Engelsen klaar voor Nederland, stelt Danson: ‘I believe in that game’

Engeland is erin geslaagd om van Zuid-Korea te winnen (2-0) in de cross-overs, en staat daardoor donderdag in de kwartfinale tegen Nederland. De Engelsen domineerden de wedstrijd, maar gingen – net als in de poulefase – niet effectief om met hun kansen. ‘Dat afronden is een kwestie van de puntjes op de i’, stelt Engelse aanvoerder Alex Danson. ‘We zijn klaar voor Nederland. I believe in that game.’ 

De 1-0 van Sophie Bray in het eerste kwart bleef tergend lang op het scorebord. Engeland creëerde een hoop kansen, maar verzilverde die niet. Daardoor kon Zuid-Korea nog bijna verrassen. In de laatste drie minuten moest Maddie Hinch twee keer haar ploeg op de been houden. In de laatste minuut bevrijdde Lily Owsley haar ploeg, door de 2-0 binnen te flatsen.

‘We hebben ons aan ons plan gehouden’, stelt Danson. ‘Daar ben ik blij mee.’ Dat er weinig gescoord werd, noemt ze een kwestie van de laatste dingen. ‘We komen er wel.’ Danson was in de wedstrijd tegen Zuid-Korea bijzonder belangrijk, en stak met kop en schouders boven haar ploeg uit. Samen met keepster Maddie Hinch, die in de hectische slotminuten haar waarde bewees.

‘We spelen altijd goede wedstrijden tegen Nederland’

Danson heeft de Nederlandse uitslagen in de poulefase ook gezien, maar is niet bang. ‘We spelen altijd hele goede wedstrijden tegen Nederland. Het zijn vaak close games.’ Hoe ze precies tegen Nederland gaan spelen, dat weet de aanvoerder nog niet. ‘Maar we gaan in ieder geval aanvallend hockey laten zien.’

De Oranje Dames hebben afgelopen EK al revanche genomen op Engeland, maar toch: de Olympische finale en het EK in Londen daarvoor staan ook nog in het geheugen gegrift. Net als bij de Engelsen. ‘Het is al even geleden, maar natuurlijk hebben we daar toen zelfvertrouwen uit gekregen. Nederland is te verslaan, daar geloof ik in.’

Lees hier de live updates Engeland – Zuid-Korea terug: 

’60 Einde wedstrijd.

’59 Engeland is gered. Lily Owsley maakt de 2-0.

’58 Opnieuw is Hinch belangrijk en houdt ze haar ploeg op de been, als Yuri Lee de kans heeft om van dichtbij binnen te tikken.

’58 Hinch biedt redding op een goed schot van Hyoju An.

’57 De Koreanen wisselen hun keeper voor een veldspeelster.

’55 Danson komt gevaarlijk de cirkel in, maar wordt uiteindelijk afgestopt. De Engelsen leunen op de aanvalskracht en creativiteit van haar en van Townsend.

’54 Het Engelse publiek wordt zenuwachtig, Engeland houdt Korea in het spel.

’48 Cho kan uithalen met haar backhand. Het schot wordt afgefloten vanwege gevaarlijk spel, maar op deze manier blijft het billenknijpen voor Engeland.

’47 Goede redding van Koreaanse keepster Hwang. Ze plukt een schot van Townsend uit de bovenhoek.

’44 Townsend zet een actie op en kan vervolgens zelf uithalen. Haar schot wordt geblokt voor het gevaarlijk kan worden. Tien schoten op goal al inmiddels voor Engeland, tegen nul voor Korea. Maar nog altijd slechts 1-0.

’43 Een scoop van Ansley bereikt Hannah Martin. Die stoomt goed op, maar heeft teveel tijd nodig voor een voorzet, waardoor er al een Koreaanse stick tussenzit.

’38 Een wat zenuwachtige fase van Engeland, dat tot nu toe wel hun beste wedstrijd van dit WK speelt.

’37 Seul Ki Cheon kan uithalen met haar backhand. Maddie Hinch redt.

’34 De Koreanen komen de Engelse cirkel binnen via Hyejin Cho. Giselle Ansley haalt de voorzet eruit, voordat het gevaarlijk kan worden.

’32 Foutje van Lily Owsley, maar de Koreaanse counter mislukt. Bomi Kim komt niet bij de bal.

Rust

’30 Engeland controleert de wedstrijd, maar toont zich opnieuw (net als in de poulefase) niet effectief in de cirkel. Korea zakt behoorlijk terug en hoopt te counteren via de hoge ballen.

’25 Megakans voor Danson. Haar liftje komt niet ver genoeg van de grond, waardoor Koreaanse goalie Hyeon Hwang kan redden. Danson heeft geen oog voor Bray, die volkomen vrij staat.

’22 Een saaiere fase volgt. Het spelbeeld is wat we al wel vaker van Engeland hebben gezien dit WK: over de flanken willen aanvallen, maar te vaak kiezen voor (te) veilige optie terug in de kom.

’17 Susannah Townsend schiet hard en maar net voorlangs. Engeland dringt aan.

