Hockey in België wel topsport: competitie volgend week hervat

In België wordt vanaf 22 november de hoogste competitie voor dames en heren hervat. Dat heeft de Belgische hockeybond (KBHB) dinsdag bekendgemaakt. In eerste instantie viel het hockey ook in België niet onder ’topsport’ – volleybal, basketbal en voetbal wel – maar inmiddels is de aanvraag van de bond goedgekeurd door de Minister van Sport. 

De KBHB heeft een protocol gemaakt dat vanaf woensdag geldt. Daarin staat onder meer dat teams uit de Eredivisie Dames en Heren vanaf dan mogen trainen. Oefenwedstrijden zijn tot 22 november nog niet toegestaan. Ook het hockey in de andere klassen blijft stil liggen. Kinderen onder 12 jaar mogen wel trainen.

Bovenop de al bekende bestaande maatregelen geldt het volgende: alle trainingen en wedstrijden uit de Eredivisie vinden plaats achter gesloten deuren (toeschouwers zijn dus niet toegestaan), met een maximaal aantal van 25 personen op een veld bij een training. Clubhuizen en kleedkamers blijven gesloten. Mondkapjes zijn verplicht voor iedereen die niet binnen de lijnen staat, met uitzondering van de coaches. Op de bank moeten wisselspelers dus ook een mondkapje dragen. Bij de strafcorner moet bovendien iedereen zijn eigen masker opzetten. Iedere club moet tevens een buitenruimte creëren (bijvoorbeeld een tent) van ongeveer 50 m², die bijvoorbeeld ingezet kan worden als ruimere dug-out. Ook moet er op iedere club een zogeheten ‘Covid-manager’ aanwezig zijn.

Wekelijks testen

Spelers worden wekelijks getest. Dit geldt ook voor de volledige staf. Scheidsrechters hoeven volgens het protocol niet te worden getest, omdat zij afstand houden. Vanaf drie besmette spelers/coaches mag er door de betreffende club om uitstel worden gevraagd.

De Belgische bond heeft tevens sancties bedacht voor het niet nakomen van de regels. Zo krijgt een club bij het niet aanwezig zijn van de Covid-manager of bij het toch open hebben van het clubhuis of een kleedkamer vijfhonderd euro boete. Wanneer iemand in de dug-out (behalve de hoofdtrainer) geen mondkapje draagt, krijgt een willekeurige speler op het veld van het desbetreffende team een groene kaart.


3 Reacties

  1. observer

    In België hebben ze het dus wel voor elkaar. Chapeau!

  2. rancoburgzorg

    Ze hadden de competitie uberhaupt nooit moeten stoppen in Belgie natuurlijk, maar goed, met wat extra speeldagen kunnen ze hun Eredivisie tenminste afronden daar (pas op, als het weer het toelaat uiteraard). In de Hoofdklasse bij ons schijnen de meeste buitenlandse spelers (een illusie armer) inmiddels alweer naar huis te zijn, en gaan we volgend jaar maar weer eens kijken of er nog wat gespeeld kan worden. Hockey wordt in Nederland niet serieus genomen. Helaas, helaas.

  3. stekel

    Hilarisch.


Wat vind jij? Praat mee...