EK-nieuws #14: Welten leidt het Oranje-medailleklassement

Het EK in Amsterdam beleeft zijn tiende en laatste dag! In het EK-nieuws brengen we het laatste nieuws, opmerkelijke zaken en opvallende berichten op social media over het EK.

Alyson trakteert op taart

Alyson Annan, bondscoach van de gouden Oranje Dames, was vandaag te gast in onze talkshow SHOOT!. We trakteerden haar na het succes tegen België op een heerlijke slagroomtaart voor de technische staf, maar de taart is nooit bij het spelershotel aangekomen. Bij het verlaten van het EK-terrein schonk Alyson de taart aan de vrijwilligers die het toernooi ook tot een groot succes hebben gemaakt. Sympathiek!

Oranje defensief ijzersterk

De Oranje Dames danken hun kersverse Europese titel ook aan de solide defensie. Op dit EK slaagden alleen de Spaanse dames erin de Nederlandse defensie te verschalken: dat gebeurde in de openingswedstrijd van het toernooi (3-1). Daarna hield de ploeg van Annan tegen achtereenvolgens België (1-0), Tsjechië (10-0), Engeland (1-0) en opnieuw België (3-0) haar doel schoon. Als we verder terugkijken dan dit EK, dan hielden de Oranje Dames in vijftien van hun laatste achttien interlands de nul. In die reeks slaagden alleen Nieuw-Zeeland (1-1 tijdens de HWL3 in Brussel) en België (Rabo SuperSerie, 0-1) erin te scoren tegen Oranje.

Primeur voor achttal internationals

Josine Koning, Lauren Stam, Ireen van den Assem, Anne Veenendaal, Laurien Leurink, Pien Sanders, Laura Nunnink en Frédérique Matla veroverden gisteren in de gewonnen EK-finale hun allereerste hoofdprijs als international. In de huidige groep van Alyson Annan heeft Lidewij Welten de meeste hoofdprijzen verzameld (acht), zo becijferde databureau Gracenote. Carlien Dirkse van den Heuvel en Margot van Geffen volgen met respectievelijk zeven en zes gouden medailles.

Pien Sanders showt haar eerste gouden medaille met Oranje. Foto: Instagram @piensanders

Honderd caps voor Bratkowski

We hebben de afgelopen dagen heel wat internationals voorbij zien komen die tijdens dit EK een fraaie mijlpaal in hun loopbaan bereikten. Op de laatste dag van het toernooi werd Pawel Bratkowski in het zonnetje gezet. De 26-jarige aanvoerder van de Poolse ploeg speelde tegen Spanje (2-1 nederlaag) zijn honderdste interland. Van harte Pawel!

Belgische dames slapen met medaille

De vrouwen van België wonnen voor het eerste een medaille op een groot toernooi. Een bijzonder moment dus voor de speelsters. Zo bijzonder, dat talent Joanne Peeters en Sophie Limauge het eremetaal tijdens het slapen hebben omgehouden.

Feitje van de dag


Wat vind jij? Praat mee...