Italiaans sprookje ten einde na nederlaag tegen India

Tien speelsters met een Argentijnse achtergrond stonden aan de basis van het sprookje van Italië, dat voor het eerst in 42 jaar aan een WK deelnam en dankzij twee overwinningen meteen de volgende ronde haalde. Maar een nederlaag tegen het India van Sjoerd Marijne (0-3) in de cross-overs betekende een uitschakeling voor de nummer zeventien van de wereld, het laagst geklasseerde land van dit WK.

Veertig jaar is verdediger Agata Wybieralska, de oudste speelster van dit toernooi. Vijfendertig jaar is Maryna Vynohradova. Ze hadden er geen antwoord op toen de bal in het eerste kwart voor de stick van de Indische speelster Lalremsiami belandde en ze ‘m met haar backhand in het doel tipte: 1-0.

Het was natuurlijk al prachtig voor de Italianen dat ze deze wedstrijd überhaupt mochten spelen. Nooit wilde het lukken met het Italiaanse vrouwenteam, tot een centraal programma werd gestart en Italië zich met behulp van meerdere speelsters met een Argentijnse achtergrond plaatste voor de Hockey World-League Semi-Final in Brussel. Daar werd een zesde plaats veroverd, genoeg voor kwalificatie voor het WK in Londen.

Speelsters van India juichen na de 1-0 in het eerste kwart. Foto: Koen Suyk

De Italianen deden afbreuk aan hun eigen sprookje door met 12-1 van Nederland te verliezen

Enigszins geholpen door het tegenvallende Zuid-Korea en China begonnen de Italianen hun eerste WK in 42 jaar met twee overwinningen op rij. Resultaten die ze na het laatste fluitsignaal vol passie vierden alsof ze wereldkampioen waren geworden. Het was een prachtig gezicht. Ook in de laatste poulewedstrijd tegen de Oranje Dames begonnen de Italianen niet eens zo slecht, maar uiteindelijk liepen ze heel naïef in het mes en verloren ze met de grootste nederlaag ooit op een WK (12-1).

Op een gegeven moment leken ze zich bij een groot verlies te hebben neergelegd, terwijl Nederland – simpelweg te goed voor hen – doordenderde. Het wakkerde de discussie over het WK met zestien landen opnieuw aan en het deed enigszins afbreuk aan het sprookje dat de speelsters zelf hadden geschreven.

India maakt de 3-0 en de wedstrijd is beslist. Foto: Koen Suyk

Hockeyend was India beter

Tegen India trof Italië na Zuid-Korea en China weer een ietwat gelijkwaardige tegenstander. Het was van tevoren niet eens uitgesloten dat Italië zich zou plaatsen voor de kwartfinale. Maar India was hockeyend beter en ging in het derde kwart op zoek naar de 2-0.

In de 44ste minuut maakte India een doelpunt uit een strafcorner en was de wedstrijd gespeeld. Het sierde de Italianen dat ze in het laatste kwart met de borst vooruit bleven lopen, zoals ze ook tegen Nederland begonnen. Maar toen vijf minuten voor tijd India uit een strafcorner ook de 3-0 maakte, was uitschakeling voor Italië een feit.