Fleuren en Cornelissen over Oman: ‘Niet weglopen voor discussie’

De keuze van de FIH voor Oman als speellocatie voor het eerste WK Hockey5s in 2024 heeft in de hockeywereld veel stof doen opwaaien. Onder aanvoering van voormalig Brits international Kate Richardson-Walsh is er stevige kritiek vanwege het verbod op homoseksualiteit in het Aziatische land. De KNHB verwerpt die regelgeving, juicht de discussie toe, maar is wel voornemens deel te nemen aan het WK. ‘Alleen als er maar enige twijfel is over de veiligheid, moeten we gewoon niet gaan.’

‘Het toekennen van toernooien aan landen waar het illegaal is om LGBTQ+ te zijn, is onbegrijpelijk’, zo twitterde Richardson-Walsh, die zich ook terugtrok als lid van de atletencommissie van de FIH.

Het statement van de Britse, die goud won op de Spelen in Rio, volgde al snel naar de bekendmaking door de FIH als locatie voor het WK hockey5s, waarbij met vijf tegen vijf wordt gespeeld op een veld met boarding. Het bericht werd meteen volop geliket en gedeeld.

Discussie

FIH-bestuurslid Marijke Fleuren zegt ‘blij’ te zijn dat Richardson-Walsh, die getrouwd is met een vrouw, de discussie heeft aangeslingerd. Fleuren, die binnen de hockeycommunity een van de voorvechters is van gelijkheid en inclusie, is dan ook duidelijk in haar mening over de situatie in Oman: ‘Uit wat ik lees en hoor, is het duidelijk dat er in Oman wat moet gebeuren. Het is verkeerd dat homoseksualiteit illegaal is. Het gaat er alleen om: hoe ga je daarmee om? Loop je weg of gebruik je dit toernooi als kans om een statement te maken? Iedereen die mij kent, weet dat ik niet wegloop voor de discussie en vind dat we de dialoog moeten aangaan.’

Antwerpen, EuroParaHockey Championship 2019, Site Events, Hockey, Antwerpen, Seizoen 2018-2019, 21-08-2019, Opening EuroParaHockey Championship 2019, met Marijke Fleuren

De FIH ontving voor het WK Hockey5s van vier landen een bid: India, Pakistan, Singapore en Oman. De toewijzing werd gedaan door een FIH-comité, waarvan ook KNHB-voorzitter Erik Cornelissen als FIH-bestuurslid deel uitmaakte. Cornelissen erkent dat bij de besluitvorming niet bekend was dat in Oman homoseksualiteit bij wet verboden is.

Uit wat ik lees en hoor, is het duidelijk dat er in Oman wat moet gebeuren. Het is verkeerd dat homoseksualiteit illegaal is. Marijke Fleuren, bestuurslid FIH

‘We toetsen de landen op diverse onderdelen waarbij we vragen om een goede accommodatie, trainingsfaciliteiten en een financiële bijdrage, maar we ook eisen stellen aan duurzaamheid. India viel af omdat daar al veel toernooien worden gehouden, in Pakistan is het te gevaarlijk en van de twee overige bids was die van Oman de beste. Pas na de bekendmaking, toen de discussie los kwam, werden we gewezen op het verbod op homoseksualiteit in het land. Het mag duidelijk zijn dat wij daar tegen zijn. Het is goed dat we er nu een discussie over voeren. Maar het is geen reden om het toernooi daar niet door te laten gaan’, stelt Cornelissen.

Statement

Het FIH-bestuur plaatste kort na de toewijzing een statement waarin ze erop wees te staan voor een inclusiviteit en diversiteit. Ook had het FIH-bestuur na de toewijzing uitgebreid contact met de hockeyfederatie van Oman. Die stuurde daarop een verklaring de wereld in met als strekking dat de Sultan van Oman iedereen verwelkomt ongeacht geslacht, religie en seksuele voorkeur.

Fleuren en Cornelissen bestempelen die brief als ‘heel belangrijk’. Al hebben ze niet de illusie dat de wetgeving in Oman op het punt van homoseksualiteit wordt gewijzigd door de komst van het WK Hockey5s.
Fleuren: ‘Wij zijn als hockeygemeenschap maar een kleine radar. Wij moeten niet pretenderen dat we de wereld kunnen veranderen. Maar het zou wel mooi zijn als we met wat bouwstenen eraan kunnen bijdragen. Misschien is dat te idealistisch, maar ik geloof meer in die dialoog dan alleen langs de kant te schreeuwen.’

Veiligheid

Fleuren stelt dat de FIH voor de veiligheid van spelers, coaches en andere betrokkenen instaat, die afreizen naar Oman. ‘Maar wij kunnen niet het gevoel van onveiligheid veranderen. Als dat voor spelers een reden is om niet te gaan, is dat hun goed recht. Ik begrijp in de eerste emotie de reactie, maar ik denk dat het goed is om na te denken hoe wij als sport positief aan de situatie in het land kunnen bijdragen.’

Archieffoto van hockey 5’s

Nederland heeft nog geen officieel Hockey5s-team, maar volgens Cornelissen wil de KNHB zich wel kwalificeren voor het WK en afreizen naar de Arabische oliestaat. ‘Wij moeten er als KNHB, samen met EHF en FIH, wel alles aan doen dat onze spelers en begeleiders daar veilig naar toe kunnen. Als er maar enige twijfel is, moeten we gewoon niet gaan. En we moeten zeker geen mensen verplichten daar heen te gaan.’


