Hockeyinternaat in Bhuba: daar waar hockey van levensbelang is

Op een steenworp afstand van het Kalinga Stadion bevindt zich een hockeyinternaat. Het Odisha Naval Tata hockeycentrum, om precies te zijn. De plek waar geselecteerde tieners uit de hele staat opgeleid worden, maar voornamelijk kunnen hockeyen. Met maar een doel: het nationale team te halen. 

Iedere dag de wekker om half 6, dan twee uur trainen, naar school en vervolgens ’s avonds weer (kracht)trainen. Zo zien de dagen eruit van de tieners. Het internaat is gestart in 2019. Toen zaten er alleen meiden. Inmiddels zijn we drie en een half jaar verder en zitten er veertig jongens en veertig meisjes intern. Allemaal tussen de dertien en twintig jaar oud. 

Rajiv Seth begeleidt dit project. ‘Hockey is hier meer dan dat hockey voor jullie is. In Nederland is het een sport, een hobby. Maar voor deze atleten is het van levensbelang. Zonder hockey, is hun toekomst lang niet zo rooskleurig.’

Een van de gedeelde kames van het internaat. Bedden en een bureau. Foto: Willem Vernes

Politieagent of werken bij de spoorwegen

Seth heeft gelijk. De regering ondersteunt de sporters namelijk. Zo gaan ongeveer twintig procent van de overheidsbanen naar topsporters. Hockeyers kunnen dus politieagent worden, bij de bank aan de bak of voor de spoorwegen werken. Maar er is meer. Ook de huizen van hun ouders worden verbeterd door de regering. 

Bijvoorbeeld het huis van Janhabi Bada (14). Haar ouders wonen in een ‘mud house’. Een lemen huisje met golfplaten, waar de voorzieningen uiterst primair zien. Omdat Janhabi geselecteerd is voor het internaat, zorgt de overheid ervoor dat haar ouderlijk huis verbeterd wordt.

Haar ouders zijn maar wat trots. Door de successen van hun dochter hebben ook zij meer aanzien in het dorp, dat op zeker acht uur rijden ligt van Bhubaneswar.  Janhabi droomt maar van een ding: team India. En wat zijn haar kansen? Seth heeft er vertrouwen in: ‘Zes van onze speelsters zijn inmiddels aangesloten bij het nationale team. Dat worden er in de toekomst sowieso nog meer.’

Janhabi Bada (14), Laxmi Chik (18) en Jasman Munda (18) vertellen je over het internaat!


Wat vind jij? Praat mee...