Asian Games: Japanse dubbelslag, met Nederlandse inbreng

De Japanse hockeyers hebben in Jakarta afgelopen weekend de hockeywereld verbaasd, door de prestigieuze Asian Games te winnen en gerenommeerde landen als India en Pakistan achter zich te laten. Het team onder leiding van de Nederlandse coach Siegfried Aikman won in de finale op miraculeuze wijze van Maleisië, na de 6-6 gelijkmaker, dertien seconden voor tijd.

In de halve finale versloeg Japan Pakistan met 1-0, het team dat sinds dit jaar weer onder leiding staat van de Nederlandse coach Roelant Oltmans. In de finale stond Japan met 5-2 achter tegen Maleisië. Het Maleisische team kon de kwalificatie voor de Olympische Spelen al ruiken, maar onder andere HGC-aanwinst Kenta Tanaka scoorde in een imponerende comeback. De Japanner Hiromasa Ochiai wist dertien seconden voor tijd, bij een 5-6 achterstand, uit de strafcorner te scoren. Daarna nam de nummer zestien van de wereld de shoot-outs beter dan Maleisië (3-1). Het is de eerste keer in de historie dat Japan het hockeygoud pakt op de Asian Games.

Bittere pil India

Het strijd om het brons werd gewonnen door India, dat de confrontatie met aartsrivaal Pakistan met 2-1 won. Zowel India als Pakistan werd verwacht in de finale, maar verloren de halve finale respectievelijk van Maleisië en Japan. Voor India was het een bittere pil. De hockeyers onder leiding van Harendra Singh scoorden in de poulefase in de eerste vier wedstrijden 56 keer. Onder meer Japan moest met 8-0 het hoofd buigen. In juni maakte het team indruk op de sterk bezette Champions Trophy in Breda met de tweede plaats. Maar de druk op teams als India en Pakistan was erg hoog om zich via de Aziatische Spelen te kwalificeren voor de Olympische Spelen.

Bizar is dat Japan als organisator van de Olympische Spelen al geplaatst was voor het toernooi. De olympische tickets die te verdienen waren in Jakarta, gingen alleen naar de winnaar. Iedereen vist dus achter het net. De twee landen die al gekwalificeerd waren voor Tokio 2020, zijn dat nog steeds.

Japan viert met elkaar het feestje.

Sjoerd Marijne moest tevreden zijn met zilver

Ook bij de vrouwen was Japan verrassend de sterkste. De nummer veertien van de wereld won de finale met 2-1 van de nummer negen India, het team dat gecoacht wordt door de Nederlandse coach Sjoerd Marijne. Ook hier moest India een onverwachte teleurstelling verwerken. Het was Japan dat voor het eerst sinds 36 jaar de beste van Azië werd. De Japanse aanvaller Motomi Kawamura besliste op een 1-1 stand in de 44ste minuut de wedstrijd met een rake strafcorner.

Bondscoach Max Caldas was aanwezig in Jakarta om onder andere Maleisië en Pakistan – landen in de WK-groep van Oranje – te scouten. Hij maakte onderstaande video van de winnende shoot-out van Japan.