Janneke Schopman weg als bondscoach van Verenigde Staten

Het vrouwenteam van de Verenigde Staten moet op zoek naar een nieuwe bondscoach. Dat heeft de Amerikaanse bond bekendgemaakt. Onder leiding van Janneke Schopman waren de resultaten de afgelopen periode slecht.

Deze maand liep de VS de Olympische Spelen mis, door in de kwalificatiewedstrijden ten onder te gaan tegen India. Tijdens de Pro League eindigde Amerika stijf onderaan, met slechts één overwinning in zestien wedstrijden. Op het WK in Londen in 2018 werd de ploeg in de eerste ronde uitgeschakeld.

Schopman werd in maart 2014 aangesteld bij de Amerikaanse bond als assistent-bondscoach van het vrouwenteam, een rol die ze ook vervulde tijdens het WK in Den Haag. De Verenigde Staten veroverden daar knap de vierde plaats. In 2017 nam Schopman het stokje over van haar voorganger Craig Parnham.

In Nederland was Schopman coach van SCHC. Als speelster kwam ze tot 212 interlands in Oranje.


23 Reacties

  1. robvisser

    Het zat er wel aan te komen. Je kunt niet zeggen dat ze te weinig tijd heeft gehad. Het was niet goed genoeg, de resultaten waren onvoldoende en je zou zeggen dat het beter kan. Afwachten wat de nieuwe coach bewerkstelligt, pas dan kun je met zekerheid zeggen of er meer uit deze groep te halen is. Janneke komt vast wel weer ergens aan de slag, al zullen topteams niet meteen in de rij staan.

  2. Sjang Fijen

    Ja Janneke dat stond er aan te komen. Ik denk dat die ruim 5 jaar in de US tropenjaren voor je waren. Ik hoop dat het niet voor niets was en je in welke vorm ook bij het hockey blijft. Bij ons in Den Bosch komt jouw naam nog steeds regelmatig over de lippen. Mooi, sta je glunderend in the house of fame naast Mink, Mijntje,Paum, Goderie en de andere klasbakken. Jan je was en blijft een kanjer. De Oosterplas zal je altijd met open armen ontvangen. Liefs van Sjang

  3. lynnBosman

    Eerlijk is eerlijk net als in GB zijn er veel sterkhouders gestopt en dat heeft voor beide landen de kwaliteit niet ten goede gedaan. GB heeft het geluk dat ze nog kunnen teren op hun gouden medailles en dus een hogere plek op de FIH lijst waardoor ze tegen Chili moesten, wie weet hoe het anders was afgelopen.. en GB heeft het wel beter gedaan tijdens de PL. Maar inderdaad 1 overwinning is echt te weinig, je zou toch denken dat je een aantal landen voor kan blijven of in ieder geval gelijkwaardig mee kan zijn. Wie weet is België een interessante optie? Ik weet niet hoe het zit met Thijssen?

  4. Hockeyveld1234

    Zal schopman mevrouw van Maasakker overnemen?

    1. lexi-b

      Dat is een interessante gedachte. Stichtse liep goed onder Schopman.

  5. francakh

    Niet echt verbaasd. Te weinig gepresteerd, tegelijkertijd geloof ik niet dat alleen de coach hier aan schuldig is. Het algehele niveau in de VS is gewoon een stuk lager ondanks dat er veel talent rondloopt. Dezelfde scholen winnen vaak ales en voor de betere scholen is er relatief weinig echt sterke competitie om echt beter te worden. Plus als ze rond de 22 zijn is het grootste deel van je hockey carrière wel voorbij. Ik zou soms willen dat Amerikaanse speelsters eens wat ervaring op doen in Europa, ookal is het maar voor een jaar maar wat dat betreft zijn ze nogal loyaal en honkvast.

    1. marijeknuvers

      In VS worden de dames enorm in de watten gelegd en zijn de budgetten vergeleken hier enorm. In Europa/Nederland zouden ze moeten wennen aan speelstijl en gebrek aan ondersteuning. Dat is teveel gevraagd.

    2. francakh

      Op scholen is het budget ok, bij USA fh is het beduidend minder. Zoveel verzoeken tot donaties, word er gek van.

  6. gelderlander

    Als je haar in Nederland hebt meegemaakt weet je dat ze voor een wedstrijd bloed nerveus is en dat brengt ze over op haar speelsters . Het zou dus een goede trainster kùnnen zijn maar ze is zeker geen goede coach , zie haar resultaten .

  7. pietersmits

    Ik meen me vaag te herinneren dat er sporadisch weleens Amerikaanse speelsters in Europa actief zijn (geweest). Concreet kan ik er geen noemen. Misschien kan Schopman wat betekenen om wat dames naar hier te krijgen?

