Kareena Cuthbert (Schotland) is voor geen enkele tegenstander bang

In aanloop naar het Europees kampioenschap in Amsterdam stellen wij een aantal sterspelers van de deelnemende teams aan je voor. Nummer twee in de serie is Schotlands aanvoerder Kareena Cuthbert.

Volgens Kareena Cuthbert kan het niet lang meer duren voordat Schotland de aansluiting met de Europese toplanden vindt en aanklopt bij de top 4. Zowel in 2013 als in 2015 eindigde de Schotten op een zesde plek, nadat ze in de groepsfase met slechts één goal verschil verloren van de toplanden. Het lijkt voorbestemd, Schotland en de zesde plaats op een EK. Van de twaalf keer dat de Blue Sticks meededen, eindigden ze zes keer op de zesde plek. We moeten terug naar 1991 voor een betere prestatie: vijfde. Het verlangen van de Schotten om het dit jaar beter te doen is voorstelbaar.

Boom 2013

In Boom ging het met 1-0 tegen Duitsland en Spanje en 2-1 tegen Engeland mis voor de Schotten. Twee jaar later was het nagenoeg hetzelfde verhaal toen Cuthbert – toentertijd nog uitkomend onder haar meisjesnaam Marshall – de 1-0 binnensloeg voor Schotland tegen de Engelsen. Helen en Kate Richardson-Walsh draaiden de zaak echter om en een dag later versloeg Duitsland de Schotten ook al met 2-1. Het is dus vaak nét niet, maar volgens Cuthbert heeft haar huidige ploeg het vermogen om daar verandering in te brengen.

‘Dat doelpunt dat ik maakte is mijn favoriete moment’, vertelt Cuthbert. ‘Niet alleen omdat het tegen onze aartsrivaal was, maar ook omdat mijn moeder, broer en man precies achter dat doel zaten! Dat soort momenten maken al het harde werk de moeite waard. De uitdaging is om het aantel mooie momenten met Schotland te vergroten en zo die top 4 van Europa te doorbreken.’

Kareena Cuthbert (toen nog Marshall) scoort voor Schotland tijdens het EK 2015 in Londen

Wéér 2-1 verlies

Tijdens de Hockey World League Semi Final in Brussel liet Schotland zien een aardige counter in huis te hebben. Cuthbert voegt daaraan toe dat haar ploeg altijd ‘lastig is om tegen te spelen omdat ze keihard vechten voor elke bal.’ Dat bleek wel uit de remise tegen China, maar die werd teleurstellend gevolgd door een 2-1 nederlaag, daar is die terugkomende uitslag weer, tegen Italië. Mede door een 4-0 nederlaag tegen Nederlands resulteerde het uiteindelijk in een negende plaats in Brussel, waardoor de Schotse droom van het wereldkampioenschap in Londen 2018 nog even de ijskast in moet.

‘Het blijft moeilijk dat soort klappen te verwerken als je droomt van het WK. Het verschil tussen het wel halen en niet halen is zó klein. Wij hebben veel vertrouwen geput uit onze wedstrijden op de HWL en mikken er nu op als team beter te staan op de cruciale wedstrijdmomenten. Dan kan het kwartje misschien eens net wél onze kant op vallen.’

Fulltime hockeyen

Sinds de HWL speelde Schotland oefenwedstrijden tegen Rusland en Frankrijk. Voor het EK hebben alle spelers van de trainingsgroep hun banen en studies tijdelijk stop gezet. ‘Dat geeft ons de mogelijkheid om met de EK-selectie de details te finetunen. De geïntensiveerde tijd op het veld helpt ons ook om meer als team te functioneren. Het is ook noodzakelijk gezien de andere ploegen ook uit fulltime hockeyers bestaan. ‘Momenteel bestaat onze groep uit 25 spelers die niks liever willen dan het EK spelen. Dat zorgt voor gezonde concurrentie binnen alle linies. De groep bestaat uit heel ervaren spelers, maar ook talenten die zich momenteel echt van hun beste kant laten zien.’

In Amsterdam is Schotland ingedeeld met Duitsland, opnieuw Engeland en Ierland. Die twee ploegen kennen elkaar inmiddels ontzettend goed, ieder jaar oefenen ze wel een paar keer tegen elkaar. Sterker nog, de Schotse keepster Lucy Camlin speelde voor Ierland onder 21 voordat ze voor haar studie naar Schotland verhuisde en van nationaliteit veranderde.

In hun meest recente officiële ontmoeting versloeg Schotland Ierland met 3-1, maar dat betekent niet dat Cuthbert en haar ploeg de Ieren anders benaderen dan de andere tegenstanders. ‘Het zijn altijd spannende, harde wedstrijden tegen Ierland en dit jaar op het EK zal het niet anders zijn. Echter, wij hebben gewoon een strijdplan in ons hoofd voor alle ploegen in onze poule. Wij zijn voor niemand bang en gaan ervan uit dat we uit alle drie de duels punten overhouden.


Wat vind jij? Praat mee...