Hoe zit het nu met de vlag en het volkslied van Ierland?

Tijdens het EK voor dames in Amstelveen wordt bij de wedstrijden van Ierland een andere Ierse vlag getoond dan de gebruikelijke driekleur (groen, wit, oranje). Ook klinkt er voorafgaand aan de duels van de vice-wereldkampioen een ander volkslied dan we gewend zijn bij bijvoorbeeld voetbalinterlands. Hoe zit dat nu precies met de vlag en het volkslied van Ierland?

Het valt eigenlijk simpel te verklaren. Op clubniveau spelen ploegen uit Ierland en Noord-Ierland samen in de EY Hockey League. Bovendien komen spelers uit beide landen tijdens Europese en mondiale hockeytoernooien samen uit als ‘Ierland’. Het is te vergelijken met het hockeyteam van Groot-Brittannië tijdens de Olympische Spelen waarvoor spelers met een Engelse, Schotse, Welshe of Noord-Ierse nationaliteit kunnen uitkomen.

Eigen vlag

Omdat Ierland en Noord-Ierland vanzelfsprekend een eigen en dus verschillende vlag voeren, kiezen veel Ierse sportbonden, zoals de hockeybond, een eigen vlag voor tijdens toernooien. Deze vlaggen bevatten veel traditionele symbolen van Ierland.

Foto: Willem Vernes

Het Ierse hockeyteam heeft tijdens EK’s en WK’s een vlag met een schild opgedeeld in vier vlakken. Deze vlakken representeren de vier provincies waaruit het Ierse eiland bestaat: Ulster, Connaught, Munster en Leinster. Deze vlag heeft dan ook een toepasselijke naam: de Four Provinces Flag.

Ander volkslied

Ook wordt er voorafgaand aan de interlands van de hockeyheren en -dames een ander ‘volkslied’ ten gehore gebracht. Bij Europese en wereldkampioenschappen klinkt niet Amhrán na bhFiann, de nationale hymne van Ierland, door de speakers, maar Ireland’s Call.

Dat lied werd in opdracht van de Ierse rugbybond in 1995 geschreven door Phil Coulter, nadat een aantal Noord-Ierse leden van de rugbybond het gebruik van het volkslied van Ierland ongepast vond. Ireland’s Call groeide in de jaren erna uit tot meer dan alleen een rugbylied. Het nestelde zich in het collectieve bewustzijn van de eilandbewoners en meer sportbonden, waarvoor Noord-Ieren en Ieren in een team uitkomen, namen het volkslied over. De hockeybond adopteerde Ireland’s Call als volkslied in 2000. Tot dan luisterden de spelers en speelsters naar een uitvoering van Londonderry Air, ook bekend als Danny Boy.


Wat vind jij? Praat mee...