EK Dag 9: Brons voor België, WK-ticket voor Engelse dames

België heeft op het EK in Amstelveen de bronzen medaille veroverd. In de strijd om de derde plaats werd Engeland met 3-2 verslagen. Bij de dames veroverde Engeland definitief een WK-ticket door Schotland met 3-1 te verslaan.

België en Engeland waren elkaar eerder in de poulefase tegengekomen, een duel dat met 2-1 werd gewonnen door Engeland. Dit keer waren de rollen omgedraaid, waardoor de Belgen een derde EK-medailles op rij veroverden na zilver in 2017 en goud in 2019.

Tom Boon trefzeker

Op de vroege zaterdagochtend was Tom Boon met twee doelpunten de man van de wedstrijd aan de kant van de Belgen. Hij opende na twaalf minuten spelen de score door een strafbal onberispelijk tegen de touwen te pushen. De strafbal werd pas toegewezen nadat Sebastien Dockier met succes een videoreferral had aangevraagd. De videoscheidsrechter oordeelde dat Dockier inderdaad zwaar was gehinderd bij zijn schot op het Engelse doel. Het klusje werd vervolgens geklaard door Boon.

Tom Boon juicht nadat hij België op 3-1 heeft gezet tijdens de strijd om EK-brons tegen Engeland. Foto: ANP/Willem Vernes

Direct na de pauze maakte Sam Ward de gelijkmaker uit een strafcorner. Tegen het einde van het derde kwart kwam België andermaal aan de leiding. Na een goed opgezette aanval schoot Florent van Aubel op doel. Zijn schot werd vlak voor de neus van doelman Oliver Payne nog van richting veranderd door Thomas Briels.

Hendrickx: ‘Moeten machine weer in gang krijgen’

In het laatste kwart vergrootten de Belgen de voorsprong. Boon was dit keer trefzeker vanaf kopcirkel met een rake strafcorner. Direct daarna verkleinde Ward de marge naar 2-3. In het slot werd bij Engeland doelman Payne nog gewisseld voor een extra veldspeler, maar de Belgen hielden stand en sloten het EK in Amstelveen af met een derde plaats.

Alexander Hendrickx, de Belgische verdediger van Pinoké, reageerde na de ceremonie met een veelzeggende lach op de vraag of hij blij was met de bronzen medaille. ‘Het is altijd beter om het toernooi met een overwinning af te sluiten, maar we zijn hier niet gekomen voor brons dus echt blij kan ik er niet mee zijn. Zeker niet als je bedenkt dat we met shoot-outs zo dicht een finale plek waren’, vertelde Hendrickx.

De Belg gaf toe dat hij en zijn ploeggenoten wel enige moeite hadden om zich op te laden voor de strijd tegen de Engelsen. ‘We hebben deze wedstrijd echt op karakter gespeeld. We waren wel gebrand om te winnen, want we wilden niet twee keer op een toernooi van de Engelsen verliezen.’

Alexander Hendrickx (links) juicht na een treffer van de Belgen. Foto: Willem Vernes

Hendrickx keek met gemengde gevoelens terug op het toernooi, waarin de Belgen geen geweldige vorm toonden. ‘Het was goed dat we weer veel wedstrijden in een korte tijd hebben gespeeld. Dat was lang geleden. Het was deze week niet zo warm als het in Tokio gaat worden, maar we hebben toch aan het gevoel kunnen wennen. Dit was een goede test. We moeten ons eigen spel nog terugvinden, de machine weer in gang krijgen. Ik vind dat we aan het begin van het toernooi heel slordig en zonder energie hebben gespeeld. We hebben elke wedstrijd een stap gezet. De wedstrijd tegen Nederland ging alweer de goede kant uit, maar we kunnen beter.’

De verdediger vindt dat zijn ploeg vooral winst kan boeken in het halen van corners. ‘Ook in de wedstrijd tegen de Engelsen duurt het lang voordat we de eerste corner krijgen. De Engelsen hadden er toen al zes gehad. Dat kan in mijn ogen beter. We hebben tot aan de Olympische Spelen nog genoeg tijd om daaraan te werken.’

Engeland-België 2-3 (0-1)
12’ Tom Boon 0-1 (sb)
32’ Sam Ward 1-1 (sc)
41’ Thomas Briels 1-2
52’ Tom Boon 1-3 (sc)
53’ Sam Ward 2-3 (sc)

De Oranje Heren vieren de Europese titel na winst in de finale op Duitsland na shoot-outs. Foto: ANP/Koen Suyk

EK-finale heren: Duitsland-Nederland* 2-2 (1-0)
21’ Christopher Rühr 1-0 (sb)
34’ Robbert Kemperman 1-1
56’ Constantin Staib 2-1
60’ Jip Janssen 2-2 (sc)

* Nederland wint na shoot-outs
Lees het verslag van het duel tussen Duitsland en Nederland

WK-ticket voor Engelse dames

De Engelse dames hebben het voor hen teleurstellend verlopen EK afgesloten met plaatsing voor het WK volgend jaar in Nederland en Spanje. De ploeg had in het laatste pouleduel tegen Schotland voldoende aan een gelijkspel voor de vijfde plaats en dus het WK-ticket, maar won uiteindelijk met 3-1 van de noorderbuur.

