Bloemendaal in winters Wagener naar vierde EHL-zege

Bloemendaal heeft voor de vierde keer de Euro Hockey League gewonnen. De Mussen waren in het winterse en waaierige Wagener met maar liefst 5-2 te sterk voor het Atletic Terrassa. Bij rust stond de ploeg van Rick Mathijssen al met 3-1 voor.  

Bloemendaal had natuurlijk een loodzware zaterdag achter de rug, waarin het overuren maakte tegen het Belgische Royal Léopold. Maar van die extra inspanningen was twee dagen later helemaal niets meer te zien. Slechts 147 seconden had de regerend Hoofdklasse-kampioen nodig om de score te openen. Een spijkerhard schot van Yannick van der Drift liet Terrassa-keeper Marc Calzada kansloos.

Bliksemstart

De Catalanen waren amper van die eerste dreun bekomen, of de volgende punch werd uitgedeeld. Ditmaal was het Thierry Brinkman die raak prikte. De international, weer opgesteld in de voorste linie, toonde zijn spitsenbloed bij de tweede paal en zorgde na vijf minuten voor de 2-0. Een bliksemstart dus voor Bloemendaal.

Brinkman, Brinkman en Schuurman vieren een van de vijf treffers. Foto: Koen Suyk

Omdat ook Terrassa z’n eerste strafcorner omzette in een doelpunt, stond het na tien minuten 2-1. Dat had de ploeg van coach Javier Gasol te danken aan cornerspecialist Pau Cunill, die met twee goals ook al een hoofdrol speelde in de gewonnen halve finale tegen Uhlenhorst Mülheim.

Heuse sneeuwjachten zorgden ervoor dat er aan de kant even overlegd werd. Was het verantwoord om door te gaan? Al snel bleek dat inderdaad het geval. Spontaan ging de zon ook weer schijnen in het steenkoude Wagener. Toeval of niet, Terrassa kwam ook wat beter in de wedstrijd. De beste kansen bleven echter voor Bloemendaal, dat kort achter elkaar twee corners kreeg. De tweede werd uit de rebound benut door Florian Fuchs, die daarmee de stand naar 3-1 tilde.

De sneeuw joeg maandag door het gure Wagener. Foto: Koen Suyk

Van sneeuwjacht naar kaartenregen

De sneeuwstorm had ondertussen plaatsgemaakt voor een kaartenregen. Binnen elf minuten gingen vier spelers – drie bij Terrassa, één bij Bloemendaal – naar de kant. De finale werd meer en meer een vechtwedstrijd, waarin met name Terrassa alle wapens aangreep om zich terug te knokken in de strijd. Maar op het moment dat de Spaanse ploeg kon aanhaken, gaven ze niet thuis. Vlak na rust kreeg Terrassa namelijk twee corners, maar beide pogingen werden gekraakt door de defensie van Bloemendaal.

Terrassa sneed zichzelf vervolgens lelijk in de vingers door tegen twee gele kaarten op te lopen, waardoor zij tien minuten achtereen met tien man op het veld stonden. Thierry Brinkman profiteerde van het numerieke overal en maakte in het derde kwart de 4-1. Case closed. Dit mocht Bloemendaal never nooit meer weggeven.

Glansrol Brinkman

En dat gebeurde ook niet. Sterker: tien minuten voor tijd maakte Tim Swaen er vanaf de strafbalstip zelfs 5-1 van. Ook bij deze goal was een hoofdrol weggelegd voor Thierry Brinkman. Hij was namelijk degene die in de cirkel op zijn stick werd geslagen. Met twee goals en deze ‘assist’ was de kleine aanvaller absoluut de man of the match van deze ongelijke eindstrijd.

In de slotfase maakte Terrassa de score nog wat draaglijker door de 5-2 te maken via Jordi Bonastre. Bloemendaal-verdediger Daan Dullemeijer raakte bij deze treffer gewond aan zijn hoofd en moest daardoor, vlak voordat zijn teamgenoten juichend bijeen kwamen, de strijd staken.

