Govers ging met lichte tegenzin terug naar Australië

Voor even terug op de Nederlandse velden: Australische aanvaller Blake Govers (21), oud-speler van Bloemendaal. Govers werkt naar eigen zeggen in Australië aan zijn winnaarsmentaliteit, waar hij in Nederland voorlopig maar één jaar aan kon werken. Een terugkeer naar de Nederlandse velden staat wel nog in zijn toekomstplanning.

‘Dit is inderdaad meer Australisch weer dan Nederlands’, lacht Govers, na een warm duel tegen Argentinië. Na een seizoen in het thuisland is de Champions Trophy in Breda een korte rentree op de Nederlandse hockeyvelden. De voormalig speler van Bloemendaal had tijdens het gewonnen duel tegen Nederland (1-3 winst) even een onderonsje met oud-teamgenoten van de Bloemendaalse club. Het bleef echter bij een kort gesprek. ‘Ik heb nog steeds contact met een aantal, maar voor het toernooi is er geen extra contact geweest’, aldus de aanvaller. Een tweede kans voor een gesprek voorafgaand aan een directe ontmoeting zit er helaas niet in, na het gelijkspel van Oranje tegen India (1-1).

De jongeling houdt zich bezig met één ding: winnen, de rest moet even wijken. ‘Wat ik aan mezelf wil verbeteren? Just winning games. Natuurlijk wil ik een zo compleet mogelijke hockeyer worden, het maximale uit mijzelf halen. Maar een winnaarsmentaliteit ontwikkelen en versterken zie ik als een belangrijk iets. Gelukkig zit ik in een team vol winnaars die mij veel kunnen leren.’ Onder leiding van onder meer ervaren aanvoerder Eddie Ockenden (ruim driehonderd interlands) scoorde Govers al drie maal, waaronder een schitterende backhand tegen Nederland. De Australische speler kreeg te veel ruimte van de Nederlandse verdediging en verschalkte doelman Pirmin Blaak met een schot in de achterste bovenhoek. Een rake strafbal van Govers maakte een 3-1 overwinning mogelijk, waardoor de laatste poulewedstrijd tegen Argentinië enkel een formaliteit was.

Govers in duel met de Argentijnse defensie. Bron: Willem Vernes

Spelen als een Kookaburra

De laatste wedstrijd voor de finale tegen India was wel een slechte generale repetitie voor de Aussies, waarbij drie rake strafcorners van Gonzalo Peillat het verschil maakten voor tegenstander Argentinië (3-2).  ‘Onze basics waren echt heel slecht in de eerste helft’, constateert de pas 21-jarige aanvaller. ‘We proberen ons standaardniveau altijd hoog te houden, maar nu zaten we er als team ver onder. In de eerste helft vooral ondervonden we daar veel last van. De tweede helft wisten we ons enigszins te herpakken, waarna we iets meer in ons spel kwamen. We kregen wel wat kansen. Maar over het algemeen was het een lastige pot voor ons. Ze konden het spel zo sturen dat hun krachten wat meer tot uiting kwamen. In de tweede helft kwamen we terug tot 3-2 en raakten we nog de paal helaas.’

Het resulteerde in een slechte generale voor de finale, een eindstrijd die na de overwinning tegen Nederland (1-3) al zeker was. Ondanks de nederlaag straalt het vertrouwen van de ploeg af, vooral na de wedstrijd. In het laatste kwart tegen Argentinië oogde Australië al een stuk meer zoals het team dat in de eerste vier duels enkel punten verspeelde tegen België (3-3). Govers speelde zelf een moeilijke wedstrijd, werd goed dichtgezet door de Argentijnse verdediging, maar kon met een goede assist alsnog zijn bijdrage leveren: met een lepe scoop zette hij collega-aanvaller Tim Brand alleen voor de keeper, die de keeper verschalkte met een backhandschot. De nederlaag tegen Argentinië accepteren zij dan maar, want een immer positieve instelling past volgens Govers bij de Australische ploeg. Zelf noemt hij het ’the Kookaburra ways’. ‘We willen altijd het maximale uit onszelf halen, maar dat willen we ook graag samen klaarspelen’, aldus de oud-speler van Bloemendaal. ‘Mijn broer Kieran heeft mij vooral aan het begin van mijn interlandcarrière goed geholpen, maar de andere teamgenoten waren even hulpvol.’

Blake Govers werd goed dichtgezet door de Argentijnse verdedigers, maar wist toch een assist te leveren. Bron: Willem Vernes.

‘Moeilijk om in Nederland te blijven spelen’

Maar voor een speler met zijn talent is de vraag waarom zijn verblijf hier in Nederland beperkt bleef tot enkel een jaar. Spelers zoals Jamie Dwyer en zijn broer Kieran bleven hier voor langere periodes. In alle eerlijkheid had de jongere Govers dat graag ook gehad. Hij spreekt namelijk met veel lof over het hockey in Nederland: ‘Ik ben dol op Nederland’, aldus Govers. ‘Ik heb met plezier een jaar gespeeld en veel geleerd in die periode.’

‘Het Australische team werkt echter met een strak schema in aanloop naar het WK van volgend jaar’, vervolgt hij. ‘Voor mij was het beter om voor nu afscheid te nemen van Bloemendaal. Maar ik durf bijna te zeggen dat ik wel ga terugkeren naar Nederland, de intentie is er tenminste wel.’ Tot die tijd wilt hij werken aan het ontwikkelen van zijn winnaarsmentaliteit, samen met zijn Australische teamgenoten.