FIH: Alle internationale wedstrijden naar 4 x 15 minuten

De wereldhockeybond FIH maakte donderdag bekend dat voortaan alle internationale hockeywedstrijden volgens het 4 x 15 minuten-format gespeeld zullen worden. Ook deelt de bond mede dat de toernooi-opzet van het wereldkampioenschap 2018 anders dan gewend zal zijn.

De opzet van vier kwarten met een speelduur van vijftien minuten is niet nieuw in het internationale hockey. Eerder werd het al geïntroduceerd op het Europees kampioenschap, de Olympische Spelen en de Euro Hockey League. Vanaf 1 januari 2017 geldt deze opzet dus voor alle internationale wedstrijden.

Gewijzigde toernooi-opzet

Daarnaast kent zowel het WK 2018 als het WK 2022 een gewijzigde toernooi-opzet. Bij zowel de mannen als de vrouwen, bestaan uit zestien teams per evenement, in plaats van de nu gebruikelijke twaalf. Die zestien teams worden verdeeld over vier poules van vier, waarvan de nummer één zich rechtstreeks plaatst voor de kwartfinale.

De nummers 2 en 3 van de poules nemen het vervolgens in een kruisfinale tegen elkaar op. De winnaars van die wedstrijden plaatsen zich ook voor de kwartfinales. De uitvallers spelen geen wedstrijden om de onderste plekken; hun ranking wordt bepaald op basis van het moment van uitvallen in het toernooi. Na de kwartfinales volgen logischerwijs de halve finales en de finale.


1 Reactie

  1. Floris van den Tweel

    Ik lees niet waarom hier voor gekozen is. Lijkt me wel interessant om te weten.


Wat vind jij? Praat mee...