Groeten uit Gladbach: zeldzame prestatie Yibbi Jansen

In de rubriek Groeten uit Gladbach lees je het luchtige nieuws rond het EK in Mönchengladbach: opvallende berichten uit de Duitse media, een greep uit de socials, opmerkelijke foto’s en het getal van de dag. Vandaag deel 1.

Uit de Duitse media 🗞️

Voor de trouwe bezoekers van deze website kent het hockeyspelletje haast geen geheimen meer. Toch vragen we ons af hoe het staat gesteld met jullie kennis van Duitse termen als Strafecke, schlenzen en Überzahlspiel.

Als je wilt weten welke hockeybegrippen onze oosterburen gebruiken, neem dan eens een kijkje op deze website. De Duitse krant Rheinische Post legt haarfijn aan zijn bezoekers uit hoe  het Duitse Hockey-ABC klinkt.

Like, share & repost 📱

Het kan niet anders of onderstaande instagrampost wordt de meest gelikete post in de historie van het hockey in Wales. De sensationele 3-3 tegen wereldkampioen Duitsland – nota bene na een 3-1 achterstand – zorgde voor online kippenvel bij de liefhebbers van het Welshe hockey.

Slechts één keer eerder haalde Wales in de EK-historie een soortgelijk aansprekend resultaat tegen een topland. Dat gebeurde op het EK 1978 in Hannover, toen de ploeg in de groepsfase knap gelijkspeelde tegen het Nederlands elftal (2-2). Laten we dus maar concluderen dat de Duitse hockeybodem voor Wales uiterst vruchtbaar is.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Hockey Wales (@hockey_wales)

Opmerkelijke foto 📸

Zo zien we het graag: ons geliefde spelletje dat gespeeld wordt voor zoveel mogelijk toeschouwers. Gisteren was het prachtige SparkassenPark in Mönchengladbach (capaciteit 9.500 toeschouwers) nagenoeg uitverkocht voor de wedstrijd tussen de Duitse mannen en die van Wales. Het leverde een schitterend decor op, waarin Wales ook nog eens een historisch resultaat behaalde: 3-3 tegen de wereldkampioen.

Foto: Willem Vernes

Getal van de dag 🔢

3Yibbi Jansen scoorde zaterdag bij haar EK-debuut meteen drie keer tegen Spanje (5-1). De strafcornerspecialiste van Oranje leverde daarmee een zeldzame prestatie. In de EK-historie van Oranje was het pas twee keer eerder voorgekomen dat een debutant meteen drie keer scoorde in haar eerste optreden.

Lisanne Lejeune had in 1987 de primeur. Zij scoorde op 3 september van dat jaar in de openingswedstrijd van het EK in Londen meteen drie keer. Acht jaar later deed Ellen Dubbeldam-Kuipers er nog een schepje bovenop: bij haar debuut op het EK in Amstelveen maakte ze liefst vijf goals in de monsterzege op Zweden (10-0).


Wat vind jij? Praat mee...