Foto: Koen Suyk

Terrassa – Bloemendaal 2-5
3. Van der Drift 0-1
5. T. Brinkman 0-2
10. Cunill (sc) 1-2
17. Fuchs (sc) 1-3
36. T. Brinkman 1-4
50. Swaen (sb) 1-5
59. Bonastre (sc) 2-5

Lees hieronder de updates uit ons liveblog terug


20 Reacties

 1. luchtisblauwgrasisgroen

  Mooie voorsprong! Wedstrijd is nog niet gespeeld, belangrijkste is dat Bloemendaal het spel blijft maken in de tweede helft.

 2. luchtisblauwgrasisgroen

  ja, die kaarten klopten niet helemaal. Terrassa zal nu ook niet happy zijn met de gele kaart vanwege wegspelen..

 3. PogChamp

  Scheidsrechters denken dat Bloemendaal het niet op eigen kracht kan? Jammer was een leuke pot.

 4. luchtisblauwgrasisgroen

  De scheidsrechters trekken nu wel heel veel kaarten...

 5. mrme

  Wat suggereren jullie? Dat de scheidsrechters expres in het voordeel fluiten van Bloemendaal? Zij kunnen natuurlijk ook niet eeuwig groen blijven geven. Vind het overigens niet vervelend voor de wedstrijd, beetje strijd en felheid geeft ook meer beleving zo zonder publiek

 6. bierneus

  Wordt ook veel te veel gezeurd tegen de scheidsrechters. Lijkt wel voetbal!

 7. Julia van Kollenburg

  De hockeyregels zijn vaak te rigide en gedetailleerd waardoor een wedstrijd kapot wordt gefloten. Tijd om dat te veranderen. Levert te veel discussie op en dat gaat ook ten koste van het spelplezier.

  1. Freekie

   Behalve dat hockey regels helemaal niet zwart wit zijn....

 8. luchtisblauwgrasisgroen

  Bloemendaal veel beter, de scheidsrechterlijke beslissing hebben geen impact op de score.

 9. MIck

  Een EHL zoals dit jaar met 4 ploegen is wat mij betreft veel minder waardevool dan zoals het de afgelopen jaren was, nou snap in dat door Corona allemaal onmogelijk is. Bloemendaal vandaag gewoon een paar klasse beter dan onze Spaanse vrienden. Scheidsrechters zijn bij tijd wijle niet al te consequent.

 10. arnoldS

  Grimbergen in oranje!

 11. luchtisblauwgrasisgroen

  Bloemendaal terecht beste van Europa, de enige club die de EHL 4 keer heeft gewonnen. Wat een prestatie!

 12. RamsesVergeetmeniet

  Misschien snap ik de opzet van dit kampioenschap niet helemaal maar klopt het dat er maar 4 teams aan meedoen?

 13. Mark Bouwman

  Gefeliciteerd

 14. luchtisblauwgrasisgroen

  Genoeg glans, prachtige wedstrijd. Bloemendaal heeft inmiddels 4 keer de EHL gewonnen in 13 edities, een unicum! Geen van de drie andere Nederlandse winnaars heeft meer dan een keer gewonnen.

  1. hockeyliefhebbertje

   De vraag in hoeverre dit nog leuk is dat Bloemendaal samen met Den Bosch door geld de kampioenschappen aan elkaar rijgen/kopen, verschil is dan nog da Den Bosch nog een jeugdopleiding heeft.

 15. GoalieJunior

  Vraagje van mijn Spaanse teamgenoten: hoe kan het dat er een NL scheidsrechter de finale floot (naast een Duitser) met een NL club????

 16. GoalieJunior

  Bij andere sporten zal een club protesteren als de scheidsrechter uit hetzelfde land komt als de tegenstander. Mijn Spaanse teamgenoten vragen zich af hoe een NL scheidsrechter de finale kon fluiten....


Wat vind jij? Praat mee...