    1. marijeknuvers

      Sinds wanneer wil jij meer buitenlandse speelsters in de HK?

    2. francakh

      Wij wonen in de buurt van een redelijk hoog geklasseerd team. Ze gingen vorig voorjaar naar Nederland en speelden tegen top MA1 teams. Wellicht zijn is de promotieklasse zelfs een oplossing. Ik ben niet zo zeer voor een hoop buitenlandse speelsters maar vraag me wel af hoe je beter kunt worden als het lokale niveau niet hoog genoeg is om internationaal goed te presteren.

  8. Kampongfan

    Een Amerikaanse hockeyster zal niet snel naar Europa komen. Om even het perspectief te schetsen.Een (top) Amerikaanse universiteits-team vliegt naar haar uitwedstrijden. Logeert dan een aantal nachten in het Hilton (of dergelijk niveau). Het meereizend begeleidingsteam bestaat minstens uit hoofdcoach, 2 tweede coaches, loop/krachttrainer, fysiotherapeut, diëtist, sportpsycholoog, teammanager, logistiek medewerker en wie ik dan nog vergeten heb. De speelsters krijgen huisvesting, voeding, onderwijs, leefgeld en nog veel meer privileges op de Universiteit. Het is dan wel even schakelen op een regenachtig veldje in Nederland met een contact van 30.000 euro en een Fiatje van de club (als dat er al inzit). Maaltijd op de club mag je zelf afrekenen........... Het is leuk hockey, maar die meiden zijn niet gek.

    1. francakh

      Overigens met NCAA Div 1 zijn maar 12 volledige scholarships te vergeven. Of 18 van 2/3 ... meestal beginnen Amerikaanse studenten met boeken en room & board in hun freshmen year en komen ze als ze vaak en goed spelen op 100% in hun senior year ...

  9. rcm

    Er lopen toch echt wel wat talenten rond in Amerika. Ik zie niet waarom één jaar hockeyen in Nederland slecht voor de ontwikkeling is. Ik noem bijv. Erin Matson, een geweldig groot talent, met haar in de hoofdklasse haal je het niveau zeker omhoog

  10. marijeknuvers

    Waarom lukt het een Europese coach, die de internationale speelstijl toch kent, dan niet om de VS serieus op de kaart te zetten?

  11. BoerR

    Het helpt ook niet dat iedere middelmatige jeugdspeler uit Nederland tegenwoordig een volle beurs hier krijgt - dit staat de (breedte) ontwikkeling in de weg. 9 van de 10 top teams draaien op buitenlandse speelsters, wat de spoeling voor het nationale team erg dun maakt.

    1. francakh

      Eens. Ik zie dat de meeste Nederlandse speelsters hooguit regionaal district spelen, af en toe een uitzondering met landelijk maar niet vaak. Probleem is dat met 12 full scholarships de buitenlanders een volle (100%) opeisen en er dus minder overblijft voor de Amerikaanse student. Er is genoeg talent in de VS maar met de huidige kosten in het onderwijs en veel full scholarships voor buitenlanders (die gaan geen $40-60k+ neerleggen) wordt het geld niet perse gebruikt om Amerikanen door te ontwikkelen. De buitenlanders zijn er voor de korte termijn resultaten, de statistieken (zijn ze dol op) maar dan ... uiteindelijk moet er een succesvolle nationale ploeg komen die goede sterke competitie nodig heeft om beter te worden. Ik weet niet of de buitenlandse dames die naar de VS komen in staat zijn het niveau dusdanig omhoog te brengen. Ben benieuwd wat het nu gaat worden.

  12. Kampongfan

    Het is alweer een aantal jaar geleden dat onze dochter in USA mocht hockeyen. Toen konden de USA meiden zich toch vooral optrekken aan de Europeanen. Het beeld dat ze de Amerikaanse ontwikkeling in de weg zaten, herken ik niet. Het is niet voor niets dat de buitenlandse speelsters belangrijk zijn in die teams. De meeste teams van een man of 20, spelen met 2-3 buitenlanders. Vaak Duitsers of Nederlanders.

  13. edny

    iets voor Oltmans.

  14. stekel

    De basis vh niveau verschil zit, Zoals vaak in de jeugdopleiding. Die is in de USA kleiner als die er al is. Het tactische spel minder ontwikkelt het fysieke meer. Ergo.. dat pas je dus niet zomaar aan als je als Coach van een nationaal Team zo’n selectie krijgt.

  15. jobe

    Mooi betoog hier. Janneke heeft niet gefaald. Ze heeft bijna het onmogelijke waar gemaakt. Op 1 doelpunt na geen Olympisch ticket. Door een hele domme gele kaart, geen Olympisch ticket.


Wat vind jij? Praat mee...