19 Reacties

  1. francakh

    De discussie zou niet moeten bestaan omdat Oman geen optie zou mogen zijn om deze reden alleen. Hoe moeilijk is dat te begrijpen?

  2. K.IJker

    Moet denken aan quote van Nelson Mandela: "If you want to make peace with your enemy, you have to work with your enemy. Then he becomes your partner."

    1. lexi-b

      Spelers die niet hetero zijn moeten dus maar het risico op arrestatie en veroordeling gaan lopen omdat de KNHB dit 'lastig' vindt? Dat is waar het hier over gaat.

  3. luchtisblauwgrasisgroen

    Zou mooi zijn als de spelers uit solidariteit voor hun LGBTQ mede spelers gewoon niet opdagen, heeft de KNHB ook meteen les geleerd.

  4. Mark Bouwman

    Mensen sportbestuurders - hoe sympathiek of aardig ze ook zijn - trekken zich toch nooit iets aan van wat maatschappelijk relevant is. Nemen nooit een "stand". Of het nu een WK voetbal is in een land waar de slavenarbeiders dood uit de steigers van de stadions vallen, bij de OS waar de Israëlische ploeg kapot werd geschoten "the games must go on" of om deze idiote beslissing. De gedachtengang "we maken een statement": dat helpt echt 🙄 Zij dwingen de sporters in een totaal ongewenste situatie.

    1. stekel

      Hockey.nl geeft Fleuren en Cornelissen dit platform met rechtvaardigingsartikel of zal hockey.nl ook een artikel publiceren met iemand met een andere mening over dit onderwerp…..

    2. Boearco

      Tuurlijk krijgen ze een platform om wat heel krom is, recht te kletsen. Het is echt te gênant voor woorden. Spelers zijn te jong om ook over het maatschappelijke belang van een boycot na te denken. Die gaan vooral voor zichzelf. Verder zullen ze wel opdracht krijgen om hun kop te houden!

  5. arnoldS

    Onbegrijpelijk... men leert dus niks van de grote broer Fifa en houdt dus een toernooi in een land wat niemand überhaupt begrijpt... Andere vraag; doet Nederland hier überhaupt aan mee? Met andere woorden; de KNHB wil zn handen hier niet aan branden en ziet het als een moment om naar de achtergrond te stappen?

  6. g-hockeyfan

    Zolang het veilig is, zie ik geen probleem. Er zijn veel landen die niet zo vooruitstrevend zijn als wij. Het enige wat we kunnen doen is (respectvol) met ze praten. Ik bedoel, duizenden lgbtqi+ hebben een tussenstop in Dubai/Doha (pre-covid) wanneer ze naar Australië vliegen. En ze hebben meestal geen problemen.

    1. solsue

      Pfffffffffff.

    2. francakh

      Een tussenstop in een vliegtuig op een vliegveld lijkt me niet te vergelijken met een toernooi houden in een land waar LGBTQ+ strafbaar is ...

  7. stekel

    Fleuren en Cornelissen.. jullie moeten je allebei afvragen of je hiermee jezelf een dienst bewijst. De wereld en die van het Nederlandse hockey wat mij betreft zeker niet. Mag hopen dat de publieke hockey opinie van zich laat horen Gênant

  8. valley-in-the-alps

    Dan worden bestuurders Bobo’s ... een volwassen sport zou zo’n keuze pas beslissen na samenspraak met de spelers/speelsters. Groot compliment aan Hans Jorritsma en het WK in Argentinië van dictator Videla ... weigerde de zilveren medaille uit zijn handen. Om niet te gaan was geen optie. “Dat doe je niet zo snel. We hadden allemaal veel tijd geïnvesteerd in de voorbereiding.'' Er zijn teveel landen die de mensenrechten schenden, ook dichterbij in Oost Europa en het belangrijke hockeyland Pakistan.

  9. valley-in-the-alps

    Oman will be an eye opener for women’s sports. Not possible in most Islamic states, not even permitted to be present as spectator. Of all Arab states and Iran, the nation of Oman would be my first choice! Oman mediates between Sunni and Shia enmity.

  10. paul-opgenhaffen

    ‘Niet weglopen voor discussie.’ Wel ogen sluiten voor deze misstanden. Wat een afschuwelijke statements van Fleuren en Cornelissen. Schaamteloos, kwetsend en geeft blijk van incapabel gedrag. Walgelijk.

  11. hockey-g

    Allemachtig wat een laf gedrag van de KNHB en de FiH. Ik kan wel gaan schrijven wat ik werkelijk vind van deze keuze en de reactie van de KNHB, maar dan wordt mijn reactie ook verwijderd. Er is maar één gepaste reactie van de KNHB en elke nationale bond mogelijk op deze toewijzing: niet naar Oman gaan. De enige manier om niet weg te lopen van de discussie is om gewoon te weigeren te gaan. Samen met alle andere toplanden. gewoon thuisblijven. Laat heel de wereld maar weten dat je niet aan homo discriminatie meedoet door thuis te blijven.

  12. valley-in-the-alps


Wat vind jij? Praat mee...