Gaan we zien in Gladbach: Nelson Onana, de new kid on the block

De week van de EK-start is aangebroken. Vrijdag rolt de bal voor het eerst in speelstad Mönchengladbach. In aanloop naar de openingswedstrijd stellen we een aantal waarschijnlijke hoofdrolspelers aan je voor. In aflevering 4: Nelson Onana, de new kid on the block.

Hij wordt de posterboy van de nieuwe Belgische hockeygeneratie genoemd. Kijkend naar de 23-jarige Nelson Onana lijkt hij het ideaalbeeld van de moderne hockeyer. Met zijn postuur van bijna twee meter, zijn snelheid en zijn kracht is hij gemaakt voor het huidige hockeyspel, waarin kracht en snelheid twee belangrijke componenten zijn.

Onana werd geboren in Zweden als zoon van een Belgische moeder en Kameroense vader die elkaar hadden leren kennen op de universiteit in België en voor werk verhuisden naar Scandinavië.

Nelson Onana in actie voor België tijdens de Pro League-wedstrijd tegen Zuid-Afrika in Antwerpen. Foto: FIH

In zijn geboorteland speelde Onana floorball, dat veel weg heeft van hockey. Na de terugkeer in België was de overstap naar de hockeysport niet zo groot. Onana begon bij Royal Pingouin in Nijvel en verhuisde hij op zijn achttiende naar Antwerpen om te spelen voor Braxgata.

Eerste titeltoernooi

Een jaar eerder speelde Onana voor het eerst voor de Red Lions in een met 7-1 gewonnen oefenwedstrijd tegen China. Inmiddels staat de teller op 15 interlands en vier doelpunten voor Onana, die op het punt staat om zijn eerste titeltoernooi voor de Red Lions te spelen.

Ondanks dat Onana de eerste Belgische international is met Afrikaanse wortels vindt hij zichzelf geen rolmodel, zo gaf hij aan in een interview. ‘Dat ik mensen kan insipreren, drijft mij vooruit. Maar ik heb allezins niet de ambitie om een rolmodel te zijn. Daar ben ik ook te timide voor.’


Wat vind jij? Praat mee...