Europese landen strijden met Nederlandse invloeden voor WK-tickets

Acht Europese vrouwenploegen spelen van donderdag tot en met zondag in Pisa een kwalificatietoernooi voor één ticket voor het WK Hockey in 2022. Op hetzelfde moment strijden bij de mannen acht landen in het Europese kwalificatietoernooi in Cardiff. Daarbij staan twee toegangsbewijzen voor het WK in India in 2023 op het spel.

In totaal worden er dit weekend dus drie WK-tickets verdeeld. Twee bij de mannen, één bij de vrouwen. Een strijd met veel Nederlandse invloeden.

Pisa strijdtoneel damestoernooi

De nummers zes, zeven en acht van het afgelopen EK in Amstelveen (Ierland, Schotland en Italië) en de top vijf van het EK voor B-landen (Wit-Rusland, Frankrijk, Polen, Wales en Rusland) gaan in een knock-outsysteem met elkaar de strijd aan. Op basis van de FIH-ranking zijn daar de volgende knock-outduels uitgerold:

Rusland – Wit-Rusland

Het Wit-Rusland van de Nederlandse bondscoach Herman Kruis krijgt donderdag in Rusland een zware opponent. De laatste keer dat beide landen elkaar troffen, won Rusland afgetekend: 5-0. Dat was in 2019 in de verliezerspoule op het EK in Antwerpen. Toen was Kruis al van de partij. Dat was hij ook bij de laatste overwinning van Wit-Rusland op de Russische dames. In 2018 won de ploeg van Kruis met 5-2.

Ierland – Frankrijk

Bij Ierland – Frankrijk staan relatief gezien veel speelsters op het veld die actief zijn in Nederland. Kampong-keepster Ayeisha McFerran verdedigt het doel van de Ierse Dames. Bij Frankrijk spelen naar alle waarschijnlijkheid Den Bosch-speelster Lucie Ehrmann, de Utrechtse Emma van der Zanden van Royal Antwerp en HBS-speelster Guusje van Bolhuis mee.

Lucie Ehrmann, Emma van der Zanden en Guusje van Bolhuis pakten samen vanaf Amsterdam het vliegtuig naar Pisa. Eigen foto

Met z’n drieën vlogen zij vanuit Amsterdam rechtstreeks naar Pisa. Bolhuis: ‘We kijken heel erg uit naar dit toernooi. Niet alleen omdat we ons kunnen kwalificeren voor het WK, maar er staan voor ons ook veel punten te verdienen met het oog op de Olympische Spelen in Parijs.’

De geschiedenis wijst uit dat de dames van Frankrijk hun borst nat mogen maken tegen de verliezend finalist van het WK in 2018. Ierland won de laatste vijf onderlinge confrontaties tegen Frankrijk allemaal met de indrukwekkende doelcijfers van 38 doelpunten voor en twee tegen.

‘Ik wist niet dat die statistieken zo erg in ons nadeel spreken’, vertelt de 20-jarige Bolhuis vanuit Pisa. ‘In de jeugd hebben we vaak tegen Ierland gespeeld, toen lag het niveau best dicht bij elkaar. Nu zijn zij favoriet. Ierland speelde op het EK voor A-landen, wij op het EK voor B-landen. Bovendien hebben zij op de Spelen in Tokio gestaan. Ik voorspel een zware pot.’

Schotland – Polen

De Poolse dames, die deze zomer op het EK voor B-landen in Praag derde werden, spelen de eerste knock-outwedstrijd tegen Schotland. De Schotse vrouwen waren actief op het EK in Amstelveen en eindigden in de verliezerspoule net boven Italië. Het Poolse team is door de jaren heen aardig ‘vernederlandst’.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Marli – Marlena Rybacha (@mrybacha)


Van de huidige selectie zijn Marlena Rybacha (Oranje-Rood), Amelia Katerla, Malgorzata Sztybrych (allebei bij MOP) en Aleksandra Dyminska (Alphen) dit seizoen op de Nederlandse velden te bewonderen. Op papier zijn de Schotten in het voordeel. In de laatste drie onderlinge confrontaties stapte Polen telkens als verliezer van het veld.

Italië – Wales

Met Chiara Tiddi en Sara Puglisi van Laren in de gelederen gaan de dames van Italië de strijd aan tegen Wales. Ook bij tegenstander Wales is er Nederlandse invloed. Moses Lodarmasse is daar namelijk assistent-trainer. Wales verloor in Praag op het EK voor B-landen de strijd om het brons van Polen. De dames van Italië en Wales stonden de afgelopen jaren vaak tegenover elkaar. De laatste keer dat Wales won, was een oefenduel in 2016. De laatste vijf edities werden allemaal door Italië gewonnen. Zo ook het groepsduel op het EK voor B-landen: 3-1.

