FIH Pro League: Belgische ploegen succesvol in Australië

De Belgische ploegen zijn zondagmorgen in de FIH Pro League succesvol geweest in Australië. De Belgische dames, die zaterdag nog een zekere overwinning weggaven en de shoot-outs verloren, speelden in het tweede duel opnieuw gelijk (1-1), maar wonnen nu de shoot-outs wel. Bij de mannen toonden de Belgen aan momenteel sterker te zijn dan de Australiërs. Nadat ze zaterdag nog shoot-outs nodig hadden, wonnen de Red Lions zondag afgetekend met 2-4.

In het Sydney Olympic Stadium waren het de Nederlandse Belgen die ook hoofdrol vertolkten. Voor de rust toonde de voor Pinoké uitkomende Alexander Hendrickx aan hoe goed zijn strafcorner is. De verdediger sleepte hij de bal tot twee keer toe achter Tyler Lovell, die dit duel de voorkeur had gekregen boven Andrew Charter.

Met de comfortabele 2-0 voorsprong op zak speelden de Belgen ook een sterk derde en vierde kwart. Lahlan Sharp bracht na een fout op het middenveld van de Belgen de Kookaburras nog wel terug tot 1-2, maar in de slotfase counterden de Red Lions de thuisploeg weg. Met name de 1-3 van Maxime Plennevaux, vorig seizoen nog te bewonderen bij HGC, is het terugkijken op fih.live zeker de moeite waard. De spits tipte de bal steenhard in het dak van het doel. Australië speelde daarna alles of niets door Lovell naar de kant te halen. In de counter zette Manu Stockbroeckx, vorig seizoen actief bij Bloemendaal, de turbo erop. Hij schoof, na een fraaie een-twee met Oranje-Rood-aanvoerder Thomas Briels, de bal al glijdend in het lege doel: 1-4.

Thomas Briels (links) feliciteert Manu Stockbroeckx met zijn treffer. Foto: FIH/Steve Christo

Dat Jeremy Hayward in de laatste minute nog een strafcorner benutte, is slechts interessant voor de statistieken die – op zes maanden voor het begin van de Spelen in Tokio – aantoonden dat België zich ontpopt tot dé favoriet voor de olympische titel.

Belgische dames winnen eindelijk weer shoot-outs

In tegenstelling tot de mannen zijn de Belgische dames niet in Tokio na het echec in de kwalificatiewedstrijden tegen China vorig jaar. In Australië lieten de Red Panthers echter zien wel degelijk een ploeg te hebben die in de toekomst in rol kan spelen in het internationale vrouwenhockey. In de twee duels met Australië maakte het team van Niels Thijssen in ieder geval indruk.

Aan de andere kant lijkt er voor de Australische ploeg, toch de nummer twee van de wereld, nog heel wat werk te verzetten. Het team van coach Stephanie Andrews was met name in de tweede helft een stuk sterker, maar kon die overmacht niet uit te drukken in doelpunten.

In de eerste helft hielden de teams elkaar behoorlijk in evenwicht en kreeg België de grootste kans op de openingstreffer.  Tiphaine Duquesne pushte een strafbal echter naast in plaats van in het doel. De ploeg van Thijssen leek daarvoor de rekening te betalen in de tweede helft, toen de thuisploeg na een fraaie combinatie in de cirkel op voorsprong kwam. Het was Gabi Nance die voor Australië het laatste tikje gaf: 1-0.

Gabi Nance viert de 1-0 van Australië. Foto: FIH/Steve Christo

Lang kon de thuisploeg in een matig gevuld stadion in Sydney niet genieten van die voorsprong. Want het was twee minuten na de openingstreffer Duquesne die een stafcorner binnen sloeg: 1-1. In de slotfase drong Australië nog wel aan, maar keepster Elena Sotgiu hield haar doel schoon.

Ondanks haar sterke optreden tijdens de reguliere speeltijd moest Sotgiu bij de shoot-outs in het doel plaatsmaken voor Aisling D’Hooghe. Dat bleek een goede keuze van Thijssen, want D’Hooghe ontpopte zich tot de held van de Belgische formatie. Ze pakte drie van de vier Australische shoot-outs. De vijfde hoefde de thuisploeg niet meer te nemen, want die keek toen al tegen een onoverbrugbare achterstand aan. Zo wonnen de Belgische dames eindelijk weer eens een shoutout-serie en hielden ze drie punten over aan de trip Down Under.


3 Reacties

  1. luchtisblauwgrasisgroen

    Belgische mannen waren superieur, wat een sterk team! En dat zonder Boon en Wegnez!

  2. siggy-aikman

    Beide teams hebben het bijzonder goed gedaan gisteren lieten beide teams Australië nog langszij komen vandaag lieten de heren dat niet toe en pakken de dames de shootouts. Zijn ze ook van dat probleem af. Heb van beide wedstrijden genoten. Tot nu toe prachtige Proleague wedstrijden gezien jammer dat er nog steeds zo weinig publiek komt kijken.

  3. aussiepie

    Goed hockey van beide ploegen ,Mogelijk dat de KNHB een treinkaartje kan betalen voor Caldas om te leren wat de Belgen wel doen en holland volledig mist.Ja in australia en zeker op Australia day is er weinig publiek want de barbie en 20/20 cricket trekt toeschouwers door de manier en systeem waarin gespeeld worden.Ook Tennis AO heeft meer aandacht dan.Degene die dit geplanned hadden in Pro League kunnen ontoerekenings vatbaar genoemd worden.


Wat vind jij? Praat mee...