Iers succes bekroond met groots feest en financiële injectie

De tweede plaats op het wereldkampioenschap in Londen heeft het Ierse team behalve een zilveren medaille ook een forse financiële injectie voor het Ierse hockey opgeleverd. Bij ontvangst op Dublin Airport kondigde de minister van Sport aan 1,5 miljoen euro extra in de olympische sporten te steken. ‘En een groot deel van dat geld gaat naar het hockey’, zei minister Shane Ross.

De mededeling van Ross leidde tot emotionele taferelen bij de Ierse damesploeg, waarbij onder meer aanvoerster Kathryn Mullan in tranen uitbarstte. Tot een paar jaar geleden moesten de Ierse internationals nog 550 euro per jaar betalen om deel uit te mogen maken van de selectie. De minister noemde de prestatie van de dames hockeyformatie een van de grootste uit de Ierse sportgeschiedenis. Nooit eerder in de historie speelde een Ierse sportploeg de finale van een WK.

Kerstliederen in augustus

Het was voor de Ierse ploeg, die als nummer zestien van de wereld zeer verrassend de finale haalde maar daarin werd afgedroogd door Nederland met 6-0, slechts het begin van een onvergetelijke thuiskomst. De sportgekke Green Army was namelijk massaal afgekomen op een inderhaast ingelaste huldiging van de ploeg van de aimabele coach Graham Shaw. Duizenden Ieren juichten en zongen op de Dame Street in Dublin hun nieuwe hockey-idolen toe. Onder meer met kerstliederen.

Ook wereldkampioen Nederland kon maandagavond rekenen op een mooi onthaal op luchthaven Schiphol, waar diverse cameraploegen, familieleden en fans de Oranje Dames begroetten.


16 Reacties

 1. lynnBosman

  Prachtig voor het Ierse hockey. Er zitten daar echt wel een paar aardige speelsters bij oa O'Flannagan en Watkins. Fantastische fans ook, sympathiek.

 2. hjans

  Hulde voor het Ierse publiek. Niet alleen sfeermakers in het stadion maar ook een huldiging die het Ierse team meer dan verdiend heeft. Jammer dat de oranjefans in het stadion verspreid zaten en nauwelijks hoorbaar waren. Buiten familie, vrienden en enkele die-hard fans moet het bezoeken van de world cup veel meer door de KNHB gestimuleerd worden a la KNVB en de Supportersclub Oranje. Onze oranje meiden verdienen meer.

  1. vostammer

   Dat de knhb niets om publiek geeft zie je toch al bij de Hoofdklasse. Op een paar clubs na staan er al jaren alleen familie en vrienden.

  2. robboomsma

   Was heel tof om erbij te zijn en zo duur was het allemaal niet😉😉

  3. robboomsma

   @vostammer terwijl het heel leuk is om bij de meeste clubs te gaan kijken, neem een hurley, een nijmegen, huizen, laren, schc, den bosch, OR, Tilburg, HGC, is altijd wel een goede sfeer, en het is voor mij toch vaak die 2 uurtjes wat anders in de week. En ik reis er veel voor, ik volg de meeste wedstrijden van Den Bosch. Maar soms ga ik ook juist nog bij andere clubs kijken..... Mooie sport.... 😉😎😁

 3. robvisser

  Pure winst voor het hockey dat 'kleine' landen het goed hebben gedaan. Maar het is aan iemand als Robert Misset van de Volkskrant niet besteed. Verschrikkelijk wat die allemaal over het toernooi heeft geschreven. En wat hij van Ierland zegt getuigt van een enorm gebrek aan respect. Nee, het boek 'Paumen' kan bijna niet anders zijn dan baggerjournalistiek.

  1. lexi-b

   @RobV ik heb geen abo op de Volkskrant. Please do enlighten me. De link met Paumen ontgaat me volkomen.

 4. lexi-b

  Ik ben fan van Iers rugby, nu ook van Iers hockey. Van harte hoop ik dat deze dames iets moois gaan laten zien op de OS in Tokyo.

