EK-nieuws #8: tweehonderd keer Harte onder de lat bij de Ieren

Het EK in Amsterdam beleeft zijn vierde dag! In het EK-nieuws brengen we het laatste nieuws, opmerkelijke zaken en opvallende berichten op social media over het EK.

KNHB zet zich in voor rookvrije sportterreinen

Het aantal sportclubs met een rookvrijbeleid voor kinderen is het afgelopen jaar flink toegenomen. Waren er eind 2016 zo’n 60 sportclubs die hun buitenterrein voor kinderen rookvrij hadden gemaakt, inmiddels zijn dat er al bijna 140. De Hartstichting verwacht dat komend sportseizoen het aantal sportclubs dat mee op weg gaat naar een Rookvrije Generatie, zal blijven toenemen.

De KNHB sluit zich aan bij de groeiende beweging en zal zich komend seizoen inzetten om rookvrije hockeyterreinen te realiseren. Ook de voetbalbond (KNVB) en de korfbalbond (KNKV) kiezen voor de Rookvrije generatie. Het doel is zo veel mogelijk sportverenigingen rookvrij te maken, zodat kinderen tijdens het sporten niet geconfronteerd worden met roken.

 

Fraai jubileum voor Harte

Kampong-doelman David Harte beleefde vandaag een mooi moment als international. De 29-jarige goalie speelde in de groepswedstrijd tegen Polen zijn tweehonderdste wedstrijd in de Ierse nationale ploeg. Harte is de twaalfde EK-speler in het mannentoernooi met minstens tweehonderd caps achter zijn naam. De Duitser Tobias Hauke (281) heeft van alle EK-spelers de meeste interlands gespeeld.

Zeldzaam grote Ierse zege

De 7-1 zege van de Ieren op Polen gaat de boeken in als de op één na grootste zege van de Green Machine op een EK. Alleen in 2007 wonnen de Ieren met een nóg grotere marge: 10-0 tegen Tsjechië. Eerder dit jaar verpulverde de ploeg van doelman David Harte Oekraïne in de Hockey World League met 9-2.

Na twee duels op dit EK heeft Ierland vier punten behaald en is het nog in de race voor een plek in de halve finale . De ploeg haalde twee jaar geleden in Engeland zijn beste eindklassering ooit op een EK. Toen eindigden de Ieren als derde, achter Nederland en Duitsland.

België en Oranje ’s werelds beste

De Belgische hockeycommentator Eddy Demarez is er zeker van: de winnaar van de kraker tussen België en Nederland van vanavond mag zich ’s werelds beste hockeyploeg noemen. ‘Nederland staat vierde op de wereldranking en België vijfde, maar eigenlijk spelen vanavond de beste twee landen van dit moment tegen elkaar’, zo zegt Demarez op de website van Sporza. ‘Nederland won in juni de halvefinaleronde van de Hockey World League door olympisch kampioen Argentinië met 6-1 te verslaan, België won in juli zijn halvefinaleronde met 6-1 van Duitsland. België en Nederland kunnen vanavond onderling uitmaken wie de virtuele nummer 1 is.’

Feitje van de dag


Wat vind jij? Praat mee...