’17 Grote kans voor Danson, maar ze krijgt haar stick niet goed tegen de bal.

Alex Danson in actie. Foto: Koen Suyk

’16 Su Ji Choi weet de Engelse cirkel binnen te dringen, maar daar wordt goed verdedigd.

’14 De sleep van Giselle Ansley wordt gekeerd.

’14 Hannah Martin onderschept knap en bedient na een mooie actie Bray. Die wordt onderuitgehaald door de keepster, waarna de eerste strafcorner van de wedstrijd volgt voor Engeland.

Sophie Bray wordt neergehaald. Foto: Koen Suyk

’11 Kansje voor Sophie Bray, maar de bal vliegt naast.

’10 Na de 1-0 is Engeland los. Gesteund door het publiek worden er snellere combinaties gemaakt en oogt het overtuigder dan in de openingsfase.

‘8 Korea vraagt nog een video-referral aan, maar de goal wordt toegekend, en de Koreanen zijn hun referral dus al kwijt.

‘8 Engeland scoort uit de tegenaanval. Sophie Bray heeft eerst nog teveel tijd nodig als ze één op één met de keepster komt, maar krijgt vanuit de kluts de bal toch terug en schiet met haar backhand binnen: 1-0.

Felicitaties voor Sophie Bray na de 1-0. Foto: Koen Suyk

‘8 Zuid-Korea probeert er een aantal keer met hoge ballen uit te komen, maar zonder succes.

‘6 Danson geeft opnieuw voor vanaf de achterlijn, maar vindt geen Engelse stick.

‘5 Een klein kansje voor Susannah Townsend, op aangeven van Danson. Het schot wordt goed geblokt door een Koreaanse verdedigster.

‘3 Een paar goede acties van de Engelse captain Alex Danson in de openingsfase. Zij strandt echter uiteindelijk in de Koreaanse verdediging.

‘0 Korea heeft afgeslagen en zoekt meteen de hoge scoop. Die haalt Engeland er direct uit.

God save the queen heeft geklonken, het Lee Valley Hockey Centre is tot de nok gevuld. Londen is klaar voor deze laatste en meest sfeervolle cross-over wedstrijd van het WK.

Startopstellingen:

Engeland: Maddie Hinch, Laura Unsworth, Sarah Haycroft, Anna Toman, Susannah Townsend, Alex Danson, Giselle Ansley, Sophie Bray, Hollie Pearne-Webb, Lily Owsley, Grace Balsdon.

Zuid-Korea: Youngran Kim, Yurim Lee, Hyoju An, Yun Kyoung Cho, Seul Ki Cheon, Ok Ju Kim, Bomi Kim, Hyejin Cho, Heesun Jang, Yuri Lee, Hyeon Hwang.

 

 


8 Reacties

 1. peter_vergeer

  Een volle misslag op het masker van de keeper, maar toch een goal. Toe maar.

 2. frank-hagemans

  De FIH zal voor Nederland tegen Engeland wel andere scheidsrechters gaan aanwijzen. Een zuivere goal voor Korea werd afgekeurd. Het harde engelse spel werd nauwelijks bestraft.

 3. robvisser

  @Frank Hagemans Integendeel, denk ik. Het wordt nog veel erger. Tijdens de EK in Engeland enkele jaren geleden scoorde Lily Owsley gewoon met de voet! En NL speelsters werden buitensporig bestraft voor kleinigheden. Dat is ook het grootste gevaar voor Nederland. En het gevaar van onderschatting, dat is het domste wat je kunt doen. De Engelsen hebben eerder al bewezen dat ze kunnen spelen als een krant en desondanks toch kunnen winnen (zie de finale in Rio).

 4. circlestorm69

  Laat die Engelsen maar komen. Vast nog een beetje moe van net, en als zij er maar 2 tegen ZK kunnen maken en Oranje 7 (binnen 24 minuten) dan komt het wel goed. Gelijk volle bak er in en zorgen dat je binnen no time een paar nul voorstaat. GO!! 💪🏻🏑

 5. sarahk

  Vier wedstrijden nauwelijks tot niet scoren en dan zeggen: scoren moeten we alleen nog ‘finetunen’ dat is dan wel érg makkelijk gezegd.

 6. robvisser

  @circlestorm69 That's the spirit! Het moet toch kunnen met deze groep, zou je zeggen. Maar na Rio (toen Nederland drie klassen beter was) durf ik mijn hand er niet meer voor in het vuur te steken. Voor het hockey zou het echt prut zijn als een team als Engeland doorgaat, maar dat terzijde.

 7. rancoburgzorg

  Toch benieuwd naar dat betonhockey van Engeland. Zullen we ons weer laten foppen?

 8. peter_vergeer

  Voor het hockey spel ben ik niet bang, maar de arbitrage leek toch wel enigszins partijdig gisteren. Het kijk plezier werd er behoorlijk door bedorven. Denk dat Nederland zich daar tegen moet wapenen. Verwacht wel een lijst discutabele beslissingen.


Wat vind jij? Praat mee...