Overtuigend was het allemaal niet aan Engelse kant. Nadat Isabelle Petter de ploeg na drie minuten op voorsprong had gezet, slaagde Engeland er niet in de bliksemstart een vervolg te geven. Sterker, vlak voor rust stond opeens een stand van 1-1 op het scorebord. De bal, die hard de Engelse cirkel werd ingepompt, was door Louis Campbell doeltreffend van richting veranderd.

Lang duurde de Schotse vreugde over de gelijkmaker niet. Meteen na de afslag forceerde Engeland een strafcorner die door Lily Owsley werd benut. De nieuwbakken hdm-speelster was na rust ook verantwoordelijk voor de eindstand van 3-1.

Engeland-Schotland 3-1 (2-1)
3’ Isabelle Petter 1-0
29’ Louise Campbell 1-1
30’ Lily Owsley 2-1 (sc)
42’ Lily Owsley 3-1

Met twee doelpunten besliste Lily Owsley, in duel met Bronwyn Shields, het duel tussen Engeland en Schotland (3-1) in Poule C van het EK in Amstelveen. Foto: ANP/Willem Vernes

Ierland sluit EK af met zege op Italië.

Eerder op de dag legde Anna O ‘Flanagan met twee doelpunten de basis voor een 3-0 zege van vice-wereldkampioen Ierland op Italië, dat dit EK zonder punten bleef. De derde Ierse treffer kwam op naam van Zara Malseed. Dankzij de overwinning eindigde Ierland op een zesde plaats, een positie lager dan twee jaar geleden in Antwerpen.

De Ieren grepen door deze klassering naast een WK-ticket. Daarnaast zal Ierland net als Engeland plaatsing voor het volgende EK moeten afdwingen door een van de vier kwalificatietoernooien winnend af te sluiten.

Ierland-Italië 3-0 (1-0)
27’ Anna O’Flanagan 1-0
42’ Anna O’Flanagan 2-0
47’ Zara Malseed 3-0

Anna O’Flanagan (m) viert de 2-0 van Ierland tijdens het duel met Italië op het EK in Amstelveen. Foto: ANP/Koen Suyk

Stand van zaken Poule C

Pos. Land W G V Voor Tegen Ptn
1. Engeland 2 0 0 9 1 6
2. Ierland 2 0 1 5 5 6
3. Schotland 1 0 1 3 2 3
4. Italië 0 0 3 1 10 0

Programma vrijdag 11 juni

Tijd Wedstrijd D/H
10:00 België-Spanje Dames
12:30 Nederland-Duitsland Dames

10 Reacties

 1. RobV

  Toch weer hakken over de sloot voor de Belgen. Je kunt je afvragen of dit toernooi hun zelfvertrouwen goed heeft gedaan. Het antwoord zien we waarschijnlijk in Tokyo. Onoverwinnelijk zijn ze zeker niet.

  1. philchapel

   Bij rust had het al 3-0 moeten staan. Net zoals tegen Nederland dollen de Belgen met hun eigen geluk en vergeten ze de match te “killen”. Ze brachten de Engelsen zelf weer in de match net zoals ze dat 9 minuten vóór tijd met Nederland deden. Dat is het enige waar ze in Tokio tegen Duitsland en Nederland en wie weet Australië en Indië écht moeten aan werken: Afmaken die handel. Succes Oranje tegen die Duitsers!

 2. popov0702

  Ik vind België conditioneel heel matig. Dat lijkt me toch ook een aandachtspunten

 3. mrme

  Eerste helft waren de Belgen veel sterker maar vergeten ze het af te maken. 2e helft vond ik de Engelse beter maar kwam België er een paar keer knap uit. Al met al een verdiende 3e plek denk ik. Off-topic: wij zeuren wel is over ons Nederlandse commentaar van de wedstrijden. Op de Belg was het helemaal tenenkrommend. Verre van objectief of in de buurt van neutraal commentaar.

 4. nuchterrr

  Het Verschil als Briels WEL meedoet dan winnen ze !

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Waarom deed hij tegen NL niet mee?

 5. RobV

  @mrme. Had ik geweten dat je naar de Belgen ging luisteren, dan had ik je nog bijtijds kunnen waarschuwen. De zelfverheerlijking is daar niet van de lucht en er wordt met dédain over tegenstanders gesproken. Het is altijd al zo geweest, ook in de tijd dat Justine Henin en Kim Clijsters een periode hadden waarin ze het goed deden.

  1. mrme

   Haha precies wat jij zegt! Als ik het commentaar moet geloven is België met afstand de beste van de wereld. Vooral de kritiek die de commentatoren hadden over de scheidsrechters vond ik schandalig (SC of SB situatie). Tennis kijk ik altijd via Eurosport dus die ervaring met Henin en Clijsters heb ik (gelukkig) niet.

  2. SanderE

   Herkenbaar, ook onder een deel van de supporters. Zien wat ze willen zien.

  3. lexi-b

   Het welbekende calimero complex.


Wat vind jij? Praat mee...