Groeten uit Gladbach: Ward de tweede gemaskerde speler in EK-finale?

In Groeten uit Gladbach lees je het luchtige nieuws rond het EK in Mönchengladbach: opvallende berichten uit de Duitse media, een greep uit de socials, opmerkelijke foto’s en het getal van de dag. Vandaag deel 4.

Uit de media 🗞️

Bondscoach Raoul Ehren keek donderdagavond vol trots naar de prestatie van zijn Belgische Red Panters, die gastland Duitsland met een nipte zege uit de EK-finale hielden. De Nederlandse oefenmeester genoot van de progressie die zijn ploeg de afgelopen jaren gemaakt heeft.

‘Het is een grote overwinning voor ons om dit soort wedstrijden met goed en volwassen hockey over de streep te trekken’, zegt Ehren in een interview met Sporza. ‘In het verleden was het vaak moeilijk om een voorsprong vast te houden en daar hebben we veel tijd aan besteed. We zijn daar gigantisch in gegroeid de afgelopen jaren.’

Like, share & repost 📱

Als het de Engelse mannen lukt gastland Duitsland te verslaan in de halve finale, dan hebben we een unicum te pakken op dit EK. Dan staan er met Frédérique Matla en de Engelse aanvaller Sam Ward twee gemaskerde spelers in een EK-finale.

Ward speelt dit EK met een opvallend blauw masker. Een vleugje Marvel in het hockey, noemt de spits het zelf, verwijzend naar de wereld van superhelden. Zijn verhaal is bekend: de voormalige autoverkoper kreeg in oktober 2019 tijdens de tweede olympische kwalificatiewedstrijd tegen Maleisië van dichtbij keihard een bal in zijn gezicht door een schot op doel van ploeggenoot Harry Martin.

Na diverse operaties is hij zo goed als hersteld, maar hij houdt in zijn linkeroog blijvend last van indirect zicht. Het belet hem niet in zijn werk als spits, getuige vijf goals in zijn laatste zeven interlands.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Sam Ward (@samuel_ward13)

Opmerkelijke foto 📸

Treurbeelden zijn in de sport minstens zo mooi als juichbeelden, misschien zelfs wel mooier. Hier zit de Duitse international Cecile Pieper verslagen en radeloos op haar knieën na de verloren halve finale tegen België. Zo’n 58 minuten lang boksten Die Danas tegen een 0-1 achterstand aan, maar de schade kon niet gerepareerd worden. Schade.

Dat zorgde voor woede en frustratie bij het team, dat maar wat graag op eigen veld een finale tegen Oranje had gespeeld. ‘We hebben nog een rekening openstaan met Nederland’, had keeper Julia Sonntag vóór de halve finale nog wel zo strijdvaardig geroepen, verwijzend naar de verloren finales tegen Oranje van 2019 en 2021.

Getal van de dag 🔢

9 – Daar is ze weer: Frédérique Matla! De spits is met vijf goals nu eens níet de meest productieve speelster in een toernooiselectie van Oranje – die eer is dit EK weggelegd voor Yibbi Jansen met zeven goals – maar toch doet ze dit toernooi weer volop van haar spreken.

Matla scoorde in de halve finale tegen Engeland (7-0) voor de negende keer op rij in een EK-wedstrijd (dertien goals in totaal) en evenaarde daarmee een Oranje-record van voormalig Oranje-international Lisanne Lejeune. Die scoorde op de EK;’s van 1987 en 1991 als eerste negen duels op rij en was daarin goed voor zestien treffers.


Wat vind jij? Praat mee...