Jeroen Hertzberger geniet op de plek waar hij debuteerde

2007. De Champions Trophy in het imposante Bukit Jalil Stadion in Kuala Lumpur. Nederland tegen Groot-Brittannië, de achtste minuut. Het 21-jarige talent Jeroen Hertzberger stapt het veld op, zijn debuut voor Oranje. Tien jaar en 196 interlands later geniet de Rotterdammer bij terugkomst op datzelfde veld van het spelen in de Maleisische competitie.

‘Misschien is dit wel het mooiste hockeystadion ter wereld’, zegt Hertzberger telefonisch vanuit Maleisië over het stadion waar zijn internationale carrière begon en waar hij nu in de Malaysian Hockey League (MHL) speelt voor zijn club University Kuala Lumpur (UniKL).

Een jonge Jeroen Hertzberger (links) in de Champions Trophy tegen Australië in Kuala Lumpur, 2007. Foto: Jeroen van Bergen/KNHB

De vergoedingen zijn volgens Hertzberger een stuk lager dan in de Hockey India League (HIL), waar spelers voor iets meer dan een maand hockeyen tienduizenden euro’s konden verdienen. Dit jaar is er voor het eerst geen HIL en probeert de Maleisische Hockey League zich nadrukkelijker op de kaart te zetten. Vandaar dat wereldtoppers als Hertzberger, Sander de Wijn, David Harte en de Australiërs Kieran Govers, Glenn Turner en Tim Deavin bij de club UniKL zijn aangetrokken.

Het leven in de Maleisische competitie is rustiger dan tijdens de HIL. Geen tientallen vluchten kris kras door India, maar leven in een appartement in de hoofdstad van Maleisië, waar bijna alle wedstrijden in de tropische hitte worden gespeeld. De wedstrijden worden in het beroemde Bukit Jalil stadion of het kleine stadion ernaast afgewerkt. Het leven lacht Hertzberger er toe. Afgelopen donderdag stuurde hij de Nederlander topgolfer Joost Luiten een berichtje, want Luiten speelde in ‘KL’ het Maybank Championship. Hertzberger nam contact op met Luiten en had het voorrecht om de beste golfer van Nederland van dichtbij te volgen en elfde te zien worden.

Eigenlijk voelt Hertzberger zich net als de buitenlandse hockeyers bij zijn eigen club Rotterdam, zo vertelt hij. ‘Wij zitten in een appartement met z’n drieën, met de Australiërs Glenn Turner en Tim Deavin. We hebben hier een autootje van de club. Daarmee rijden we overal heen. Het is net alsof we hier al een hele tijd wonen. We doen onze boodschappen, studeren, werken of chillen overdag’, vertelt Hertzberger, die sinds zijn debuut in 2007 voor Oranje nooit meer terug was gekeerd naar Kuala Lumpur.

‘Kuala Lumpur is echt een hele moderne stad. Supergroot, met miljoenen mensen, maar heel schoon. Met een heel modern en mooi centrum, skyscrapers en heerlijke skybars. Mijn vrouw is hier nu een week op bezoek en we hebben gisterenavond gegeten met live muziek bij de Pisco bar, lekker op zitzakken. Ik ben ook al naar de skybar in het Traders Hotel geweest, waar je fantastisch uitzicht hebt op de Twin Towers (Petronas Towers, red.). Overdag is die skybar een zwembad, ’s avonds kun je daar eten.’

Jeroen Hertzberger in het Bukit Jalil Stadium.

Met zijn team UniKL speelt de snelle en handige aanvaller Hertzberger drie wedstrijden per week, op woensdag, vrijdag en zondag. Tussendoor zijn er vooral veel hersteltrainingen. De Rotterdammer scoorde in elf wedstrijden twaalf keer. Na de 4-1 zege zondag op kampioen Terengganu Hockey Team – waar olympisch kampioen Gonzalo Peillat speelt – probeert het team woensdag in de tweede wedstrijd van de halve finale de eindstrijd te bereiken die zaterdag wordt gespeeld. Die finale wordt in één wedstrijd beslist. Daarna vliegt de aanvoerder van Rotterdam zondag weer naar Nederland, om zich aan te sluiten bij de voorbereiding van zijn team dat afgelopen jaar tweede van Nederland werd.

Het Maleisische avontuur is misschien voor herhaling vatbaar. ‘Van tevoren kon ik me er moeilijk iets bij voorstellen. Het is hier allemaal iets minder professioneler dan in India, maar omdat je altijd thuis slaapt voelt het allemaal wat rustiger, het draait echt om het hockey. Wat ik ook mooi vind: iedereen kan hier supergoed Engels. Die Maleisische jongens zitten er ook anders in dan die Indiërs. Ze zijn wat eigenwijzer, iets meer overtuigd van zichzelf. Aan de andere kant vragen die tengere jongens wel hoe wij zo snel, technisch en fysiek sterk zijn geworden. Dus het zou mooi zijn als die jongens volgend jaar – als ik er weer zou spelen – dan veel in de gym hebben gezeten en weer wat breder zijn geworden.’

De iconische Petronas Towers van Kuala Lumpur. Foto: Jeroen Hertzberger

Bukit Jalil Stadium in Kuala Lumpur

Jeroen Hertzberger in actie in Maleisië.

 


Wat vind jij? Praat mee...