Grand Final (H): Australië in finale na zesklapper tegen GB

Australië heeft zijn favorietenrol in de halve finales van de Grand Final waargemaakt. Vrijdag wonnen de Kookaburras in het Wagener Stadion met 6-1 van Groot-Brittannië. Australië speelt zondag om 17.00 uur de finale tegen de winnaar van Nederland-België, de wedstrijd die om 20.00 uur begint. Groot-Brittannië speelt overmorgen voor het brons.

De pas 21-jarige Jacob Anderson was de beul van de Britten. Met drie snelle doelpunten maakte hij eigenhandig de Australische achterstand ongedaan en legde daarmee de basis voor een dominante overwinning van de Kookaburras. ‘Het was een goede teamprestatie’, bleef Anderson, uitgeroepen tot man of the match, bescheiden na afloop. ‘De score weerspiegelt de manier waarop wij spelen: de Australian way. Ook al is er nog maar een minuut te spelen, wij willen scoren. Wij willen winnen. Er waren fases waarin we de controle een beetje verloren, maar dat kregen we snel weer terug en dat leidde tot meer corners en schoten op doel.’

De aanwezigheid van Groot-Brittannië bij de Grand Final was überhaupt een verrassing. Argentinië had op de laatste speeldag aan een punt genoeg in het duel met België om zich te plaatsen voor de finaleronde van de Pro League. Echter, de olympisch kampioen had weinig in te brengen tegen de wereldkampioen. Het werd 4-1 voor de Belgen. De Britten wonnen met 2-0 van Nieuw-Zeeland. Hierdoor kwam de ploeg in punten op gelijke hoogte met Argentinië, maar het doelsaldo van de Zuid-Amerikanen was slechter dan dat van Groot-Brittannië.

Australië eerste

Australië eindigde na de poulefase soeverein op de eerste plaats. De Kookaburras waren het meest constant in het nieuwe landentoernooi. Na veertien wedstrijden bedroeg het verschil met Groot-Brittannië, de nummer vier, liefst tien punten. Van de twee onderlinge confrontaties won Australië er een. De ander ging na shoot-outs verloren. Echter de afgelopen weken maakte Australië een sterke indruk met winst op België (0-2) en Nederland (1-4).

De Britten waren vrijdag op papier de underdog, maar kwamen na vijf minuten op voorsprong. De teruggekeerde Ashley Jackson van HGC haalde vanaf kopcirkel de trekker over. Met een harde, droge knal liet hij keeper Tyler Lovell kansloos.

De teruggekeerde Ashley Jackson zet Groot-Brittannië op voorsprong in de halve finale van de Grand Final tegen Australië. Foto: Koen Suyk

Videoreferral

Het was de tweede strafcorner op rij voor de Britten. Beide corners werden pas toegekend na protest van Groot-Brittannië. De eerste keer claimde de Britten bolle kant van Australië en de tweede keer kreeg Harry Martin een beuk van Jeremy Hayward. Het leverde de Australiër een groene kaart op en een hoofdwond bij de voormalig aanvaller van Rotterdam.

Nog binnen het kwart boog Australië de achterstand om in een voorsprong. De Kookaburras straften lichtzinnigheid bij de Britten af. Tom Sharp zette door terwijl de Britse verdediging dacht dat de bal over de achterlijn zou rollen. Sharp gaf in een uiterste krachtsinspanning de bal voor, waarna Jacob Anderson de gelijkmaker aantekende.

Hattrick Anderson

Een minuut later stond Anderson vrij in de cirkel en met zijn forehand maakte hij zijn tweede treffer, in het tweede kwart gevolgd door zijn derde nadat Aran Zalewski de bal van de Britse defensie afsnoepte en de 21-jarige aanvaller vond. Met drie doelpunten in vier minuten toonde Australië even zijn spierballen.

Jacob Anderson wordt gefeliciteerd door zijn Australische ploeggenoten na een van zijn drie treffers in de halve finale van de Grand Final tegen Groot-Brittannië. Foto: Koen Suyk

De honger van de Kookaburras was daarmee nog niet gestild. Meteen na rust pushte Jeremy Hayward kiezelhard een corner in de bovenhoek. Harry Gibson die bij de Britten onder de lat George Pinner had vervangen hoorde bal alleen langs vliegen. Gibson had daarna ook geen antwoord op de corner van Blake Govers. Halverwege het derde kwart stond de stand 5-1 op het bord en leken de Britten op een groter debacle af te stevenen.

De gedachten gingen terug naar de strijd om het brons tijdens het WK in India vorig jaar toen de Australiërs Groot-Brittannië met 8-1 oprolden. Die score werd niet gehaald, maar de Kookaburras namen ondanks de stand van 5-1 geen gas terug. Het leverde uiteindelijk nog een doelpunt op. In het vierde kwart bepaalde Tim Brand na goed doorzetten de eindstand op 6-1.

Opstelling Australië: Matt Dawson, Jacob Anderson, Eddie Ockenden, Jake Whetton, Blake Govers, Aran Zalawski, Matthew Swann, Daniel Beale, Tyler Lovell (K), Tim Brand, Jeremy Hayward.
Wissels: Lachlan Sharp, Tom Craig, Jake Harvie, Tim Howard, Flynn Ogilvie, Trent Mitton, Andrew Charter (K).

Opstelling Groot-Brittannië: George Pinner (K), David Ames, Christopher Griffiths, Ian Sloane, Michael Hoare, Sam Ward, Phil Roper, Adam Dixon, Ashley Jackson, Brendan Creed, David Condon.
Wissels: Harry Gibson (K), Alan Forsyth, Harry Martin, Jack Waller, James Gall, Tom Sorsby, Zachary Wallace.


1 Reactie

  1. francakh

    Australië gaat winnen, of de tegenstander nu lBelgië of Nederland is. Australië momenteel de sterkste naar mijn mening.


Wat vind jij? Praat mee...