Hockey India League voortaan vijf tegen vijf en voor dames

De Hockey India League (HIL) gaat op de schop en keert vanaf eind 2019 terug met een nieuw format. De teams spelen vijf tegen vijf, met wedstrijden van dertig minuten. Ook damesteams zijn vanaf 2019 welkom. Het toernooi krijgt drie onderdelen: een toernooi voor de mannen, vrouwen en gemixte teams.

De toekomst van de HIL leek na vijf seizoenen onzeker toen de editie in 2018 uitgesteld werd. Door financiële omstandigheden dwong het Hockey India om te kiezen voor een financieel meer haalbaar format. Daarom wordt er vanaf november 2019 gekozen voor de vijf tegen vijf variant. De FIH lanceert komend seizoen een aantal 5-tegen-5 exhibities, maar heeft de angst dat vijf tegen vijf hockey het normale elf tegen elf zal vervangen heel duidelijk afgezwakt op het congres afgelopen weekend in Delhi.

Geen lucractieve avonturen meer voor Nederlandse internationals?

Voor onder andere de Nederlandse internationals is het onduidelijk of zij in de lucratieve competitie nog zullen uitkomen, maar met dit format lijkt de kans op een lucratieve en leuke maand in India voorbij, waar er zo bedragen van tienduizenden dollars verdiend werden. Ook is de Hockey India League ooit opgericht om het hockey in India te verbeteren, wat door de expertise van de buitenlandse internationals ook gebeurde. Ook die ontwikkeling lijkt te stagneren met de komst van de ‘Hockey 5’s’, waar de Indiase internationals mee zullen doen en zich niet zullen verbeteren in het elf-tegen-elf.

Het vijf tegen vijf hockey wordt al gespeeld bij de Jeugd Olympische Spelen. Hieronder beelden van de finale tussen Maleisië en India in Buenos Aires.

 


1 Reactie

  1. rancoburgzorg

    Ach dat soort bedragen zijn lachwekkend in het cricket. Daar verdienen de grote jongens in de IPL (die slechts anderhalve maand duurt) tussen de 2 en 3 miljoen euro voor 1 toernooi.


Wat vind jij? Praat mee...