Gaan we zien in Gladbach: Lisa Nolte, toekomstig boegbeeld Duitsland

De week van de EK-start is aangebroken. Vrijdag rolt de bal voor het eerst in speelstad Mönchengladbach. In aanloop naar de openingswedstrijd stellen we een aantal waarschijnlijke hoofdrolspelers aan je voor. In aflevering 5: Lisa Nolte, een van de toekomstige leiders van Duitsland.

Als Lisa Nolte vanavond het veld van het stadion in Mönchengladbach betreedt, is de cirkel rond. Vier jaar geleden maakte de 22-jarige middenvelder in de EK-speelstad haar debuut voor de Duitse nationale ploeg tegen Canada. Met het openingsduel tegen Schotland gaat volgens eigen zeggen een grote wens in vervulling voor Nolte, die haar eerste internationale titeltoernooi voor Die Danas gaat spelen.

De afgelopen jaren doorliep Nolte de Duitse jeugdselecties (U16, U18 en U21). Ze eindigde vorig jaar met Jong Duitsland als tweede op het WK in het Zuid-Afrikaanse Potchefstroom. Een paar maanden later veroverde Nolte de Europese titel in Gent bij de Onder 21. Op deze beide toernooien droeg ze de aanvoerdersband.

Lisa Nolte in actie voor Duitsland tijdens de FIH Pro League tegen Nieuw-Zeeland in Amstelveen. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Op termijn zal Nolte haar verantwoordelijkheid ook bij Die Danas gaan pakken. Op dit moment staat de speelster van Düsseldorfer HC nog in de schaduw van onder meer Nike Lorenz, Sonja Zimmermann, Anne Schröder en Düsseldorfer-teamgenote Selin Oruz. In die luwte kan Nolte zich ontwikkelen tot een van de toekomstige leiders van het Duitse team.

Drang naar voren

Aan het talent van Nolte, die op 17-jarige leeftijd van Krefeld naar Düsseldorf verhuisde, zal het niet liggen. ‘Ze bezit een technisch-tactische flexibiliteit en is mentaal sterk. In belangrijke fases in een wedstrijd verliest ze het overzicht niet en door haar individuele kwaliteiten redt ze zich uit hachelijke situaties’, omschreef bondscoach Valentin Altenburg zijn speelster in een interview.

Nolte is op meerdere posities inzetbaar, maar in de basis is Nolte een middenvelder met drang naar voren. Ze kan goed uit de voeten in de cirkel én kan doelpunten maken. Kortom, een veelzijdige speelster zonder echte zwakke punten.


Wat vind jij? Praat mee...