Gaan we zien in Gladbach: local hero Niklas Wellen

De week van de EK-start is aangebroken. Vrijdag rolt de bal voor het eerst in speelstad Mönchengladbach. In aanloop naar de openingsdag stellen we een aantal waarschijnlijke hoofdrolspelers aan je voor. In aflevering 2: de Duitse ster Niklas Wellen.

Het jaar 2023 was nog maar amper een maand oud of Niklas Wellen beleefde volgens eigen zeggen de spannendste weken van zijn leven. In India won hij met Duitsland de wereldtitel. Daarnaast werd de 28-jarige aanvaller verkozen tot beste speler van het toernooi én tijdens de groepsfase schonk zijn vrouw Kim hem een zoon, Carlo.

De aanstaande geboorte van Carlo deed Wellen twijfelen of hij überhaupt wel naar India moest afreizen. Hij liet zich overtuigen toch te gaan. Wellen stapte op het vliegtuig en deed de belofte om met goud terug te keren.

Hij hield woord en speelde een fantastisch WK. In vier van de zeven wedstrijden werd Wellen verkozen tot Man of the Match. Hij was niet alleen de aanjager van de Duitse ploeg, maar ook belangrijk met zijn doelpunten. Hij maakte er zeven in India met als hoogtepunt de winnende treffer in de halve finales tegen Australië zes seconden voor tijd.

Het hockeysprookje van Die Honamas leverde Duitsland voor het eerst in tien jaar weer een internationale hoofdprijs op met Wellen in de onbetwiste hoofdrol. Voor het eerst stond hij vol in de spotlights. Een nieuw fenomeen voor de bescheiden aanvaller, die een minder uitgesproken karakter heeft dan teamgenoot Christopher Rühr.

Foto: FIH/Worldsportpics

Terug zijn familieclub Crefelder HTC

Maar de hoofdrol is een rol die Wellen toekomt en hem ook past. De zeer technisch onderlegde Wellen aanvaller groeide sinds zijn debuut voor de Duitse ploeg in 2013 uit tot een complete speler, zoals we twee seizoenen op de Nederlandse velden en in de zaal mochten aanschouwen bij Pinoké.

Inmiddels speelt Wellen weer voor Crefelder HTC. De club uit Krefeld waar vader Dirk voorzitter is, opa Gerd de naamgever is van het complex en andere familieleden er hebben gespeeld of een rol in de organisatie vervullen.

Op een klein half uurtje rijden van Krefeld ligt Mönchengladbach waar de Duitsers het sprookje van India de komende twee weken een vervolg willen geven. Wellen is er klaar voor, maar hij zal het tijdens het EK moeten doen zonder zijn aanvallende  Christopher Rühr en Marco Miltkau.


Wat vind jij? Praat mee...