Gestopte Pakistaanse bondscoach Oltmans: ‘Ze willen echt wel’

Spelers die dreigen te staken voor de Asian Games. Gebrek aan geld. Geen topsportklimaat. Het zorgde ervoor dat de Pakistaanse bondscoach Roelant Oltmans afgelopen week besloot om te stoppen, na slechts een half jaar in Pakistaanse dienst. ‘Ze willen wel, maar het grote probleem is het financiële plaatje.’

Oltmans hakte afgelopen vrijdag de knoop door. Met pijn in het hart. Want hij was pas bondscoach sinds maart, en het WK staat eind november op de kalender. Sinds hij zijn beslissing bekend maakte is hij alweer door twee andere landen gebeld. De kans dat hij in een bepaalde functie werkt op het WK in Bhubaneswar is aanwezig. Maar de wederopbouw van het Pakistaanse nationale team is abrupt afgebroken.

‘De verwachtingen en de realiteit zijn uit balans. Het heeft met veel verschillende zaken te maken’, vertelt Oltmans, die in Pakistan zware kritiek kreeg na de zesde en laatste plaats op de Champions Trophy in juni. Terwijl er vanuit Nederland positieve geluiden waren over het spel van de nummer 13 van de wereld, die speciaal was uitgenodigd, als de oprichters van het roemruchte toernooi.

‘Je mag best kritiek hebben, maar dat moet wel realiteitszin bevatten. De perceptie is zo anders in Pakistan. Het land moet nog steeds omgaan met het feit dat ze jaren geleden wel goed zijn geweest. Maar dat is al zo lang geleden. Tussendoor hadden ze uitschieters, met de finale van de Champions Trophy in Bhubaneswar in 2014 en de finale van de Asian Games.’

‘Zoveel tijd in het randgebeuren’

Pakistan verloor onlangs de halve finale van de Asian Games van het verrassende Japan, waardoor het directe olympische kwalificatie misliep. Maar ook het winnen van de Aziatische Spelen had geen verandering gebracht in de beslissing van de Nederlandse coach uit Oegstgeest. Op het veld had hij plezier met zijn Pakistaanse spelers. Daarbuiten was het zwaar. ‘Ik heb zoveel tijd in het randgebeuren moeten steken. De spelers staakten voor de Asian Games (spelers hadden hun geld niet gekregen van de afgelopen zes maanden, red.). Terwijl je daar kwalificatie voor de Olympische Spelen had kunnen afdwingen. Naar aanleiding van de nederlaag tegen Japan had ik wat voorstellen gedaan voor verbeteringen, maar daar werd niet op teruggekomen’, vertelt de Nederlandse coach, die alweer een paar weken in Nederland is.

Roelant Oltmans coacht tijdens Nederland-Pakistan, Champions Trophy Breda. Foto: Koen Suyk

‘De omstandigheden zijn nu niet goed voor tophockey’

Hij verwachtte binnenkort weer op trainingskamp te gaan, maar dat kamp werd continu uitgesteld. Het Pakistaanse team werd bijna teruggetrokken van de Asian Champions Trophy, die 18 oktober in Oman begint.

De afgelopen weken heeft Oltmans langzaam de conclusie getrokken dat de verwachtingen in Pakistan hoog zijn, maar het topsportklimaat ontbreekt. ‘Veel facetten zijn niet ingevuld. Elke keer mis je die twee procent. Dat merk in je in belangrijke wedstrijden. Ik had dit zelf anders ingeschat dan toen ik begon. Ik heb afgelopen week ook gesprekken gevoerd met Shahbaz Ahmed (oud-topspeler, nu secretary general van de Pakistaanse hockeybond, red.). Die probeerde me op andere gedachten te brengen. Maar de omstandigheden zijn nu niet goed voor tophockey. Dat gaat om heel veel zaken. Het grootste probleem is het financiële plaatje. Want ze willen echt wel. Dat wil ik wel benadrukken. Het is spijtig voor de spelers. Ik heb veel reacties van ze gekregen. Van de hockeyers kreeg ik goede feedback.’

Wellicht nog wel op het WK aanwezig

Oltmans gaat dus niet met Pakistan naar het WK in India, dat woensdag 28 november begint. Maar voor wereldburger Oltmans, die in 1990 wereldkampioen werd met de Oranje Dames en in 1998 met de Oranje Heren, en voor zijn tijd als bondscoach van Pakistan lange tijd in India werkte, is het missen van het WK nog geen uitgemaakte zaak. ‘Ik heb nog niet gezegd dat ik daar niet ben. Van een aantal landen heb ik afgelopen weekend een aanbieding gehad. Zo raar gaat dat. Ik voel me zelf ook goed. Dus ik sluit niet uit dat ik binnenkort wat ga doen bij een ander land, dat het WK speelt. In wat voor rol moeten we nog kijken.’


6 Reacties

 1. vostammer

  Als je aan het einde van je trainerscarriere bij 3 landen weg moet « door gebrek aan succes » moet je ook naar jezelf kijken.

 2. luchtisblauwgrasisgroen

  Het is niet dat zijn opvolgers het veel beter doen. Oltmans is een van de beste NLse coaches ooit, ik hoop dat hij in NL een rol kan spelen.

 3. janine-bijlsma

  Vostammer... zoveel domheid. Dit is een legende

 4. JoostS

  visie+plan+geld..dan kan je ah werk. anders blijft het wishful thinking.

 5. michver

  Wauw, jij begrijpt er echt niets van lostammer. Met Nederland alles gewonnen wat er te winnen valt deze man. India weer teruggebracht aan de top van de wereld en wereldkampioen onder 21 geworden. Met Pakistan op champions trophy een aantal mooie resultaten tegen de beste teams van de wereld. Deze man is inderdaad een grootheid binnen de hockeywereld waar wij er maar weinig van gekend hebben.

 6. Runa Honig

  Waarom is Oltmans überhaupt in dit avontuur gestapt? Hij kende de situatie toch al? Eerder al bondscoach van Pakistan geweest. Zelf verkeerd ingeschat, mag je hem aanrekenen. Waarschijnlijk kon meneer een paar centjes binnenharken, maar is er nu een betere financiële optie.


Wat vind jij? Praat mee...