Florian Fuchs: ‘De beker is uit onze handen geglipt’

Zwijgend zaten de Duitsers onderaan de trap van het clubhuis van Amsterdam. De een starend naar de grond, de ander had de blik op oneindig. Nauwelijks een kwartier eerder had Duitsland de EK-finale verloren van Nederland. De ploeg incasseerde negen seconden voor het eindsignaal 2-2, waarna de Oranje Heren beter waren in het nemen van shoot-outs.

‘Dit is zonder meer een grote teleurstelling’, begint Florian Fuchs zijn verhaal van de finale. ‘We hadden de beker voor het grijpen, maar toch glipt ie ons uit de handen. Dat doet heel veel pijn.’

Sterke start Duitsland

Duitsland begon sterk aan de finale. De ploeg kreeg kansen, maar vond doelman Pirmin Blaak op hun weg. In het tweede kwart kwamen de Duitsers op voorsprong. Blaak was kansloos op de strafbal van Christopher Rühr.

Snel na rust incasseerde Duitsland wat ongelukkig de gelijkmaker. Een voorzet van Robbert Kemperman verdween via de stick van Lukas Windfeder achter doelman Alexander Stadler. Het was de fase waarin Nederland beter was dan Duitsland, dat op zijn beurt in het vierde en laatste kwart de druk opvoerde.

Florian Fuchs (l) in duel met Lars Balk tijdens de EK-finale in Amstelveen tussen Duitsland en Nederland. Foto: ANP/Willem Vernes

Het leverde vlak tijd opnieuw de voorsprong op. Constantin Staib tikte de bal achter zijn rug om langs Blaak in het doel. Met nog vier minuten op de klok leek tijd opnieuw een succesvolle ‘partner in crime’ te zijn voor de Duitsers.
Maar net als tegen België in de halve finales sloeg Nederland toe in de slotfase. Jip Janssen dwong met een rake strafcorner shoot-outs af. Daarin stopte Blaak tot twee keer toe de inzet van Rühr en dwong hij Timm Herzbruch tot een schot dat naast het Nederlandse doel belandde.

Veel kansen, weinig doelpunten

‘Op dit moment voelt het alsof we de kansen hadden een vroege beslissing kunnen te forceren’, gaat Fuchs verder. ‘We domineerden in de eerste helft en hadden meer goals kunnen maken. We hadden de kansen, maar ook vandaag wilde de corner niet echt vallen. In het derde kwart was Nederland beter. Wij waren achterin te passief. In het vierde kwart ging het gelijk op. Het is ook wel weer de kracht van Nederland dat ze terugkomen.’

Fuchs wilde er niet aan dat Nederland op z’n Duits de shoot-outs had afgedwongen. ‘Dat is het verhaal dat jullie willen vertellen, maar wij zijn daar nooit in mee gegaan. Er staat zoveel kwaliteit op het veld, dan kan je natuurlijk in de laatste minuut nog scoren. Als je er niet meer in gelooft, dat heb je op dit niveau niets te zoeken. Die laatste tien seconden. Ja, misschien was het geen lange corner, was ie voor ons en was het klaar geweest. Zulke details spelen een rol. Het verhaal van op Duitse wijze terugkomen boeit me niet.’

Joep de Mol (l) probeert Florian Fuchs van zich af te houden in de EK-finale tussen Duitsland en Nederland. Foto: ANP/Koen Suyk

De tik van de late gelijkmaker moesten de Duitsers snel incasseren en verwerken, want een aantal minuten later begon de shootout-serie. ‘Het kan effect hebben, maar ik denk niet dat die impact heel groot is geweest. We hebben op shoot-outs getraind en ook veel shoot-outs gewonnen. Iedereen was goed, had een plan en heeft een goede techniek. Het kan alle kanten op. Het kan dus ook misgaan. Vandaag (zaterdag, red.) waren wij niet gelukkig, maar we hebben het ook niet goed gedaan.’

Zilver

Het werd dus zilver in plaats van goud. De andere kant van de medaille is dat Duitsland voor het eerst sinds zes jaar weer in een finale stond. De Duitsers lijken er weer te staan zoals dat zo mooi heet.

‘Zeker. De afgelopen maanden zijn wij als team echt gegroeid. Dar heb ik van genoten. Het voelt goed. Het blijft voor ons natuurlijk ook een proces en we hadden graag hier de titel gewonnen. Dat is net niet gelukt, maar gelukkig hebben we nog een toernooi (Olympische Spelen in Tokio, red.) dit jaar. En daar gaan we alles voor doen. Als team hebben we laten zien dat we elk team kunnen domineren. Dat is iets wat we meenemen voor Tokio. Het EK heeft ons als groep heel veel zelfvertrouwen gegeven.’

