Jong Oranje na droomstart tegen Spanje naar halve finale

Regerend wereldkampioen Jong Oranje heeft zich woensdag in Santiago gekwalificeerd voor de halve finale van het WK-21. Spanje werd met 4-1 verslagen. Vrijdagavond om 22.15 uur Nederlandse tijd speelt Jong Oranje de halve finale tegen de winnaar van Engeland-Duitsland, dat woensdagmiddag op het programma staat.

Jong Oranje slaagde erin om de wedstrijd al binnen een tijdbestek van slechts elf minuten in het slot te gooien. Door doelpunten van Mette Winter, Trijntje Beljaars en Isis van Loon stond het toen al 3-0. Nederland waande zich vroeg in de wedstrijd in een speeltuin. Spanje, dat in de poulefase het vuur aan de schenen legde van Argentinië (0-1 verlies), werd de eerste minuten weggespeeld in de eerste knock-outwedstrijd van dit WK.

Eerst was daar de verdediger van Spanje die in de eigen cirkel de bal zomaar inleverde. Jong Oranje speelde de defensie uit elkaar door de bal twee keer rond te spelen, waarna het voor spits Mette Winter een koud kunstje was om met een tip-in direct de openingsgoal te maken: 1-0. Een droomstart voor Nederland, na amper drie minuten hockeyen.

Vervolgens was daar Trijntje Beljaars die de derde Nederlandse strafcorner op de plank sleepte: 2-0. Dat was alweer haar zesde doelpunt van het WK. Een paar minuten later volgde er een mooie combinatie tussen Jip Dicke en Daantje de Kruijff, die met een voorzet vanaf de rechterflank Isis van Loon bediende. Van Loon legde haar stick op de grond en tipte de 3-0 binnen. Er waren toen nog maar elf minuten gespeeld, maar feitelijk was de wedstrijd al beslist. Dit mocht Jong Oranje niet meer uit handen geven.

Isis van Loon scoorde al in de negende minuut met een tip-in al de 3-0. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Jip Dicke maakte met een backhandschot de 4-0

Na die spectaculaire start zakte het hoge niveau van Nederland weg. Spanje kreeg corner op corner. Door groene kaarten voor Eline Jansen en Noa Muller stond Jong Oranje twee minuten met negen man in het veld. Sofie ter Kuile, die vanaf de kwartfinale de voorkeur van bondscoach Dave Smolenaars krijgt boven Babette Backers, verrichte enkele reddingen. Een lobje over Ter Kuile heen eindigde op de lat.

Jong Oranje herpakte zich en leek nog voor rust de 4-0 te maken. Aanvallende middenvelder Lilli de Nooijer schoot de bal door de benen van de Spaanse keeper Jana Martínez. Maar uit de videobeelden bleek dat Mette Winter de bal vlak daarvoor met haar voet had geraakt, waardoor het feest niet doorging.

Door de Spaanse opleving in het tweede kwart was het plotseling toch nog de vraag hoe het scoreverloop zich verder zou ontwikkelen. Maar vervolgens was het woord aan Jip Dicke. Met haar backhand schoot ze de bal hard in de korte hoek: 4-0.

Trijntje Beljaars sleept vanaf kop cirkel Nederland op een 2-0 voorsprong. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Spanje haalde de keeper naar de kant

De 4-0 van Dicke betekende echter niet dat Nederland achterover kon gaan leunen. Kort daarop schoot de Spaanse aanvaller Teresa Lima de 4-1 door de benen van Ter Kuile. Spanje kreeg vervolgens ook nog twee strafcorners achter elkaar. Met een beetje pech had het zomaar 4-2 gestaan.

Een Spaanse comeback liet Jong Oranje echter niet gebeuren. Daarvoor was het niveauverschil te groot. Het laatste kwart kreeg Spanje een strafcorner, maar Nederland vroeg succesvol de videoscheidsrechter aan. Het slot van de wedstrijd speelden de Spanjaarden zonder keeper. Aanvallend bracht Nederland weinig meer, maar het verschil was al gemaakt in de eerste elf minuten van de wedstrijd. Daardoor eindigde de score in 4-1 en mag Jong Oranje zich opmaken voor de halve finale van vrijdag.