Bossche vrouwen eenvoudig naar nieuwe Europese hoofdprijs

Overtuigend, maar zonder wervelend te spelen, heeft Den Bosch de eerste editie van de EHL voor vrouwenteams gewonnen. De Brabanders pakten hun zeventiende hoofdprijs in het Europese clubhockey dankzij een 5-0 zege op het Spaanse Club de Campo.

Wie vooraf keek naar de clubhistorie in Europa, zag dat Den Bosch veertien bekers meer had gepakt dan Club de Campo. De Madrileense ploeg won in 2019 het Europese B-toernooi en mocht in 2007 de Europacup II in de kast zetten. Een magere oogst vergeleken met Den Bosch, dat de afgelopen twintig jaar zestien keer het beste vrouwenteam van ons continent waren.

Dat grote verschil was echter niet terug te zien op het veld. Althans, niet in het eerste kwartier. Want daarin hield Club de Campo vrij gemakkelijk stand. Den Bosch was wel gevaarlijker, maar verder dan twee speldenprikjes van Lidewij Welten en Marloes Keetels kwam de ploeg van Raoul Ehren niet.

Timide, zonder overdreven veel initiatief

De eerste kans van het tweede kwart leverde wel meteen succes op. Welten hakte de bal met haar backhand in de verre hoek en bracht Den Bosch daarmee na achttien minuten op 1-0. Of dit bevrijdend werkte? Nog niet echt. Want nog steeds leek er een soort sluier over het spel van de Brabantsen te hangen. Den Bosch oogde wat timide, nam niet overdreven veel initiatief en leek vooral te wachten op fouten van Campo.

Lidewij Welten breekt de score open tegen Club de Campo. Foto: Koen Suyk

Aan de andere kant: Den Bosch kwam ook nooit echt in de problemen en werd amper uitgedaagd. Campo had aardig wat balbezit, maar kwam binnen de 23-meter van Den Bosch zelden tot daden. Op het moment dat Frédérique Matla haar ploeg vlak voor rust uit een corner op 2-0 pushte – ze had ‘m zelf sneaky versierd op kop cirkel – had de formatie uit Madrid nog geen bal op het doel van Josine Koning geslagen.

Verzet gebroken

Vlak na de eerste echte kans voor Campo – Alicia Magaz miste oog in oog met Koning – gooide Den Bosch de wedstrijd in het slot. Met nog twintig minuten op de klok kreeg Matla alle ruimte om uit te halen. Haar – houdbare – backhandschot vloog via de handschoen van Maria Ruiz Castillo tegen het net: 3-0.

Het verzet van Campo was gebroken. De Spaanse ploeg vergaloppeerde zich in de eigen defensie en Den Bosch sloeg meteen toe. Marloes Keetels vond Welten die de bal op een presenteerblaadje aan Maartje Krekelaar gaf, waardoor de 4-0 een feit was. Het slotakkoord was voor Matla, die zes minuten voor tijd uit een corner de 5-0 binnen pushte.

Het meest unieke aan die slotfase waren de keeperswissels. In dezelfde minuut gunde zowel Den Bosch – waar Liselot van Bergen haar opwachting maakte – als Campo z’n tweede keeper speeltijd. Voor de score maakte dat echter niet meer uit.

De dames van Den Bosch vieren hun zeventiende Europese hoofdprijs in de laatste 22 jaar. Foto: Koen Suyk

Den Bosch – Club de Campo 5-0
18. Welten 1-0
29. Matla (sc) 2-0
40. Matla 3-0
45. Krekelaar 4-0
64. Matla (sc) 5-0

Lees hieronder de updates van ons liveblog terug


6 Reacties

 1. MIck

  Blijft natuurlijk jammer dat niet de 2 beste teams in de finale stonden. Gefeliciteerd DB. Niveauverschil tussen Nederlandse damesclubs en teams uit het buitenland zijn gigantisch, Dit Club de Campo zou in Nederland niet bij de eerste 6 eindigen.

  1. Balophetdak

   Amsterdam had het anders nog redelijk lastig tegen een club die niet in de top 6 zou eindigen...Overigens wel mee eens dat DB - Amsterdam een mooier affiche was geweest.

 2. misha-van-oostveen

  Je kunt er net zo goed het Open NK van maken. Mooi afscheid voor Ehren maar het is absoluut onwaardig voor een Europese finale. Blijft jammer.

 3. lynnBosman

  Gefeliciteerd Den Bosch! Natuurlijk had de halve finale de finale moeten zijn. Ondanks dat het nooit spannend in de finale was, heb ik toch genoten van de dribbels van Burg, de kracht en explosiviteit van Matla en de goal van Krekelaar. Ik vind Krekelaar een geweldige speelster van wie ik echt denk dat we te weinig zien wat er in haar zit. Overigens moet het voor Den Bosch en Oranje geweldig zijn speelsters als Matla en Welten te hebben, ze kunnen spelen als een natte krant maar aan een halve kans genoeg hebben en de wedstrijd open breken of beslissen. Dan Amsterdam waar Albers en Moes hard aan de Oranje deur kloppen. Veen met haar techniek en doelgerichtheid. Stam die zoveel rust uitstraalt en haar verdediging goed neerzet (natuurlijk gebeurt dit ook bij Den Bosch, maar daar staan drie Oranje speelsters). Zoals iemand al reageerde hebben De Baat, De Haan en Benninga zich goed ontwikkeld. Overigens vind ik aan Bossche zijde ook Omrani belangrijker worden voor Den Bosch. Ze krijgt nu ook met speeltijd nu Hulsen weg is. Ook vd Veerdonk stip ik graag aan. Grootste smet is het wegvallen van De Goede. Ik hoop oprecht voor haar dat ze bij de Olympische spelen zal zijn.

  1. hockeyliefhebber12

   Mooie analyse! Over een maand de play-offs die naar mijn idee tussen Amsterdam en Den Bosch zullen gaan en erg spannend zullen worden. Zeker een aderlating voor Amsterdam (en Oranje) met het wegvallen van De Goede, hopelijk gaat haar herstel snel.


Wat vind jij? Praat mee...