Hockey5s: Oranjemannen probleemloos naar eerste WK-finale

De Oranjemannen hebben zich dinsdagmiddag op het WK hockey5s in Oman overtuigend geplaatst voor de finale. Nederland was in de halve finale met 5-3 te sterk voor het gastland, gecoacht door de Nederlander Siegfried Aikman. Afgezien van een paar hectische minuten in de tweede helft kwam Oranje geen moment in de problemen.

De wedstrijd was nog geen acht minuten onderweg of er stond al een comfortabele 3-0 voorsprong voor Oranje op het scorebord. Na een losse flodder van Pepijn Reyenga was het Alexander Schop – inmiddels Oranje’s 5s-topscorer aller tijden – die Nederland op het goede spoor zette. De aanvaller reageerde attent nadat de Omaanse keeper Fahad Al Noufali een voorzet van Jamie van Aart niet goed verwerkte (1-0).

Vlak daarna voerden Sander de Wijn (via een challenge) en Yannick van der Drift de score in rap tempo op naar 3-0. Nog vóór rust had aanvoerder Imre Vos de 4-0 op zijn stick, maar zijn tip-in was te zwak om de Omaanse goalie te verrassen. In de rebound maaide Reyenga de bal wild over. Zo blijft Vos de enige veldspeler van Oranje die op dit WK nog niet heeft gescoord.

Imre Vos aan de bal namens Oranje tegen Oman. Foto: Rodrigo Jaramillo/WorldSportPics.

Koelbloedige De Wijn

Die 4-0 kwam er uiteindelijk vrij snel na rust. Schop werd hardhandig onderuit geschoffeld door keeper Al Noufali, die veel te wild uit zijn goal kwam om een kansrijke Oranje-aanval te onderbreken. Gevolg: Al Noufali met geel naar de kant en een challenge voor Oranje. Dat was een koud kunstje voor De Wijn, die net als twee keer eerder op de dag in de kwartfinale tegen India feilloos scoorde met de backhand.

Het gastland had tot dan toe alleen maar machteloos kunnen kijken naar het Nederlandse spel, zonder zelf echt doelkansen te creëren. Dat veranderde rond de achttiende minuut, toen de mannen van Aikman ineens alle schroom van zich afgooiden en Oranje wat terugdrong. Via Rashad Al Fazari werd de marge teruggebracht naar drie en na een schot dat op de lat achter keeper Joey van Walstijn uiteen spatte maakte Khalid Al Shaaibi er met een verrassend schot zelfs 4-2 van.

Schop vliegt door de lucht na de harde tackle van de Omaanse keeper. Foto: Rodrigo Jaramillo/WorldSportPics.

Maar meer dan die opleving van drie minuten kon Oman dit duel niet bieden. Toen Jamie van Aart er na een individuele actie 5-2 van maakte via een geplaatst backhandschot, was alle hoop op een Omaanse stunt verdwenen. Dat aanvoerder Sami Al Laun er in de laatste twee minuten nog 5-3 van maakte, was alleen nog van waarde voor de statistieken.

Zo staan de Oranjemannen woensdagavond in de finale van het eerste WK hockey5s. Daarin wacht de ploeg van bondscoach Gerold Hoeben de winnaar van het duel tussen Polen en Maleisië.