Ongelofelijke stunt van India tegen België. Bhubaneswar ontploft

De Indiase hockeyers hebben het op het oog ongenaakbare en favoriete België – drie zeges in de poulefase – op de HWL Final in Bhubaneswar voor een uitzinnig thuispubliek in de kwartfinale met shoot-outs verslagen na een 3-3 gelijkspel. India was in de poule nog blijven steken op slechts één gelijkspel tegen Australië en twee nederlagen.

Maar dat maakte woensdagavond niet uit in een uitverkocht Kalinga Stadium. De hockeyers van Nederlander Sjoerd Marijne kwamen op een 2-0 en 3-2 voorsprong, maar zagen de Belgen telkens terugkomen, twee keer via topscorer Loïck Luypaert. Het werden uiteindelijk shoot-outs en die werden matig genomen door de Belgen en beter door de Indiërs. De shoot-outs werden met 2-3 gewonnen door India. Het thuispubliek was helemaal uitzinnig en droeg India naar de overwinning. Nadat India al was afgeschreven dit toernooi na twee matige wedstrijden, stond het op uit de dood. Dankzij het format van het toernooi waar iedereen de kwartfinale haalde en India een rustdag meer had dan België, dat dinsdag nog tegen Oranje speelde. De Belgen hadden het zwaar en leken op niets op het team dat de laatste jaren zoveel indruk maakt.

Marijne was uiteraard apetrots na de wedstrijd. ‘Dit is zo ongelofelijk positief, tegen een van de beste teams van de wereld. Iedereen bij ons haalde ook minimaal een zeven. Ik zag een heel ander elftal dan de vorige wedstrijd’, zei de coach. Hij had samen met het hele team op de tribune de wedstrijd Nederland-België (0-3) dinsdag gekeken. ‘Ik zag samen met Raoul Ehren wel mogelijkheden. Wij hebben vandaag laten zien dat we rustig kunnen blijven. Wij hebben België grote delen van de wedstrijd gewoon onder druk gezet. Het allermooiste is dat ze er ook echt in geloofden. Prachtig om ze zo te zien. Toen we de shoot-outs haalden was ik al trots op onze prestatie. Raoul had nog wat dingen aangepast bij ons in de shoot-outs de afgelopen tijd. Heel bijzonder om dit samen met hem mee te mogen maken.’

De Belgen verliezen van India. Foto: Koen Suyk/Worldsportpics

Bij de Belgen heerste een apart gevoel. Het eerste wat aanvoerder Thomas Briels zei was: ‘Mooi dit. Dit maak je als hockeyer maar een paar keer in je carrière mee’, doelend op de bijna tienduizend Indiërs in het stadion. ‘Maar het zou lekker zijn als er eens tienduizend man voor ons zouden zijn’, refeerde hij aan het Wagener Stadion en het EK, toen België de finale verloor van Nederland. ‘Het is geen drama. Dit is geen titeltoernooi. Maar het is wel zuur. Wij hadden wel een team om hier de finale te spelen. Zij hebben goed gespeeld. Wij hebben ons niveau niet gehaald.’

België-India 2-3 (0-2)
’31 Gurjant Singh 0-1
’35 Harmanpreet Singh 0-2 (sc)
’39 Loïck Luypaert 1-2
’46 Loïck Luypaert 2-2
’46 Rupinder Singh (sc) 2-3
’53 Amaury Keusters 3-3

India wint de shoot-outs met 2-3

Spanje-Australië

Dankzij vier rake strafcorners is Australië de eerste halve finalist van de HWL Final in Bhubaneswar. De fysiek imponerende Australiërs zagen eerst Spanje op voorsprong komen, maar dankzij Jeremy Hayward, Aaron Kleinschmidt en twee keer Blake Govers (ex-Bloemendaal) liepen de Kookaburras uit naar een duidelijke zege. Nadat Govers de 1-4 had gemaakt kwam de Spaanse frustratie, die zich uitte in een groene kaart voor Marc Salles en een gele voor Sergi Erique.

Spanje-Australië 1-4 (1-1)
’20 Marc Garcia 1-0
’28 Jeremy Hayward 1-1 (sc)
’48 Aaron Kleinschmidt 1-2 (sc)
’50 Blake Govers 1-3 (sc)
’50 Blake Govers 1-4 (sc)

 


7 Reacties

 1. robvisser

  Eens te meer laat België zien dat het de druk van het favoriet zijn niet aan kan. De underdog zijn ligt hen veel beter, maar met dit team ben je dat niet zo snel.

  1. liefhebber

   Toch raar dat je eerste staat en dat je dan binnen 24 uur de kwartfinale moet spelen tegen de laatste ploeg die ook nog eens een rustdag heeft gehad...

  2. robvisser

   @Maaike_eliens@hotmail.com Die schema's pakken vrijwel altijd in het voordeel van het thuisland uit. Bij de HWL voor vrouwen was het precies hetzelfde. Het belette Nederland overigens niet om de titel te winnen nadat ze (anders dan tegenstander Nieuw Zeeland) de dag ervoor nog de halve finale hadden gespeeld. Maar het is niet logisch en dat de poulewedstrijden er niet toe doen evenmin. Ploegen doen soms ook wat minder moeite tijdens hun poulewedstrijden, want het toernooi begint eigenlijk pas vanaf de kwartfinale.

 2. w.j.arriens

  Gefeliciteerd, Sjoerd! (Dat miste ik nog in het verslag van Hockey.nl)

 3. peterrr

  Het blijft toch vreemd. Een topploeg als België, want dat zijn ze wel, kan maar geen eerste prijs pakken.

 4. ton-goderie

  Dikke Vette Proficiat SJOERD & RAOUL !!!

 5. rlm

  Top Sjoerd. Is jullie gegund. Vergroot de kans dat je nog even in India mag blijven 😉


Wat vind jij? Praat mee...