 5. robvisser

  @lexi-b Tuurlijk, ik verwacht ook niet dat iedereen het bijhoudt wat er zoal wordt geschreven. Ik heb ook geen Volkskrant abo. Desondanks kun je zo'n artikel van Misset nog wel gewoon lezen. Deprimerend wat hij schrijft over het afgelopen WK. Nederland op zijn smalst. Ik sla zijn boek over Paumen maar even over. Hoorde er een poosje geleden op Hockey.nl weinig positiefs over, maar bij leken blijkt het wel goed aan te slaan, had ik begrepen.

  1. lexi-b

   Heb het artikel intussen gelezen. Ik ben een hartstochtelijk fan van de Oranje dames en vind als fan een uitslag van 12-1 prachtig (geen "hockeyliefhebber" dus volgens die mijnheer van de NOS). De bewoording van het artikel van Misset had inderdaad anders gekund zonder iets aan inhoud te verliezen. Hoffelijkheid wordt als fenomeen niet door iedereen begrepen. Hij legt mi de vinger wel op de zere plek. Kernpint is dat Nederland bij de dames zo breed en zo goed georganiseerd is dat het jaren gaat duren voordat andere landen op het niveau van NL2018 kunnen komen. Dan is NL alweer verder. Vergelijkbaar met de positie van de VS bij basketbal. Wat ook nog steeds een OS sport is ... Daar maak ik me niet zo'n zorgen over. Leermoment is dat ik de stukken uit de VK met een gerust hart kan overslaan.

 6. lynnBosman

  RobV, ik heb het nav jouw reactie gelezen. Tenenkrommend hoe hij over Ierland maar ook over de prestaties schrijft van NL. Geen respect voor onze dames die KNETTERHARD gewerkt hebben. Die wel hebben gedaan wat ze moesten doen, die genoten hebben.

 7. robvisser

  lynnBosman Eens, het lijkt wel of hij een ander toernooi heeft gezien.

 8. JoostS

  @RobV meest humoristische, want laten we er maar om lachen, is dat de schrijver van de Volkskrant zich ‘Journalist’ noemt.

 9. lynnBosman

  Ik heb het boek Paumen gelezen. Sommige hoofstukken vond ij zeer interessant zoals het stuk Allicante, waarin de dames het ontzettend zwaar te voorduren kregen en watvoor impact dat heeft gehad. Ook vond ik het stuk over Marijne, wat er tussen beide is misgelopen want ook de dames hadden een (kinderachtig) aandeel daarin. Het stuk over Rio waarin het zelfvertrouwen flink gedaald was en Paumen door Annan linksachter werd gezet zette me ook aan het denken waarom Annan Paumen meegenomen heeft. Logisch antwoord de strafcorner oa. Ze had blijkbaar niet genoeg vertrouwen Paumen in de vrije rol voor de verdediging te zetten. Andere hoofdstukken weet ik niet eens meer, waren niet zo interessant. De dames die er nu stonden speelden met vertrouwen. Mooi om te zien. Ik vind 2 artikelen van Robert wel interessant: het interview met Eva en Lidewij en een artikel over hoe Annan en een aantal speelsters gek werden van alle regels (tot en met Rio 2016). Zo mocht niemand op slippers buiten lopen, moest iedereen gelijk ontbijten etc.

 10. venom

  Misschien ben ik gewoon gek maar ik vond het juist een realistisch en goed geschreven artikel. Lijkt me moeilijk te ontkennen dan Nederland (professioneel team) tegen amateurs gewonnen heeft.

 11. lynnBosman

  Venom, dan bergijp je niets van onze reacties, maar aangezien je je al vrij negatief hebt uitgelaten over de prestaties van de dames kan ik me voorstellen dat je het niet ziet. Het gaat niet om wat er feitelijk getypt is, het is de enorme negatieve belading. Geen enkel respect voor het harde werk van alle landen en totaal geen respect voor de Nederlandse dames die gedaan hebben wat van hen verwacht werd.


Wat vind jij? Praat mee...