Kassa voor Caldas: Spanje imponeert en pakt eerste plaats in PL

De mannen van Spanje zijn de nieuwe koploper in de Pro League. De ploeg van bondscoach Max Caldas maakte in Hobart indruk door zowel gastland Australië (4-2) als Argentinië (4-3) te verslaan.

Spanje – goed voor veertien punten uit zes duels – neemt de eerste plek over van Argentinië dat op tien punten staat. De Zuid-Amerikanen hebben er al wel tien duels opzitten. Woensdag zette Spanje tegenstander Australië binnen twintig minuten op een 2-0 achterstand dankzij twee goals van Marc Reyne. Het gevolg was dat de Aussies de rest van de wedstrijd achter de feiten aanliepen. De nummer vier van het afgelopen WK kwam nog terug tot 2-1 en 3-2, maar capituleerde in de slotfase door een rake corner van Marc Miralles: 4-2.

24 uur later, tegen Argentinië, was Miralles weer goud waard voor de ploeg van Caldas. In de slotminuut pushte hij een strafbal binnen, waardoor Spanje er met een 4-3 zege vandoor ging. Ook Reyne speelde wederom een hoofdrol, door opnieuw twee keer te scoren. Voor Argentinië was onder meer Maico Casella trefzeker. De spits van HGC mist vanwege zijn Pro League-beslommeringen de herstart van de Hoofdklasse.

Voor Australië was het een teleurstellende herstart van de Pro League. De Kookaburras hielden maar één puntje over aan hun twee duels. Dinsdag speelde de ploeg van Colin Batch met 2-2 gelijk tegen Argentinië, dat de shoot-outs beter nam. Beide treffers van het gastland kwamen op naam van Jeremy Hayward, de verdediger van Den Bosch. Ook hij is komend weekend absent bij zijn clubteam.

Argentinië wisselvallig bij de vrouwen

In de vrouwencompetitie presteerde koploper Argentinië uiterst wisselvallig. Las Leonas verloren dinsdag van gastland Australië (2-0) en wonnen twee dagen later vrij eenvoudig van de Verenigde Staten (3-0).

Het ging tegen Australië al snel mis voor de Argentijnse vrouwen. Al na twee minuten keek de ploeg van bondscoach Fernando Ferrara tegen een achterstand aan door een treffer van de pas negentienjarige Hannah Cullum-Sanders, die daarmee haar eerste goal maakte voor de nationale ploeg. Een rake strafcorner van Renee Taylor verdubbelde de voorsprong van de Aussies. Argentinië kreeg zes corners, maar kon de schade niet meer repareren en verliet met een 2-0 nederlaag het veld.

Tegen de Verenigde Staten verging het de vice-wereldkampioen donderdag een stuk beter. Voor rust zorgden cornerkanon Agustina Gorzelany en de talentvolle Sofia Cairo voor een 2-0 stand. Maria Granatto – in de Hoofdklasse actief voor Bloemendaal – prikte na de pauze de 3-0 eindstand op de borden.

Daardoor lukte het Amerika niet om opnieuw te stunten. Dat deed de mondiale nummer vijftien een dag daarvoor wel, door na shoot-outs te winnen van Australië. Na zestig minuten stond het in die wedstrijd 0-0. Het gevolg: Argentinië gaat nog altijd aan kop bij de dames met zeventien punten uit tien duels. Duitsland volgt met veertien punten, maar heeft ook twee wedstrijden minder gespeeld. Oranje – de nummer drie – staat er puntengemiddelde het beste ervoor. Nederland won als z’n vier duels en pakte daardoor twaalf punten. 


Wat vind jij? Praat mee...