Legendarische Pakistaanse keeper Mansoor Ahmed overleden

In een ziekenhuis in het Pakistaanse Karachi is zaterdag de voormalig Pakistaans international Mansoor Ahmed overleden. Ahmed speelde 338 interlands tussen 1986 en 2000, was ook aanvoerder en was de Pakistaanse vlaggendrager bij de Olympische Spelen van Atlanta. Hij stopte de beslissende strafbal van Jeroen Delmee toen Pakistan in 1994 in Sydney wereldkampioen werd.

Ahmed was 49 jaar oud. Hij had al langer last van een hartkwaal en was in 2016 aan zijn hart geopereerd. Zijn hart functioneerde nog maar op twintig procent. Saillant detail is dat hij graag een Indiaas visum wilde, omdat hij daar een harttransplantatie wilde ondergaan. Hij zocht hulp in India, terwijl de banden tussen India en Pakistan al lange tijd nogal kil zijn en de rivaliteit groot.

De Pakistaanse wereldkampioenen.

‘Ik heb vaker Indiase harten gebroken op het veld door van India te winnen, maar dat was puur de sport’, zei Ahmed op 22 april. ‘Nu heb ik een harttransplantatie nodig en daarvoor heb ik hulp nodig van de Indiase overheid.’ Zo ver zou het helaas niet komen.

In 1990 (Lahore) en 1998 (Utrecht) werd het Nederlands elftal wereldkampioen. Maar in 1994 waren het de Pakistanen met hun ijzersterke keeper Mansoor Ahmed en sterspeler Shahbaz Ahmed die de finale wonnen van Oranje. Na het 1-1 gelijkspel in de finale nam Pakistan de strafballen beter. De strafbal van de jonge Jeroen Delmee – toen 21 – werd gestopt door Ahmed, waardoor Pakistan wereldkampioen werd. Overigens moest Delmee de strafbal nemen, omdat een vaste strafbalnemer van Oranje op het laatste moment afhaakte. 1994 was de laatste keer dat Pakistan wereldkampioen werd.


Wat vind jij? Praat mee...