FIH voert vanaf 1 januari nieuwe wereldranglijst

Op 1 januari 2020 wordt de nieuwe wereldranglijst van de internationale hockeyfederatie FIH geïntroduceerd. Met deze world ranking wil de bond een betere afspiegeling van de prestaties van de landen krijgen. De ranglijst wordt vanaf komend jaar niet meer gebaseerd op basis van de resultaten op toernooien, maar op basis van resultaten van wedstrijden tussen de landen onderling.

In het huidige systeem, dat in 2003 werd ingevoerd en oorspronkelijk was bedoeld om de poule-indelingen te maken voor toernooien, bleek dat lager gerangschikte landen beperkte mogelijkheden hadden om punten te verdienen voor de wereldranglijst. Ook was het lastig om de sterkte van de vijf continenten te bepalen om op die manier rankingpunten voor deze continenten te berekenen. Bovendien kwam naar voren dat in meer dan zestig procent van de internationale wedstrijden geen punten waren te verdienen. Ook leek het oude systeem niet altijd eerlijk. Zo verdiende Nieuw-Zeeland met de laatste plaats in de Pro League net zoveel punten als Frankrijk die de FIH-Series won.

Wijziging opzet

De FIH besloot daarop de opzet van de wereldranglijst te veranderen. In de nieuwe ranking kunnen de landen na elke gespeelde officiële FIH-wedstrijd punten winnen of verliezen. Dat puntenaantal is afhankelijk van drie factoren: het resultaat van het duel, de ranking van de landen die tegen elkaar spelen en het belang van die wedstrijd.

Na een proefperiode van een jaar heeft de Executive Board van de internationale hockeyfederatie groen licht gegeven voor het nieuwe wereldranglijstsysteem op 1 januari 2020. De introductie van het systeem heeft geen invloed op de huidige ranking. Elk land begint 2020 op dezelfde positie en met hetzelfde aantal punten waarmee ze in 2019 eindigde.

In het kort

 • Wanneer twee landen tegen elkaar spelen kunnen rankingpunten worden gewonnen of verloren.
 • Na elke wedstrijd wint het ene land exact hetzelfde aantal punten als het andere land verliest.
 • Een land wint meer punten voor het verslaan van een hoger gerangschikte land en verliest een land meer punten door een nederlaag tegen een lager gerangschikte land.
 • Een land wint minder punten voor het verslaan van een lager gerangschikte land en verliest een land minder punten voor een nederlaag tegen een hoger gerangschikte land.
 • Bij een gelijkspel wint het lager gerangschikte land een klein aantal punten en dat is hetzelfde aantal dat het hoger gerangschikte land verliest.
 • Het aantal rankingpunten dat een land wint of verliest is afhankelijk van het resultaat van de wedstrijd, het belang van de wedstrijd en het verschil in de rangschikking tussen de landen voorafgaand aan hun duel.

3 Reacties

 1. rcm

  Wanneer wordt de spelersgroep van de Oranje Dames bekend gemaakt. Dacht dat dit ergens deze week bekend zou worden gemaakt?

 2. Runa Honig

  Je wordt op je wenken bediend! 😉

  1. rcm

   Hahaha ja, thanks hockey.nl 🤗


Wat vind jij? Praat mee...