‘Geen topsportmentaliteit in Maleisië’, vindt coach Hertzberger en De Wijn

Dolblij is Arul Selvaraj met de aanwezigheid van zijn sterren Sander de Wijn, Jeroen Hertzberger, David Harte en Kieran Govers. De coach van UniKL probeert het de buitenlandse hockeyers zo goed mogelijk naar de zin te maken, zodat ze volgend jaar weer terugkeren in de Maleisische competitie.

De Pakistaanse helden Sohail Abbas, Waseem Ahmad, de Indiase legende Dhanraj Pillay, de Nederlandse technicus Valentin Verga: er hockeyden nogal wat grote namen in de Maleisische competitie, die sinds 1986 wordt gespeeld. Toen bestond de Malaysia Hockey League (MHL) uit twintig teams. Tegenwoordig zijn het er zes, die volgens coach Selvaraj (sinds 2012 coach van UniKL) enige financiële armslag hebben dankzij grote bedrijven en steun van de Maleisische overheid.

Terrangganu Hockey Team (THT) wordt gesponsord door de overheid en kan dit jaar beschikken over de Argentijnse olympische kampioenen Gonzalo Peillat en Joaquín Menini. UniKL is het team van de universiteit en beschikt over de sterke spelers David Harte en Sander de Wijn (Kampong), Jeroen Hertzberger (Rotterdam) en de Australiërs Kieran Govers, Tim Deavin en Glenn Turner. The Maybank Tigers worden gesponsord door de Maybank bank en beschikken over vier Australiërs, een Pakistaan en een Argentijn. Er is dus geld, hoewel de meeste bedragen maximaal een vijfde van de hoogste salarissen in India zijn.

Coach Arul Selvaraj

Selvaraj – voormalig bondscoach van Ierland – is blij met zijn buitenlandse versterkingen, zeker nu de Hockey India League minimaal een jaar niet wordt gespeeld. Niet alleen omdat UniKL nog nooit landskampioen is geworden, maar vooral omdat de Maleisische spelers in zijn ogen ongelofelijk veel moeten leren van spelers als De Wijn, die Selvaraj ‘een machine’ noemt.

‘Het grootste probleem in Maleisië is de mentaliteit. De hockeyers hebben geen ‘elite mentaliteit’. Ze hebben niet de lifestyle die hoort bij topsport. Hun ogen worden nu geopend door de aanwezigheid van spelers als De Wijn en Hertzberger’, vindt Selvaraj, die zaterdag de kans krijgt om in Kuala Lumpur voor het eerst landskampioen te worden met de club.

Hockey is naast voetbal en badminton de derde sport van Maleisië. Selvaraj vindt de komst van alle sterspelers dit seizoen een goed teken voor de sport. ‘Mijn eerste prioriteit is natuurlijk om zaterdag de league voor het eerst te winnen. Maar daarnaast probeer ik er vooral voor te zorgen dat spelers als Sander en Jeroen het hier naar hun zin hebben en zich vermaken. Want zij maken het Maleisische hockey beter. Via mond op mond reclame moeten zij ervoor zorgen dat er volgend jaar meer goede spelers hier naartoe komen.’


Wat vind jij? Praat mee...