Hoe zit het nou met de vlag van Ierland?

Tijdens de Rabo EuroHockey Championships 2017 ontvangen we diverse vragen over de getoonde Ierse vlag bij de wedstrijden. Wat we in beeld zien is de speciale hockeyvlag die de nationale teams voeren. 

Republiek Ierland en Noord-Ierland spelen samen competitie in de EY Hockey League en komen bovendien samen als ‘Ierland’ uit in Europese en mondiale hockeytoernooien. Omdat Ierland en Noord-Ierland vanzelfsprekend verschillende vlaggen voeren, kiezen veel Ierse bonden een eigen vlag voor tijdens sporttoernooien. Deze vlaggen bevatten vaak traditionele symbolen van Ierland. Het Ierse hockeyteam voert een vlag met een schild opgedeeld in vier vlakken die de vier provincies representeren.

Omdat Republiek Ierland en Noord-Ierland samen als Ierland uitkomen dit EK is dus de reden dat ‘Ierland’ onderstaande vlag voert, en niet de welbekende driekleur.

 

 


1 Reactie

  1. rudi wortmann

    Wat betreft de vlag klopt het dat het bestaat uit de vier provincies, nl Ulster (Noord Ierland), Connaught, Munster en Leinster. Weetje... Echter tijdens de Olympische spelen wordt de driekleur geheven. het Ierse volkslied (Amhrán na bhFiann) wordt dan ook voor de wedstrijd gespeeld. Echter tijdens elke andere gelegenheid Europees of WK) wordt er een ander 'volkslied' gespeeld. Voor de spelers uit het noorden ligt het allemaal nog iets ingewikkelder. De spelers uit Noord-Ierland kunnen nl kiezen voor wie ze uit willen komen, nl Ierland or Groot-Brittanie. Zo spelen er nu een aantal spelers uit NI voor Engeland die zich dus hebben laten naturaliseren tot Engelsman. hebben ze eenmaal gekozen dan kunnen ze pas drie jaar na hun laatste optreden voor een nationaal team voor het andere land uitkomen....


Wat vind jij? Praat mee...