Brons voor Spanje op het WK na 3-1 winst op Australië

Door twee vroege goals zette Spanje al snel een goede stap richting het brons. Australië ging pas in de tweede helft echt hockeyen, maar dat bleek te laat om de wedstrijd nog om te draaien. Spanje speelde sterk en pakte door een 3-1 overwinning terecht de derde plek.

Voor Spanje, de nummer elf op de wereldranglijst, is dit de beste prestatie ooit op het WK. De ploeg imponeerde zaterdag in de halve finale tegen Ierland geen moment, maar speelde zondag in de strijd om brons een goede wedstrijd tegen Australië: creatief in de aanval, stug in de verdediging. Van nummer vijf van de wereld Australië werd vooraf meer verwacht, maar het team leek de teleurstelling van zaterdag (verlies van Nederland na shoot-outs) nog niet helemaal verwerkt te hebben. Pas eind tweede kwart en in de tweede helft konden de Hockeyroos enigszins overtuigen. Spanje gaf het echter niet meer weg.

Lees hier de live updates terug:

’60 Einde wedstrijd. Spanje pakt het brons!

’57 Spanje verdedigt de corner goed. De wedstrijd lijkt te zijn gespeeld.

’57 Brooke Peris vindt een Spaanse voet in de cirkel: strafcorner voor Australië

’54 Slattery krijgt de bal in de cirkel, draait goed maar kan dat net niet tot een schot komen.

’53 Australië wisselt keepster Lynch in voor een veldspeelster.

’52 Strafcorner voor Spanje. Lola Riera pusht op het lichaam van Maddy Fitzpatrick.

’51 Een snelle tegenaanval van Spanje is effectief. Alicia Magaz tikt binnen en brengt de stand op 1-3 in het voordeel van Spanje.

’50 Nog tien minuten te gaan. Australië dringt aan.

’47 De strafcorner wordt niet goed gestopt en wordt daarna afgefloten vanwege gevaarlijk spel. Spanje vecht die beslissing aan bij de videoscheids, maar wordt niet in het gelijk gesteld.

’47 Carlota Petchame haalt een strafcorner voor Spanje.

’45 Einde derde kwart

’44 Eind derde kwart een goede kans voor Spanje. Op aangeven van Lucia Jimenez kan Carola Salvatella tippen. Lynch redt voor Australië.

’39 Australië komt terug tot 1-2. Emily Smith tikt hoog over Maria Ruiz binnen, Kathryn Slattery geeft het laatste zetje over de lijn.

’37 Groen voor Lucia Jimenez, die een Australische neerlegde. Haalde daarmee wel de Australische counter eruit.

’36 Spanje speelt de corner niet goed uit. Edwina Bone kan de bal keren.

’36 Kans voor Spanje, maar Australische keepster Rachael Lynch redt. Veroorzaakt daardoor wel een strafcorner.

’32 Groen voor Edwina Bone, voor op de stick tikken van Cristina Guinea.

Coach van Australië Paul Gaudoin heeft nog wat te doen in de rust, om te zorgen dat Australië na rust beter voor de dag komt. Foto: Koen Suyk

’30 Rust. Australië drong aan eind tweede kwart, maar kon de achterstand niet verkleinen.

’27 De eerste strafcorner voor Australië. Jodie Kenny sleept, maar de bal wordt goed afgestopt door Begoña Garcia.

’26 De Australiërs zetten hoge druk. Slattery is dichtbij, maar komt een centimeter stick-lengte tekort.

’23 Een fase van weinig kansen aan beide kanten. Australië is wel meer in de aanval dan in het eerste kwart.

’17 Australië begint het tweede kwart nauwelijks beter. Veel onbedoeld hoge ballen. Spanje is meer in balbezit en speelt slimmer.

’15 Eind eerste kwart. De overtuiging die Spanje gisteren tegen Ierland leek te missen is nu wel duidelijk aanwezig. Australië kan beter dan dit, maar laat het nog niet zien.

’13 Goede onderschepping van Beatriz Perez, die Berta Bonastre op maat bedient: 0-2!

’11 Een variant rolt via Maria Lopez ietwat knullig de goal binnen: Spanje op voorsprong!

’11 De eerste strafcorner is voor Spanje, dat een Australisch voetje vindt in de cirkel.

’10 Kansje voor Kathryn Slattery, die de bal niet onder controle krijgt. Tot dusver een leuk opgaande wedstrijd.

‘9 Australië pakt het iets op en kan een paar keer de Spaanse cirkel binnendringen. De voorzetten zijn echter ondermaats.

‘5 Lucia Jimenez komt goed de cirkel binnen, maar vindt geen Spaanse stick voor de goal. Spanje is fel aan de wedstrijd begonnen.

‘3 Het eerste kleine kansje is voor Spanje, dat scherp begint. Berta Bonastre kan net niet aan de bal komen.