Geblesseerde Pakistaanse aanvoerder Rizwan bidt voor een gelijkspel

Na het interview in het Swosti Premium Hotel in Bhubaneswar, hinkelt Muhammad Rizwan met een enorme stellage om zijn linkerbeen naar een meeting van het Pakistaanse team en zegt gedag. Zijn laatste woorden: ‘Pray for us’. Rizwan (Oranje-Rood) ligt zelf uit het toernooi, maar hoopt zondag op een goed resultaat tegen zijn vrienden van Nederland.

In de poulewedstrijd op het WK in India tegen Maleisië (1-1) krijgt Rizwan, die al zeven jaar bij Oranje-Rood in Eindhoven speelt, een bal keihard tegen zijn linkervoet. Hij voelt een knak en weet dat het foute boel is. De arts van Pakistan zegt dat het niet gebroken is en dat hij gewoon door kan gaan.

Rizwan wil eigenlijk stoppen, omdat de pijn te erg is. Elke keer als hij rent, voelt hij iets knakken. ‘Maar de wedstrijd was zo belangrijk, het was cruciaal dat ik doorging. Als leider moet je jezelf soms opofferen. Ik heb nog een assist gegeven voor onze goal’, vertelt Muhammad Rizwan in de lobby van het spelershotel van Pakistan. Het verdriet is in zijn ogen te lezen. Hij, de maarschalk van het trotse Pakistan, land van vier wereldtitels, kan zijn manschappen niet meer leiden.

Na de wedstrijd tegen concurrent Maleisië (1-1), gecoacht door de oude coach van Pakistan Roelant Oltmans, blijft Rizwan pijn voelen. De arts van Pakistan zegt dat er niets aan de hand is. Zelfs als de arts heeft gevoeld zegt hij dat het niet gebroken kan zijn. Rizwan staat erop dat hij een scan krijgt in het ziekenhuis. Resultaat: teen gebroken. Toernooi voorbij. Minimaal zes weken eruit. Hij heeft overlegd met Frank Hagenaars, de fysiotherapeut van Oranje-Rood.

Mats Grambusch van Duitsland en Muhammad Rizwan van Pakistan. Foto: Charles McQuillan/Getty Images

Familie Joep de Mol organiseerde halal-barbecue voor Pakistaanse vrienden

De aanvoerder krijgt steun van zijn Eindhovense teamgenoten Bob de Voogd, Pirmin Blaak en Mink van der Weerden, die hun medeleven tonen via appjes en belletjes. Rizwan en zijn Pakistaanse teamgenoot van Oranje-Rood en het nationale team Rashid Mehmood zijn helemaal ingeburgerd in Brabant. ‘Ik hou van de mensen in Eindhoven, van de spelers. Het voelt als thuis. Zij nodigen ons uit, wij nodigen ze uit. En Joep de Mol (reserve Oranje, red.): zijn familie is onze familie. Zijn vader en moeder knuffelen me altijd op Oranje-Rood en hebben al vaker voor ons een halal-barbecue georganiseerd.’

Nu moet Pakistan het in de laatste poulewedstrijd opnemen tegen Nederland. Het is iets dat Rizwan vreest. ‘Ik zei tegen Pirmin: “Vriend. Een gelijkspel is genoeg. Goed voor jullie, goed voor ons.” Maar Pirmin zei: “Nee onze coach vermoordt ons.” Die was niet blij na de nederlaag tegen Duitsland.’

Bob de Voogd, Muhammad Rizwan en Agustin Mazzilli. Foto: Frank Uijlenbroek

Omdat Maleisië de wedstrijd tegen het Nederlands elftal met 7-0 verloor en Pakistan met 1-0 van Duitsland, is het doelsaldo van de Pakistanen een stuk beter. Rizwan is dan ook blij dat ze zondag na de wedstrijd Duitsland-Maleisië spelen. Dan weten ze precies welke uitslag goed is om minimaal derde te worden en zich te plaatsen voor de cross-overs en de wedstrijd tegen België.

