‘Fenomenale levenservaring’, noemt David Harte de Maleisische landstitel

Als David Harte (29) over tien, vijftien jaar terugkijkt, dan kan hij niets anders bedenken dan dat hij de hockeydroom leefde, zegt de Ierse keeper, na het behalen van de Maleisische landstitel met UniKL. Maandagochtend om zes uur landde hij samen met Sander de Wijn weer op Schiphol. ‘Het was ongelofelijk dat we van KLHC wonnen. Zij waren met 9 Maleisische internationals zwaar favoriet.’

Afgelopen week werd bekend dat de Belgische keeper Vincent Vanasch door de internationale hockeyfederatie FIH tot de beste keeper van 2017 werd uitgeroepen. De immer bescheiden Ier Harte behoorde tot de top-3, maar moest in Kuala Lumpur horen dat hij niet voor het derde achtereenvolgende jaar de beste keeper van de wereld was geworden. ‘Als ik echt heel eerlijk ben? Dan ben ik best wel teleurgesteld dat ik niet weer heb gewonnen. We hebben met Ierland een schitterend jaar gehad, de Hamburg Masters gewonnen en ons gekwalificeerd voor het WK in India later dit jaar’, kan de goalie die teleurstelling niet verbergen. Drie keer op rij de beste keeper van de wereld was niet eens onterecht geweest voor de ijzersterke Harte, die met Kampong in 2017 landskampioen werd en in India met Dabang Mumbai tweede van de Hockey India League (HIL) werd.

David Harte in actie in de stromende regen, die de finale om het Maleisische kampioenschap teisterde.

De Maleisische finale begon zaterdagavond in Kuala Lumpur om half negen in de stromende regen, een soort tropische moesson waar hockeysticks door de handen gleden. Na vier kwarten stond het 1-1 en moesten de shoot-outs de beslissing brengen. En toen werd Harte belangrijk. ‘In de eerste serie shoot-outs redde ik er twee of drie. En eentje toen het sudden death werd. Toen was het Jeroen Hertzberger die de winnende maakte en UniKL in de geschiedenisboeken schoot. UniKL voor het eerst landskampioen van Maleisië’, kijkt Harte tevreden terug. Misschien voelde hij zich nog extra verantwoordelijk. Want hij kende UniKL-coach Arul Selvaraj nog van zijn tijd als bondscoach in Ierland. Harte werd door Selvaraj gevraagd om ook andere buitenlandse spelers te regelen. De zes buitenlanders – waaronder Sander de Wijn en Jeroen Hertzberger – gaven de doorslag. En dat was bijzonder, hoewel achteraf ook bleek dat er Maleisische spelers niet helemaal tevreden waren met de aanwezigheid van zes sterke buitenlandse hockeyers.

UniKL viert na de laatste rake shoot-out van de Nederlander Jeroen Hertzberger de eerste landstitel ooit.

‘Deze wedstrijd hadden we eigenlijk moeten verliezen. Regerend landskampioen KLHC heeft negen Maleisische internationals. En Nick Budgeon van HGC en nog wat Australiërs. Maar ik denk dat de kracht van onze buitenlandse spelers de doorslag heeft gegeven’, zegt Harte, die zeker geen groot feestje heeft gevierd zaterdagavond. ‘Een paar drankjes. Het is er ook niet echt het land voor. Omdat de wedstrijd zo lang duurde was ik met Sander (de Wijn) pas rond een uur ’s nachts terug in ons appartement.’

Maandagochtend om zes uur landde Harte samen met De Wijn alweer op Nederlandse grond. Dinsdagavond staat hij alweer op de training bij zijn club Kampong. Weer een heerlijke ervaring rijker. ‘I’m living the hockeydream. No regrets’, zegt de Ier, die Engels net zo makkelijk afwisselt als vloeiend Nederlands. Hij sloot het gesprek af met de belofte dat hij zeker dit jaar weer voor de titel ‘Beste keeper van de wereld’ gaat.


1 Reactie

  1. natalia-lisa

    Voor mij is David Harte de beste keeper van de wereld!!! Hij is mijn voorbeeld!!!!! 💪🏑


Wat vind jij? Praat mee...