Jeroen Delmee stopt als bondscoach van België

Jeroen Delmee stopt met onmiddellijke ingang als bondscoach van de Belgische hockeymannen. Dat heeft hij de Belgische bond en de spelersgroep zojuist gezegd. Na teleurstellende prestaties en resultaten van de Red Lions op het EK in Londen – België werd vijfde – eind augustus, en met nog 11 maanden te gaan voor de Olympische Spelen, was duidelijk dat er iets moest gebeuren.

De Koninklijke Belgische Hockey Bond startte een evaluatieproces, waarop de prestaties en resultaten van het team van de afgelopen 2 jaar werden afgezet tegen de doelstelling van een Olympische medaille, die voor de KBHB en het team nog steeds actueel is. Al snel bleek dat een aantal zaken in de aanpak en voorbereiding van het team moesten worden herzien en aangepast. Een nieuwe, frisse start bleek nodig.

Tijdens deze evaluatieprocedure, waarbij bondscoach Delmee van dichtbij betrokken was, heeft deze de laatste weken ook voor zichzelf een evaluatie gemaakt. Hierbij kwam hij tot de conclusie dat het beter was om zich terug te trekken als bondscoach.

‘Moeilijke beslissing’

Jeroen Delmee: ‘Dit is een heel moeilijke beslissing, maar één die ik voor mezelf en het team moet nemen. Het is voor mij duidelijk dat er iets moet veranderen, wil het team zijn dromen waar kunnen maken en dat een nieuwe aanpak nodig zal zijn, die dichter aanleunt bij de Belgische cultuur. Om het team binnen 10 maanden naar Rio te leiden, moet ik mezelf 100% kunnen terugvinden in deze nieuwe aanpak. Maar spijtig genoeg is dit niet het geval. Ik heb me de laatste jaren proberen aan te passen aan een verschillende (hockey)omgeving, maar moet voor mezelf concluderen dat ik meer en meer moeite heb om de enorme dosis energie die hiervoor nodig is, op te brengen.’

Belgische bond bedankt Delmee

Het Belgische hockey neemt dus noodgedwongen, en met pijn in het hart, afscheid van haar Nederlandse coach, die gedurende 5 jaar met hart en ziel heeft meegewerkt aan de steile opmars van de Belgische hockeymannen (van 13e naar 4e plaats op de wereldranglijst). De volledige top van de bond bedankt Jeroen hiervoor.

De KBHB blijft rotsvast geloven in de mogelijkheden voor deze groep Red Lions om in Rio een historische medaille binnen te slepen. In de komende dagen zal naarstig gezocht worden naar de beste begeleiding om het team naar dat podium te leiden.

‘Blijf een trouwe supporter’

Ook Jeroen Delmee gelooft in het potentieel van zijn ex-team en schrijft dit ook in een persoonlijk bericht naar spelers en andere stafleden. ‘Ik heb van elk moment van samenwerking met jullie genoten, in goede en kwade dagen. Ik geloof nog steeds dat dit team iets heel speciaals kan realiseren in Rio. Ik wens jullie het allerbeste toe in het zetten van de volgende stap en zal een trouwe supporter van de Red Lions blijven.’

Ook coachwissel Belgische dames

Ook bij de Belgische dames, die zich niet kwalificeerden voor Rio, was een coachwissel noodzakelijk. Na overleg is afscheid genomen van coach Pascal Kina. De Belgische bond moet dus voor beide nationale ploegen op zoek naar een nieuwe coach en begeleidingsteam.


Wat vind jij? Praat mee...