‘Pruyser? Ja, hij is niet normaal’

Ondanks dat Rizwan al een tijdje in de Nederlandse competitie speelt, kan hij nog enthousiast worden van de Nederlandse spelers. Hij somt ongeveer alle spelers op en prijst ze de hemel in. Daarna staat hij op en doet hij voor hoe onmogelijk het is om spits Mirco Pruyser te verdedigen. ‘Die lange voorin? Pruyser heet hij toch? Ja, hij is niet normaal. Dan neemt hij de bal aan, maar dan kun je hem niet afpakken omdat hij zo lang is en met een verlengde stick speelt.’

Pakistan vreest Nederland, maar kreeg tot nu toe maar twee goals tegen in het toernooi. ‘Hoe jullie druk zetten en de bal afpakken is echt heel erg goed. Ik denk dat wij niet voor de winst moeten gaan. Dat deden we namelijk wel op de Champions Trophy in Breda. Toen werd het 4-0. Ik denk dat we het simpel moeten houden.’

De vice-captain Ammad Butt mag in ieder geval meedoen. De officials van het toernooi oordeelden na afloop dat het agressieve uitlopen van Butt, die in de 40ste minuut bewust de sleper wilde verwonden, reden was voor een wedstrijd schorsing. Daarna klaagde de Pakistaanse legende Hassan Sardar, nu coach van het team door het vertrek van Oltmans, dat de schorsing werd toegekend omdat FIH-official Christian Deckenbrock Nederlander is, zodat Oranje voordeel zou hebben bij de laatste poulewedstrijd. Christian Deckenbrock van de FIH is Duits, dus die beschuldiging was misplaatst.

Azuan Hasan van Maleisië en Muhammad Rizwan. Foto: Charles McQuillan/Getty Images

Politiek in Pakistaanse hockey

Zo gaat dat in Pakistan, waar de overheid financieel moest bijspringen om het team op het laatste moment toch naar het WK te krijgen. Het elftal maakte officieel protest tegen de beslissing tegen Butt, en was daarin succesvol. De schorsing werd teruggedraaid.

Rizwan heeft al lang geleden bedacht dat het geen zin heeft om zich heel erg bezig te houden met de politiek van het Pakistaanse hockey. Hij wil alleen wel kwijt dat er veel hockeytalent is in Pakistan, dat nu onbenut wordt. Hij vindt dat een buitenlandse professionele coach nodig is. En nee, Pakistan is niet onveilig, zegt hij. ‘Het is in Pakistan veiliger dan in India.’

Ook is Rizwan niet boos op de Nederlander Roelant Oltmans, die een paar maanden geleden vertrok bij Pakistan en prompt coach werd van concurrent Maleisië. ‘Nee, niet boos. Alleen teleurgesteld. Maar hij is een positief iemand. We vonden het fijn met hem. Hij is heel goed, iedereen was teleurgesteld dat hij wegging. In die korte tijd met hem zijn we beter geworden. Dat heeft hij goed gedaan.’

Muhammad Rizwan in het Swost Premium Hotel, het spelershotel van Pakistan, Maleisië en Frankrijk.

WK India – Zondag 9 december

Poule D
12:30 Maleisië-Duitsland
14:30 Nederland-Pakistan

Stand Poule D
Duitsland 2-6 (+4)
Nederland 2-3 (+4)
Pakistan 2-1 (-1)
Maleisië 2-1 (-7)

Rectificatie: in een eerdere versie van dit artikel stond dat de Pakistaan Ammad Butt werd geschorst na een protest van Maleisië, na de wedstrijd. Dit stond in de Indiase kranten en werd meerdere keren door bronnen bevestigd, maar navraag bij de FIH leert dat de officials van het toernooi zelf besloten na de wedstrijd de beelden van het agressieve uitlopen nog een keer te bekijken.


1 Reactie

  1. luchtisblauwgrasisgroen

    De weg naar de finale voor NL: Pool: Pakistan (minimaal gelijk) Qualifier: Canada Kwart: India Halve: Australie Finale: Duitsland of Belgie?


Wat vind jij? Praat mee...