Livestream

Deze wedstrijden staan allemaal op donderdag op de kalender en zijn live te volgen via Eurohockeytv.org. De halve finales worden op zaterdag 23 oktober gespeeld, de eindstrijd in het Italiaanse Pisa is een dag later. Bekijk hier het volledige programma.

Van de deelnemende landen plaatst alleen de winnaar van het kwalificatietoernooi zich voor het WK, dat van 1 tot en met 17 juli 2022 in Nederland en in Spanje wordt gespeeld. Nederland, Spanje, België, Engeland en Duitsland zijn al verzekerd van deelname aan het wereldkampioenschap.

Cardiff maakt zich op voor herentoernooi

De nummers zes, zeven en acht van het EK in het Wagener Stadion (Frankrijk, Wales en Rusland) en de top vijf van het EK voor B-landen (Oostenrijk, Schotland, Ierland, Polen en Italië) strijden in een knock-outsysteem tegen elkaar. Op basis van de FIH-ranking zijn daar de volgende knock-outduels uitgerold:

Frankrijk – Polen

De Frans-Nederlandse aanvaller Pieter van Straaten maakt zich met zijn ploeg op voor de clash tegen Polen. Frankrijk was, toen nog onder leiding van bondscoach Jeroen Delmee, actief op het EK in Amstelveen.

Pieter van Straaten was in juni trefzeker op het EK in Amstelveen. Foto: Koen Suyk

Polen kwalificeerde zich voor het toernooi in Cardiff door op het EK voor B-landen als vierde te eindigen. Bij Polen neemt HBS-coach Piotr Mazany plaats op de bank, hij is assistent-coach. Op basis van de historie zijn de Fransen favoriet: de laatste vijf onderlinge confrontaties werd vier keer gewonnen door Frankrijk. In 2016 was Polen met 0-3 te sterk.

Oostenrijk – Schotland

Bij de mannen van Den Bosch zal men met speciale aandacht kijken naar de wedstrijd tussen Oostenrijk en Schotland. Nieuweling Fabian Unterkircher, een groot talent bij de ploeg van coach Eric Verboom, komt namelijk in actie voor Oostenrijk. Bij Schotland vallen de namen van Kenny Bain (Laren) en Alan Forsyth (HGC) op.

De Oostenrijkse mannen gooiden hoge ogen op het EK voor B-landen in Polen. De ploeg eindigde bovenaan, net boven Schotland. Dit duel stond deze zomer als finale op het programma in Polen. Oostenrijk rekende pas na shoot-outs af met de Schotten. De drie ontmoetingen daarvóór werden binnen reguliere speeltijd door Oostenrijk gewonnen.

Ierland – Rusland

De mannen van SCHC kunnen donderdag en zondag in de Tulp Hoofdklasse Heren geen beroep doen op hun strafcornerschutter Conor Empey. De nieuwkomer van Stichtsche, dit seizoen al vier keer trefzeker voor de Bilthovense formatie, neemt het namelijk met Ierland op tegen Rusland.

De teller van Conor Empey bij SCHC staat al op vier treffers. Foto: Bart Scheulderman

Rusland eindigde op het EK in Amstelveen op de laatste plaats. De Ieren kwalificeerden zich via het EK voor B-landen. Empey en co hebben de beste papieren tegen Rusland. De laatste vier ontmoetingen tussen beide teams eindigden allemaal in een zege voor Ierland.

Wales – Italië

De mannen van Wales kijken terug op een teleurstellend EK in het Wagener Stadion. In de poulefase bleef Wales Frankrijk nog voor, maar in de verliezerspoule eindigde Wales onder de Fransen. In het kwalificatietoernooi voor een WK-ticket is Italië in de knock-outfase de tegenstander. De ploegen stonden in 2017 ook al eens tegenover elkaar. Toen gingen de Italianen met 3-0 ten onder mede door twee treffers van voormalig Tilburg-speler Gareth Furlong. 

Live te volgen

Deze wedstrijden staan allemaal op donderdag op de rol en zijn live te volgen via Eurohockeytv.org. De halve finales worden op zaterdag 23 oktober gespeeld, de eindstrijd in Cardiff is een dag later. Bekijk hier het volledige programma.

Van de deelnemende landen plaatsen beide finalisten van het kwalificatietoernooi zich voor het WK, dat van 13 tot en met 23 januari 2023 in India wordt gespeeld. Nederland, Duitsland, België, Engeland en Spanje zijn al geplaatst voor het wereldkampioenschap.


Wat vind jij? Praat mee...