Gaan we zien in Gladbach: Nick Bandurak, de Engelse doelpuntenmachine

De week van de EK-start is aangebroken. Vrijdag rolt de bal voor het eerst in speelstad Mönchengladbach. In aanloop naar de openingsdag stellen we een aantal waarschijnlijke hoofdrolspelers aan je voor. In aflevering 3: Nick Bandurak, de scorende sensatie uit Engeland.

De weg naar de top is een lange en niet zonder obstakels. Het is een onderwerp waar Nick Bandurak over kan meepraten. Zijn geduld werd danig op de proef gesteld. Bijna tien jaar moest Bandurak wachten op een kans in het nationale team.

In elke leeftijdsgroep vertegenwoordigde Bandurak zijn land, maar bij de senioren bleef een debuut uit. Hoewel hij voor Cannock en Holcombe zeer regelmatig het net vond, werd hij bij het samenstellen van de Engelse en Britse selectie telkens over het hoofd gezien.

Het bracht Bandurak ertoe om een baan als Hoofd Hockey op een lokale school aan te nemen. Daarnaast nam hij een voorschot op een carrière als coach door de damesploeg van Holcombe onder zijn hoede te nemen. Bandurak, die Oekraiense roots heeft, dacht er zelfs over na om van nationaliteit te wisselen en uit te komen voor het Oekraiense zaalteam.

Nick Bandurak tijdens de Commonwealth Games in 2022. Foto: Worldsportpics/Ady Kerry

‘Er waren momenten dat ik dacht dat mijn kans verkeken was’, liet Bandurak in een interview weten. Het wachten werd uiteindelijk toch beloond. Een kleine anderhalf jaar geleden maakte de dan al 29-jarige Bandurak zijn debuut voor de Engelse ploeg. ‘Ik denk dat het veranderen van de focus naar het proces in plaats van het resultaat uiteindelijk meer deuren voor me heeft geopend’, verklaarde Bandurak zijn selectie.

Scoren

Hij groeide uit tot een sensatie. Een ware doelpuntenmachine, met zowel veld- als strafcornerdoelpunten. Het zijn indrukwekkende cijfers van Bandurak. 23 goals in 26 interlands voor Engeland en twaalf doelpunten in zestien internationale duels voor Groot-Brittannië voor een totaal van 35 treffers in 42 interlands.

Aan de hand van Bandurak kende de Britse ploeg met een tweede plaats de beste Pro League-campagne ooit. Het merendeel van die selectie komt in Mönchengladbach uit voor Engeland. Daarom mogen de Engelsen zich rekenen tot de kanshebbers voor EK-goud.

Een Europese titel zou de ultieme beloning zijn voor de vastberadenheid van Bandurak. Kortom, het moraal van dit verhaal. Het is nooit te laat om je dromen op te geven.


Wat vind jij? Praat mee...