Hockeypionier Horst Wein overleden

Voormalig Duits international, topcoach en ‘hockeyvernieuwer’ Horst Wein (1941) is afgelopen zondag in Barcelona overleden. De FIH, die zijn overlijden maandag bekend maakte, roemt Wein om zijn verdiensten voor het hockey. ‘Horst was een pionier in de hockeywereld, waarin hij nieuwe coach- en speltechnieken ontwikkelde die het moderne spel hebben gemaakt zoals we dat nu kennen.’

 

De verdiensten van Horst voor het hockey, maar ook in andere sporten zijn te veel om op te noemen. Een paar op een rij: als bondscoach van Spanje veroverde de Duitser de Europese titel en Olympisch zilver. Hij werkte in de voetbalwereld voor FC Barcelona, het Spaanse en Duitse voetbalelftal. En Horst was sportdirecteur van de Olympische Spelen van München in 1972.

De FIH zegt dat ‘het een groot verlies is voor de hockeyfamilie, hoewel zijn ‘spirit’ doorleeft in al het werk dat hij voor de sport heeft gedaan’.

Horst Wein op Papendal

In onderstaand krantenknipsel is te lezen en te zien hoe Horst Wein op 6 en 7 oktober 1973 optrad als gastdocent bij de Post Academiale Hockeycursus op Papendal.

Horst Wein

Horst Wein op foto’s in zwarte trui met horizontale strepen. (Met dank aan Hans Weusthof)


2 Reacties

  1. MIck

    De man rechts op de foto is niet Horst Wein.

    1. Janneke Belt

      Je hebt gelijk, de foto is verwijderd.


Wat vind jij? Praat mee...