Florian Fuchs heeft zijn zilveren medaille in ontvangst genomen na de EK-finale tussen Duitsland en Nederland in het Wagener Stadion in Amstelveen. Foto: ANP/Koen Suyk


11 Reacties

 1. valley-in-the-alps

  Verschil in finale was MVP Pirmin Blaak 😊 jonge Duitse keeper Stadler kwam tekort in de shootouts .. les v de OS.

 2. jobe

  Ach weten de Duitsers ook eens hoe het is om Duits te verliezen. Je hebt pas van Nederland gewonnen als ze in de bus zitten.

 3. RobV

  Over de hele wedstrijd genomen was de uitslag verdiend. De Duitse 2-1, hoe mooi deze ook was, kwam uit de lucht vallen. Een mooie opsteker rcihting Tokyo. Er moeten nog wel wat puntjes op de i worden gezet.

  1. Eko1001

   Maar één kwart gezien?

  2. paul-opgenhaffen

   Andere wedstrijd gezien?

  3. SanderE

   Eerste helft voor Duitsland. Tweede helft en shoot outs voor Nederland. Dus lijkt mij een meer dan een verdiende uitslag. Voor sommige “coaches” is het nooit goed. Als we beter zijn maar niet winnen is het al met en al ook weer slecht😏.

 4. Eko1001

  Hoezo “coaches”? Ik heb gewoon niets met dat Nederlandse hockey. En als je kijkt na de kansen van Duitsland vs Nederland heeft Nederland of met geluk gewonnen of een Blaak die een paar hele goede wedstrijden gespeeld heeft, of beide. Shoot-outs zijn een manier om te beslissen, maar geven niet per definitie de uitslag die recht doet aan de verhoudingen in de wedstrijd. Maar beter dan strafballen nemen.

  1. SanderE

   Sterk verhaal. Maar Nederland is ongeveer 2x zoveel in aanvallende cirkel geweest als Duitsland. Met hetzelfde aantal doelpunten. Dit zegt direct niks over kansen maar indirect zegt het heel veel. Maar je geeft aan niks met Nederlandse hockey te hebben, dan snap ik deze reactie heel goed van je. Iedereen mag zijn mening hebben.

  2. Eko1001

   Ik bedoelde “niet veel met de Nederlanse elftallen”. Beetje gênant dat je de meeste hockeyers hebt en dan door de “dwergen” zo vaak van de overwinning wordt afgehouden. Cirkelpenetraties zeggen overigens niet veel. Het is rond de cirkel rondpassen en een goede aanval voorbereiden en dan de cirkel in gaan vs veel de cirkel inlopen en er weinig mee doen. Nogmaals de overwinning is voor het grootste deel de verdienste van Blaak. Overigens mag Nederland wat mij betreft de Olympische spelen winnen als het voor de jongenslijnen ook betekent dat er meer jongens gaan hockeyen. Dat zou wel heel mooi zijn om het jongenshockey in Nederland een boost te geven.

 5. Runa Honig

  De winst van dit toernooi is dat de mannen mentaal stappen hebben gemaakt. Ze zijn weerbaarder en kunnen daardoor een tegenslag beter omzetten in positieve energie en het winnen van dit toernooi geeft ongetwijfeld ook zelfvertrouwen. Qua spelconcepten is het ook beter en Kemperman is in bloedvorm. Maar voor euforie is nog geen reden. Dit was duidelijk een oefentoernooi, waarbij met name de Duitsers en Belgen zich niet al te veel in de kaarten lieten kijken. Pieken doe je in Tokio. Of Nederland daar gaat pieken, ik hoop het, maar op dit moment zijn te weinig spelers in de vorm van hun leven en dat moet Nederland zijn om de finale te halen. Laten we hoe dan ook dankbaar zijn dat we onze geliefde sport weer ten volle kunnen aanschouwen.

  1. SanderE

   Misschien dat Duitsland en België op het gebied van strafcorners niet veel hebben weggeven qua info. Maar verder denk ik toch echt dat NL bewust of onbewust minder heeft weggegeven qua spelopvattingen dan België en Duitsland. Dus op dit gebied denk ik dat voor NL nog de meeste winst te behalen valt komende weken.


Wat vind jij? Praat mee...