Engeland wint het brons na weer een thriller tegen Duitsland

De Engelse hockeyers hebben het brons veroverd op het EK. Na een meeslepende wedstrijd tegen Duitsland won Engeland met 2-4. In de poulefase ging het met een 2-3 voorsprong nog fout en won Duitsland met 4-3. Maar deze keer hielden de Britten stand.

De strijd om het brons was er een waarin beide ploegen lieten zien dat ze niet zonder eremetaal naar hun huis wilden. In de vierde minuut schoot de Duitse sterspeler Christopher Rühr van dichtbij hard met zijn backhand naast. Een paar minuten later was het de populaire Engelsman Sam Ward die van dichtbij de openingstreffer kon scoren, maar net naast pushte.

In het tweede kwart kwam de wedstrijd helemaal los. Met identieke strafcornergoals aan beide kanten. Eerst tipte Mats Grambusch knap de strafcornervariant vanaf rechts binnen. Maar een paar minuten later stond het alweer 1-1, toen de Engelse veteraan Barry Middleton precies hetzelfde deed bij de strafcorner. De Engelse ploeg greep het initiatief en kwam op voorsprong dankzij Ian Sloan. 1-2 was de ruststand na twee kwarten.

Weer een 3-2 voorsprong voor de Engelse ploeg

Na de rust startte Duitsland furieus. Ze wilden zeker brons binnenslepen, net zoals ze op de Olympische Spelen van Rio de derde plaats grepen na de medaillewedstrijd tegen Nederland. De Engelse ploeg was ondertussen op hun hoede, want die wisten ook wel dat ze in de poulefase een 3-2 voorsprong zagen verdampen en Duitsland uiteindelijk met 3-4 zagen winnen.

De Engelsman Michael Hoare moest geblesseerd naar de kant in het derde kwart. Duitsland bleef aanzetten, kreeg een strafcorner, die overtuigend door Lukas Windfeder werd binnengewerkt. In het vierde kwart schoot de Duitser Martin Zwicker net naast. Na een mooie hoge Engelse scoop wist Mark Gleghorne mooi liggend de 2-3 binnen te tikken.

2-3, met nog tien minuten te spelen. Tegen Duitsland. Dat beloofde vuurwerk voor de eindfase. Het publiek – vooral in het oranje gekleed – ging er eens heerlijk voor zitten. Het werd een slijtageslag, want Barry Middleton moest net als Hoare geblesseerd naar de kant. Rühr met een backhand en Benedikt Fürk waren in de slotfase nog dichtbij de gelijkmaker, toen Duitsland hun keeper had gewisseld voor een veldspeler. Het was Phil Roper die aan alle spanning een einde maakte, door een Engelse counter in het lege Duitse goal te schuiven.

Duitsland – Engeland 2-4 (1-2)
’16 Mats Grambusch 1-0 (sc)
’24 Barry Middleton 1-1 (sc)
’27 Ian Sloan 1-2
’44 Lukas Windfeder 2-2 (sc)
’51 Mark Gleghorne 2-3
’59 Phil Roper 2-4