Hoe zit het met de kwalificatie voor het EK 2023?

De wijze waarop landen zich kunnen kwalificeren voor de volgende editie van het Europees kampioenschap, in augustus 2023 in het Duitse Mönchengladbach, gaat op de schop. Het betekent in ieder geval dat er dit jaar geen landen direct promoveren en degraderen op alle niveaus van het continentale kampioenschap.

Als organisator was Duitsland al zeker van een plek op het EK 2023. Drie landen hebben zich via het EK in Amstelveen geplaatst voor de volgende editie van het Europees kampioenschap. Bij de heren zijn dat Nederland, België en Engeland en bij de dames Nederland, België en Spanje. De overige vier tickets worden vergeven tijdens vier kwalificatietoernooien, die van 14 tot en met 27 augustus 2022 worden gespeeld.

Deelnemersveld

De nummers één van elk van deze toernooien gaan naar Mönchengladbach. De eindstand van de vier kwalificatietoernooien bepaalt ook het deelnemersveld van de Eurohockey Championships II, III en IV, eveneens in 2023.

De indeling van de vier kwalificatietoernooien is gebaseerd op de eindstanden van de EK’s I, II, III en IV van 2021. Als deze toernooien achter de rug zijn, wordt een ranglijst opgesteld. Op basis van het zogenoemde slangensysteem wordt het deelnemersveld van de kwalificatietoernooien bepaald. Dit systeem moet ervoor zorgen dat elk van de vier toernooien een even sterk deelnemersveld heeft.

De Belgische dames vieren het bereiken van de halve finales van het EK in Amstelveen. De ploeg kwalificeert zich niet alleen voor het EK van 2023 maar pakt daarnaast ook een WK-ticket. Foto: Koen Suyk

Uitslag slangensysteem

Om het kwalificatieproces voor het EK 2023 uit te leggen, nemen we de EK’s van 2019 bij heren als voorbeeld. De ranglijst op basis van deze kampioenschappen ziet er dan als volgt uit: België, Spanje, Nederland, Duitsland, Engeland, Wales, Schotland, Ierland, Frankrijk, Rusland, Oostenrijk, Polen, Italië, Oekraïne, Tsjechië, Wit-Rusland, Kroatië, Zwitserland, Gibraltar, Portugal, Turkije, Slowakije, Litouwen, malta, Hongarije, Finland, Noorwegen, Cyprus en Slovenië.

Zoals beschreven is Duitsland als organisator van het EK zeker van deelname. Daarnaast zouden op basis van het EK in 2019 ook België (Europees kampioen), Spanje (zilver) en Nederland (brons) verzekerd zijn van een EK-ticket.

Eerste recht op organisatie

Uitgaande van het ‘oude’ systeem zouden deze vier landen voor het EK worden aangevuld met Engeland (vijfde EK 2019), Wales (zesde EK 2019), Frankrijk (winnaar EK II 2019) en Rusland (zilver EK II 2019). Echter, deze landen zijn niet rechtstreeks geplaatst, maar krijgen het eerste recht om elk een van de vier kwalificatietoernooien te organiseren.

Indien dit viertal ook daadwerkelijk besluit een kwalificatietoernooi te organiseren zijn deze landen niet automatisch groepshoofd van hun toernooi. De indeling in de poule is namelijk op basis van de wereldranglijst. Als bijvoorbeeld Frankrijk en Ierland in dezelfde poule zitten en Frankrijk is de host, dan is Ierland als eerste in die poule gerangschikt omdat het hoger dan Frankrijk op de wereldranglijst staat. Vervolgens wordt elk kwalificatietoernooi aangevuld met de landen op basis van de opgemaakte ranglijst na de EK’s I, II, III en IV.

De Oranje Heren vieren de 1-0 van Mirco Pruyser tijdens de laatste poulewedstrijd van het EK tegen Wales in Amstelveen. Foto: ANP/Willem Vernes

Hiervoor wordt het slangensysteem gehanteerd. Dit betekent dat Schotland (zevende plaats EK) bij Rusland in de groep komt, Ierland (achtste EK) bij Frankrijk en Wales krijgt gezelschap van Oostenrijk (Derde EK II). Engeland treft Polen (vierde EK II), maar ook Italië (vijfde EK II). Oekraïne (zesde EK II) voegt zich vervolgens bij Oostenrijk en Wales enzovoort.

Verdeling

In het geval dat bijvoorbeeld Engeland, Oostenrijk, Frankrijk en Schotland als eerste zouden eindigen in hun kwalificatietoernooi verdienen zij daarmee de resterende vier tickets voor het EK. De nummers twee en drie van elk kwalificatietoernooi spelen Eurohockey Championship II in 2023, de nummers vier en vijf Eurohockey Championship III en de nummers zes en zeven gaan naar Eurohockey Championship IV.

Voor de dames geldt voor kwalificatie voor het EK dezelfde procedure. Duitsland is geplaatst als organisator. Nederland, Spanje en Engeland zouden zich rechtstreeks hebben geplaatst op basis van de eindstand van het vorige EK. De nummers een van elk van de vier kwalificatietoernooien zijn ook verzekerd van een plek op het EK in 2023. De nummers twee en drie spelen Eurohockey Championship II en de nummers vier en vijf strijden in Eurohockey Championship III.

Bekijk de presentatie van de Europese hockeyfederatie over de kwalificatie op weg naar het EK 2023


Wat vind jij? Praat mee...