Reid mist Amsterdamse bioscoop, geniet van fulltime programma India

Het Indiase hockeyteam speelt deze weken in België oefenwedstrijden, ter voorbereiding op de olympische kwalificatiewedstrijden tegen Rusland. Bondscoach Graham Reid (55), de voormalig coach van Amsterdam en assistent-coach bij Oranje, is in India een vaderfiguur voor de spelers. 

De bioscoop op het Leidseplein in Amsterdam, op een paar honderd meter afstand van zijn huis op de Looijersgracht, dat is wat hij mist nu hij in India werkt als bondscoach. Reid en zijn vrouw hadden een Pathé-pas en gingen altijd met veel plezier naar de bioscoop, hoewel ze nu in hun nieuwe woonplaats Bangalore hun lol op kunnen met heerlijke Bollywood films.

Hij mist ook de fietstochtjes met Taco van den Honert (assistent Oranje) naar het Amsterdamse Bos, waar ze samen training gaven en wedstrijden speelden in het Wagener Stadion met de veteranen van Amsterdam. Het stadion waar hij ooit als speler landskampioen werd, maar in maart als coach moest vertrekken, vanwege tegenvallende resultaten en de intentie van Reid om India te coachen.

De zoon van Reid woont en hockeyt nog in Amsterdam, maar zijn vrouw is definitief overgekomen en woont nu met de Australiër in Bangalore, waar het nationale trainingscentrum is waar alle hockeyers trainen. Hij heeft zich helemaal gesetteld in Bangalore en geniet van de misschien wel moeilijkste coachbaan in het hockey. ‘Het is een goede setup, een soort Papendal. Alleen dan de Indiase variant’, zegt Reid met een lach.

De Australiër is in het hockeyparadijs beland. Een land van 1,3 miljard inwoners, waar hockey de nationale sport is en de spelers altijd met lijm aan hun stick lijken te spelen. Een trainerskerkhof ook, hoewel Reid verzekerd lijkt van zijn plek tot de Olympische Spelen. Vanaf 2015 waren de Nederlanders Paul van Ass, Roelant Oltmans, Sjoerd Marijne en de Indiër Harendra Singh de voorgangers, in het land waar chaos en emotie over het verstand kunnen regeren. In de woorden van Reid: ‘India is iets heftigs wat je nergens zo mee zult maken. Het land, de cultuur: het gaat in je bloed zitten.’

Indiase team in Antwerpen, op het EK-complex. Foto: Willem Vernes

Heerlijk om fulltime met internationals te werken

De setting in Bangalore in Zuid-India is de natte droom van de Nederlandse bondscoach Max Caldas, denkt Reid. Met 33 spelers traint Reid fulltime met de spelers, zoals het Australische team dat ook doet in Perth. ‘Max zou er een moord voor doen om zoveel tijd te hebben met de spelers. We hebben een centraal programma op de campus, waar je altijd de beschikking hebt tot de spelers. Het enige nadeel is dat de spelers veel weg zijn bij hun eigen familie’, zegt Reid.

Sommige spelers komen uit arme families, uit de binnenlanden van India. ‘Als ze dan weer teruggaan naar een afgelegen dorpje, blijven ze als persoon erg bescheiden’, merkt Reid, die een andere rol heeft bij de Indiërs dan bij het Nederlands elftal. ‘Ik ben hier meer een vaderfiguur voor de spelers. Dat is ook leuk. Er is hier in India veel meer een familiecultuur. Iedereen is heel trots op hun familie, het is een cultuur die echt anders dan in Nederland.’

Zijn vrouw en de vrouw van assistent-coach Chris Ciriello – de beul van Nederland in de WK-finale van 2014 – zijn allebei lerares en geven de Indiase ploeg lessen Engels. Het niveau van India is wat Reid ervan had verwacht. Wat hij ook tijdens het WK in december zag, waar India poulewinnaar werd en in de kwartfinale nipt verloor van Oranje met 1-2.

Dat niveau zal hij op 1 en 2 november niet nodig hebben tegen Rusland voor olympische kwalificatie, maar het moet wel eerst gebeuren in Bhubaneswar. ‘Het niveau moet consistenter worden. Laten we ons eerst maar eens kwalificeren voor Tokio’, zegt Reid die tegenwoordig duidelijk meer op zijn woorden let dan in Nederland. Op zijn eerste persconferentie waren er veertig journalisten, iets wat hij totaal niet gewend was in Nederland of Australië. Elke stap in België wordt nauwlettend gevolgd door de Indiase media, die als referentiekader de successen uit het verre verleden nemen.

Graham Reid en Chris Ciriello coachen het Indiase team. Foto: Koen Suyk

India won acht keer de olympische hockeytitel

Een goed voorbereid India, met een vaste selectie, kan altijd verrassen volgend jaar in Japan. De potentie is er. Tegen een jong team van België, zonder alle internationals, wonnen de Indiërs in Antwerpen met 0-2, 1-2 en 1-5. Ook Spanje – dat Oranje zo geselde in de halve finale van het EK – ging met 1-6 en 1-5 over de knie.

Het is interessant om te zien hoe ver de nieuwe hoofdcoach Reid met de nummer vijf van de wereld kan komen en wat hij meegeeft van zijn ervaringen met Australië en Oranje. ‘Als we een goede dag hebben, kunnen we ongeveer elk land ter wereld verslaan. Alles is mogelijk’, denkt Reid. De hockeywereld zal er niet anders over denken. India nu is in elk toernooi de onberekenbare, gevaarlijke gast, met de grootste schatkamer: acht keer wonnen de Indiërs de olympische titel.


Wat vind jij? Praat mee...