EK-nieuws #5: Oranje en Spanje staan stil bij Barcelona

Vandaag begint het EK in Amsterdam. In het EK-nieuws brengen we het laatste nieuws, opmerkelijke zaken en opvallende berichten op social media over het EK.

Om deze medailles is het te doen

In gedachten bij Barcelona

Vanavond wordt er voorafgaand aan het openingsduel Nederland – Spanje bij de dames (aanvang 20.00 uur) één minuut stilte gehouden naar aanleiding van de trieste gebeurtenissen in Barcelona. Beide teams zullen hun eerste EK-duel met een rouwband spelen. Ook de heren van Nederland en Spanje dragen in hun duel van morgen een rouwband.

Carlien kan niet wachten

Met 170 interlands is oudje Carlien Dirkse van den Heuvel (30) de meest ervaren én oudste speelster in de Oranje EK-selectie. Ze maakte negen jaar geleden haar debuut in het Nederlands elftal en was er al bij tijdens het gewonnen EK 2009 in eigen land.

De jongste en de oudste

Bij de dames herbergt de Tsjechische selectie zowel de jongste als de oudste speelster van het EK. Natálie Novákova (geboren in 2000!) is met zeventien jaar de jongste, terwijl ploeggenoot Klára Poloprutská met 38 jaar de oudste van alle 288 EK-deelnemers is.

Bij de heren is de Ier Benjamin Walker met achttien jaar de jongste. De Spaanse doelman Quico Cortes, die zich net als de Engelsman Barry Middleton opmaakt voor zijn achtste EK, is met 34 jaar de oudste deelnemer.

De ervaren doelman Quico Cortes in actie namens Spanje. Foto: Frank Uijlenbroek.

Herman Kruis krijgt onderscheiding

Herman Kruis heeft vrijdagmiddag in Amsterdam een onderscheiding gekregen voor zijn bewezen diensten voor de Europese hockeyfederatie EHF. Kruis kreeg het Diplome of Merit tijdens de algemene vergadering uitgereikt door EHF-voorzitter Marijke Fleuren.

Kruis: ‘Ik vind het een enorme eer. Ik was aanwezig op het congres en opeens riep Marijke Fleuren mij naar voren. Totaal onverwacht. Ze hield een speech waarvan ik stil werd. Normaal gesproken hou ik er niet van om in de schijnwerpers te staan, maar dit keer vond ik het mooi.’

Kruis kreeg de onderscheiding onder meer voor zijn werkzaamheden in het Education Committee van de EHF. Hij won als eerste coach zowel de Europa Cup I als de Europa Cup II. Momenteel is hij bondscoach van de vrouwen van Wit-Rusland. Eerder was hij bondscoach van de Oranje Dames en van de vrouwen van Den Bosch.

 

Feitje van de dag

 

 

 


Wat vind jij? Praat mee...