FIH Awards: nog twee dagen om te stemmen op Oranjespelers

De verkiezing voor de FIH Awards 2023 loopt op zijn einde. Je hebt nog ruim twee dagen de tijd – tot maandagmiddag 11.30 uur – om je stem uit te brengen op jouw favoriete kandidaat voor de titels Wereldhockeyer van het Jaar en Beste Keeper van het Jaar bij de vrouwen en mannen.

Xan de Waard (28) en Thierry Brinkman (28) behoren tot de kanshebbers om dit jaar te worden verkozen tot Wereldhockeyer van het Jaar 2023. Beide Oranje-captains zijn voor de tweede keer in hun loopbaan genomineerd voor de individuele prijs.

Brinkman is samen met Zach Wallace (zijn Engelse ploeggenoot bij Bloemendaal dit seizoen), de Indiër Hardik Singh, de Duitse spits Niklas Wellen en de Australiër Jeremy Hayward (ex-Den Bosch) kandidaat om de opvolger te worden van de Indiase strafcornerkoning Harmanpreet Singh, die de prijs vorig seizoen won.

Wie wordt de opvolger van Albers?

Bij de vrouwen zijn behalve De Waard zijn ook de Argentijnse Eugenia Trinchinetti, de Duitse Sonja Zimmermann (speelster van Amsterdam), de Australische Rosie Malone en de Belgische Charlotte Englebert (dit seizoen spelend voor Den Bosch) kanshebbers voor de FIH Award. Die is nu nog in handen van Oranje-international en Amsterdam-aanvaller Felice Albers, die vorig jaar met 22 jaar de jongste winnaar ooit van de prijs werd.

Xan de Waard in kenmerkende stijl in actie tegen België op het EK van afgelopen zomer. Foto: Willem Vernes

Nominaties keepers Koning en Blaak

Net zoals vorig jaar zijn de Oranje-keepers Josine Koning en Pirmin Blaak ook dit jaar weer genomineerd voor de prijs van Beste Keeper. Koning haalde haar vertrouwde, hoge niveau gedurende de wedstrijden in de FIH Pro League en het gouden EK, waar ze vanaf de halve finale de voorkeur kreeg boven ploeggenote Anne Veenendaal.

Blaak miste afgelopen zomer het EK in Mönchengladbach vanwege de geboorte van zijn zoon Keje, maar kon terugkijken op een uitstekend WK in India in januari en won daarna de Pro League met Oranje. Voor de keeper van Oranje-Rood is het na 2018 en 2022 de derde FIH-nominatie in zijn loopbaan.

Keeper Pirmin Blaak tijdens de training in aanloop naar de kwartfinales van het WK Hockey in India, in januari van dit jaar. Foto: ANP/Willem Vernes

Stemmen

De uiteindelijke winnaars van de FIH Hockey Star Awards worden bepaald door een groep van experts (veertig procent van de stemmen), coaches en captains van nationale ploegen, fans en de media (elk twintig procent). Om te kunnen stemmen moeten hockeyfans zich eenmalig registeren en een zogenaamd Family Account aanmaken op de site van de FIH. Deze registratie geeft hockeyliefhebbers meteen toegang tot de gloednieuwe database van de wereldhockeybond, waarin alle uitslagen, head-to-heads, topscorerslijsten en spelersoverzichten van het internationale hockey staan verzameld sinds 2013.

Stemmen kan via deze link en is nog mogelijk tot en met maandag 11 december. Op dinsdag 19 december zal de FIH de winnaars in alle categoriën bekendmaken. Dan worden ook de prijzen voor de Beste Scheidsrechters van 2023 uitgedeeld.

Alle genomineerden op een rij

Beste mannelijke speler
Thierry Brinkman, Zach Wallace (Engeland), Jeremy Hayward (Australië), Hardik Singh (India) en Niklas Wellen (Duitsland).

Beste vrouwelijke speler
Xan de Waard, Charlotte Englebert (België), Rosie Malone (Australië), Sonja Zimmermann (Duitsland) en Eugenia Trinchinetti (Argentinië).

Beste keeper mannen
Pirmin Blaak, Andrew Charter (Australië), Jean-Paul Danneberg (Duitsland), Oliver Payne (Engeland) en Vincent Vanasch (België).

Beste keeper vrouwen
Josine Koning, Kelsey Bing (Verenigde Staten), Jocelyn Bartram (Australië), Savita (India) en Julia Sonntag (Duitsland).


Wat vind jij? Praat mee...