India of Australië: Wie mag de Trophy mee naar huis nemen?

India en Australië maken zich op voor de finale van de laatste Champions Trophy. De Kookaburras kunnen het toernooi voor de 15de keer winnen. India voor de eerste keer. Welk land mag die felbegeerde in ontvangst nemen?

Australië en India stonden 16 keer eerder tegenover elkaar tijdens de Champions Trophy. Australië won 11 keer. India zegevierde slechts tweemaal.

Deze wedstrijd is een herhaling van de finale van de Champions Trophy van 2016. Het duel in Londen eindigde destijds doelpuntloos waarna Australië via de shoot-outs de titel ten koste van India veroverde (3-1).

Australië is momenteel in de Champions Trophy zeven wedstrijden tegen India ongeslagen. Daarvan won het er zes. De laatste zege van India dateert van 3 september 2002, toen goals van Jugraj Singh, Deepak Thakur en Gagan Ajit Singh de ploeg in Keulen een 3-2 overwinning bezorgden.

India verloor in de Champions Trophy alleen vaker van Pakistan (12 keer) dan van Australië (11).

Australië won de Champions Trophy veertien keer, een absoluut record. Australië eindigde bij 29 van zijn voorgaande 35 deelnames in de top drie. Geen enkel ander land stond zo vaak op het podium bij dit toernooi.

Eddie Ockenden kan de Champions Trophy voor de zevende keer winnen. Hij deelt momenteel het record van zes met landgenoot Jamie Dwyer, de Duitser Carsten Fischer en de Nederlanders Guus Vogels, Sander van der Weide, Jeroen Delmee en Teun de Nooijer. Teamgenoot Matthew Swann kan zijn zesde titel behalen.

Colin Batch, de huidige coach van The Kookaburras, won als speler vier keer de Champions Trophy. Hij kan zich bij voorgangers Graham Reid en Ric Charlesworth voegen door het toernooi zowel als speler als coach met Australië de Champions Trophy te winnen.

India kan het zesde team worden dat de Champions Trophy wint, na Australië, (West-) Duitsland, Nederland, Pakistan en Spanje.

India eindigde tweemaal eerder op het podium van de Champions Trophy – derde in 1982 en tweede in 2016.


Wat vind jij? Praat mee...