Keeper in de spits helpt ‘ziek’ Duitsland niet tegen Australië

Met vier zieke en één geblesseerde speler moest Duitsland noodgrepen uithalen in de halve finale van de HWL Final tegen Australië. Keeper Mark Appel trok z’n legguards uit en mocht af en toe in de spits staan. Maar Australië was te sterk voor een ziek Duitsland, dat maar anderhalve wissel had.

’s Ochtends werd Mark Appel (foto) wakker en dacht hij nog dat hij de halve finale zou keepen tegen Australië. Maar de berichten over zieke spelers – koorts zei het Duitse kamp – werden steeds uitgebreider. Timur Oruz was al eerder geblesseerd naar huis gegaan. In de nacht van vrijdag op zaterdag waren aanvoerder Martin Häner, steraanvaller Christopher Rühr en Marco Miltkau en Julius Meyer ziek geworden. Duitsland zou het met één wisselspeler moeten doen.

Tenzij Mark Appel Tobias Walter zou laten keepen en zelf in het veld ging staan. Iets wat hij al tien jaar niet had gedaan. Alsof Pirmin Blaak of Sam van der Ven opeens in de spits moest staan. ‘Ik ben nog nooit zo zenuwachtig geweest voor een wedstrijd’, bekende Appel na de wedstrijd. Heel veel had hij niet gespeeld, maar hij was toch zeker een paar keer in het veld gekomen en raakte in de Australische cirkel de bal. ‘We hadden met al die zieken een ander plan nodig. Dus moest ik maar spelen’, kon Appel er zelf nog wel om lachen.

Australiërs vieren doelpunt. Foto: Koen Suyk/Worldsportpics

Ondanks de anderhalve wissel die Duitsland had, kon het Australië goed partij geven. Pas in de tweede helft kwam Australië op een voorsprong, dankzij een lage backhand van Dylan Wotherspoon (ex-Den Bosch). Daarna breidden de Kookaburras de voorsprong uit, toen Duitsland ook nog keeper Tobias Walter hadden gewisseld voor een veldspeler. Zondag staan Australië en Argentinië in de finale van de HWL. India en Duitsland spelen om de derde plek. Of, zoals ze het in Bhubaneswar noemen: Den Bosch Heren 1 (Eric Verboom assistent bij Duitsland) tegen Den Bosch Dames 1 (Raoul Ehren assistent bij India). Oud-speler van Den Bosch Sjoerd Marijne is de hoofdcoach bij India.

Australie-Duitsland 3-0 (0-0)
’42 Dylan Wotherspoon 1-0
’48 Jeremy Hayward 2-0 (sc)
’60 Tom Wickham 3-0

 

België-Spanje om de vijfde plaats

België vond zichzelf zaterdag in Bhubaneswar terug in een wedstrijd die ze liever niet hadden willen spelen: de strijd om de vijfde plaats bij de HWL Final, tegen Spanje. Maar nadat de Belgen zich lieten verrassen tegen India in de kwartfinale was de vijfde plek de hoogst haalbare.

Het was Sëbastien Dockier – oud-spits van Den Bosch – die de Belgen naar de vijde plaats schoot tegen de Spanjaarden. Vreemd genoeg won België overtuigend drie poulewedstrijden, speelde het met 3-3 gelijk tegen gastland India (shoot-outs werden verloren) en won het van Spanje. Maar vier overwinningen en een gelijkspel kunnen in dit format van de Hockey World League zomaar een vijfde plaats betekenen.

België-Spanje 1-0 (1-0)
‘4 Sébastien Dockier 1-0


3 Reacties

 1. robvisser

  Desondanks lijkt het me een mislukt toernooi voor de Belgen. Wanneer je tijdens de poulefase al merkt dat tegenstanders het om wat voor reden dan ook laten afweten, dan moet je toeslaan als het kan, in de kwartfinale. Dit was echt het ideale moment geweest voor België om de toernooiwinst te halen. Ik verwacht bijvoorbeeld niet dat Nederland op het WK net zo zwak zal zijn als nu bij de HWL. Sander de Wijn en Mink van der Weerden zijn normaal gesproken weer terug en Joep de Mol en Havenga gaan naar alle waarschijnlijkheid plaatsmaken. Wat mij betreft mag ook Jaap Stockmann terug evenals Jeroen Hertzberger.

  1. albertmonpellier

   Vergane glorie in het veld en de toekomstige spelers afschrijven is geen optie!!

  2. robvisser

   @AlbertMonpellier Het is juist geen vergane glorie, het verschil met de nieuwkomers is nog huizenhoog. Laatstgenoemden komen er wel, maar bij het komende WK is het te vroeg, tenminste als je serieus wilt gaan meedoen voor de titel. De andere landen zien natuurlijk liever deze onervaren en tekortkomende spelers staan bij Nederland, maar ik kan me niet voorstellen dat Max Caldas daarvoor gaat kiezen.


Wat vind jij? Praat mee...